Kesihatan Seksual

Sakit Testis Kerana Ejakulasi Gagal? Pelbagai Cara Merawat Bola Biru

Ramai lelaki mengalami ereksi pada waktu dan tempat yang salah, misalnya semasa persembahan penting di hadapan rakan sekerja atau ketika bertemu dengan calon mertua. Atau adakah senario berikut yang berlaku kepada anda? Ketika sesi bersantai dengannya panas, tiba-tiba seorang tetamu mengetuk pintu. Sekarang anda ditinggalkan sendirian dengan ereksi yang tidak aktif tanpa rawatan. Ketegangan zakar, dengan atau tanpa rangsangan, tetapi tidak dihentikan oleh ejakulasi dapat menyebabkan kesakitan pada testis. Keadaan ini dikenali sebagai bola biru, kerana kadang-kadang rasa sakitnya sangat membebankan sehingga membuat testis menjadi biru. Adakah ini berbahaya?

Apa itu bola biru?

Dalam budaya popular, bola biru adalah kiasan untuk menggambarkan kekecewaan seksual apabila anda gagal mendapatkan kepuasan seksual atau tidak dapat melampiaskan / menyelesaikan keinginan seksual untuk satu sebab atau yang lain. Contohnya, semasa zakar tegak di tempat awam, anda mesti menahannya sehingga perniagaan anda selesai, dan dapatkan tempat dan masa yang sesuai untuk mengatasinya. Rasa gelisah dan gelisah sehingga anda dapat mengeluarkan ejakulasi adalah apa yang biasa disebut sebagai bola biru.

Dalam dunia perubatan, bola biru dikenali sebagai hipertensi epididimis. Ini berlaku apabila ereksi zakar berpanjangan tanpa mengakhiri orgasme. Apabila anda terangsang, jantung akan mengalir darah ke arah zakar untuk membina ereksi. Pada masa yang sama, buah zakar ditarik ke dalam badan untuk menyiapkan air mani. Sekiranya keadaan dan keadaannya betul, ereksi akan berakhir pada ejakulasi air mani sehingga zakar dapat kembali santai seperti sebelumnya.

Tetapi apabila ada gangguan sehingga ejakulasi gagal atau ditunda, darah yang dicetuskan oleh hipersensitiviti rangsangan seksual sebelumnya akan terus mengalir ke organ intim anda. Kesannya, zakar akan terus tegak dan buah zakar akan membengkak, terasa berat / kenyang, dan sakit.

Dalam beberapa kes, bola biru sebenarnya boleh mengubah testis menjadi biru. Ini disebabkan oleh darah yang terkumpul dan terperangkap dalam testis untuk waktu yang lama, sehingga hemoglobin yang biasanya merah akan menjadi biru kerana kekurangan pengambilan oksigen. Ini dipanggil bola biru.

Adakah bola biru berbahaya?

Bola biru tidak berbahaya, bukan keadaan perubatan yang serius. Tetapi ia boleh menyebabkan sakit dan sakit di testis setelah mengalami ereksi tanpa orgasme. Sensasi kesakitan malah boleh memancar ke perut atas hingga ke solar plexus.

Bola biru lebih biasa pada lelaki yang mudah terangsang, terutama dalam situasi tertentu. Tabiat melancap dan kedudukan atau cara hubungan seksual juga boleh mempengaruhi seorang lelaki yang mengalami testis yang menyakitkan dan bengkak kerana "bola biru" ini.

Cara mengatasi kesakitan testis kerana bola biru

Tidak diketahui berapa banyak cara atau penggunaan ubat-ubatan tertentu yang dirancang khusus untuk menghilangkan kesakitan testis akibat bola biru. Bola biru secara umum dapat menyusut dan hilang sendiri apabila tekanan darah di urat testis menurun atau kembali normal. Ini dapat dicapai dengan mencuba ejakulasi sehingga anda dapat mencapai orgasme, sama ada dengan melancap atau melakukan hubungan seks yang selamat. Selepas orgasme, kesakitan testis akan hilang dengan perlahan.

Sekiranya masa dan tempat tidak memungkinkan anda ejakulasi, ada beberapa cara lain untuk membuat zakar lemas lagi, seperti:

 • mandi sejuk, atau memampatkan kawasan kemaluan dengan pek ais
 • Mengalihkan fikiran. Cuba fikirkan perkara yang membosankan, menjengkelkan, atau pelik. Sebagai contoh tarikh akhir pekerjaan buruk atau tikus mati yang baru anda temui di jalan.
 • Jalan. Semasa anda berjalan, badan anda menghantar darah ke bahagian lain, seperti kaki dan otak anda. Darah yang berkumpul di kawasan pelvis akan bergerak ke tempat lain sehingga zakar tidak lagi tegak.
 • Cari aktiviti lain, seperti menonton filem atau mendengar muzik
 • Sukan untuk mengalihkan darah dari urat testis ke otot

Sekiranya rasa sakit atau bengkak tidak hilang, sakit testis anda mungkin disebabkan oleh sesuatu selain bola biru dari orgasme yang gagal.

Punca kesakitan lain di testis

Perkara yang membezakan bola biru dari penyebab kesakitan testis lain adalah faktor pencetus. Bola biru hanya berlaku dalam masa yang hampir dengan masa seseorang dirangsang secara seksual. Sekiranya sakit testis berterusan, ia boleh disebabkan oleh masalah kesihatan lain seperti:

 • Neuropati diabetes di kawasan kemaluan
 • Epididimitis atau keradangan testis
 • Jangkitan saluran kemaluan
 • Batu karang
 • Gejala parotitis (beguk)
 • Bengkak testis (orkitis)
 • Kanser testis
 • Kebiasaan memakai seluar yang terlalu ketat
 • Saluran testis berpintal

Bilakah untuk mendapatkan rawatan?

Secara umum, bola biru adalah normal dan hampir tidak memerlukan rawatan klinikal. Namun, jika rasa sakit yang disebabkan mengganggu aktiviti dan prestasi seksual, dan tidak ada kaitan dengan aktiviti seksual, segera berjumpa doktor.

Perhatikan gejala kesakitan pada buah zakar yang disertai dengan:

 • Benjolan atau pembesaran satu atau kedua-dua buah zakar
 • Sentiasa merasakan kesakitan yang membosankan di sekitar organ kemaluan
 • Kesakitan merebak ke bahagian badan yang lain seperti punggung bawah.

Ketiga-tiga gejala sakit testis dikaitkan dengan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti barah testis.