Kesihatan Seksual

Bagaimana seorang wanita lurus mengubah orientasi seksualnya menjadi lesbian?

Bagi sesetengah orang, gairah dan orientasi seksual tidak begitu mutlak. Sains mendapati bahawa wanita berorientasi heteroseksual lurus ternyata juga 'bertukar' menjadi lesbian.

Perubahan orientasi seksual tentunya tidak berlaku dalam sekelip mata. Perubahan ini juga tidak berlaku hanya kerana anda sering bergaul dengan wanita. Penyebabnya terdiri daripada faktor psikologi, tingkah laku, dan juga biologi. Seperti apa penjelasan saintifik?

Bagaimana dengan wanita yang lurus boleh menjadi lesbian?

Berdasarkan hasil kajian yang dilakukan oleh Persatuan Menopaus Amerika Utara (NAMS), tarikan seksual telah terbukti berubah. Seorang wanita yang selalu menyukai lelaki mungkin suatu hari seperti wanita lain.

Oleh itu, adakah ini bermaksud bahawa wanita itu awalnya biseksual atau lesbian, tetapi tidak mahu mengakuinya? Sheryl Kingsberg, PhD, pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi di University Hospital Cleveland Medical Center, mengatakan perkara itu tidak berlaku.

Ini dikenali sebagai kelancaran seksual. 'Cecair'bermaksud cecair, boleh berubah, dan tidak kekal. Orang yang mempunyai kelancaran seksual boleh tertarik dengan jantina mana pun bergantung kepada keadaan dan keadaan, termasuk kes wanita yang kelihatannya lesbian.

Seorang wanita yangcecair'mungkin suka lelaki. Dengan masa dan pengalaman, tarikannya mungkin beralih ke arah wanita. Memandangkan perubahan ini bersifat sementara, dia dapat menjalin hubungan dengan seorang lelaki dalam beberapa tahun.

Dengan kata lain, orang yangcecair' tidak sepenuhnya lurus , tetapi juga bukan biseksual atau homoseksual . Semua ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja kerana pengalaman seumur hidup mempunyai kesan terhadap tarikan seksual.

Bolehkah semua wanita berubah menjadi lesbian?

Kelancaran seksual sebenarnya hanya mengubah daya tarikan, tetapi tidak mengubah orientasi seksual sepenuhnya. Penyebabnya adalah gabungan perubahan hormon, pengalaman, dan keinginan seksual.

Ketika seorang wanita masih haid dan dapat mempunyai anak, dia secara biologi akan memilih lelaki sebagai pasangan untuk menghasilkan keturunan. Namun, keadaan ini berubah apabila dia tidak lagi produktif.

Setelah dia mencapai menopaus dan tidak lagi dapat hamil, ada kecenderungan untuk tidak lagi mencari pasangan lawan jenis. Semua ini berlaku secara biologi sehingga anda mungkin tidak menyedarinya.

Walaupun keadaan ini semula jadi, kadang-kadang faktor sosial dan budaya juga muncul. Sekiranya wanita itu tinggal di luar negara di mana perkahwinan sesama jenis adalah sah, dia mungkin tidak menyedari tarikannya kepada wanita lain, apalagi menjadi lesbian.

Kelancaran seksual bukanlah sesuatu yang pelik

Setiap manusia mempunyai watak yang unik, begitu juga anda. Keunikannya juga merangkumi kelancaran seksual.

Sesiapa sahaja boleh mengalami kelancaran seksual, dan wanita yang 'cecair'Tidak semestinya bermaksud menjadi lesbian. Perkara yang sama berlaku untuk lelaki.

Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda boleh memberitahu orang terdekat atau berjumpa dengan ahli psikologi jika perlu. Bercakap dengan orang lain akan membantu anda menangani situasi ini dengan baik.