Gigi dan Mulut

Kelebihan Menggunakan Pendakap Lutsinar untuk Meluruskan Gigi

Mempunyai senyuman yang menawan pasti menjadi keinginan semua orang, termasuk anda. Malangnya, ada banyak perkara yang membuat anda enggan tersenyum lebar, salah satunya ialah susunan gigi yang tidak kemas. Tidak perlu putus asa, pendakap lutsinar atau penjajaran yang jelas boleh menjadi pilihan. Namun, adakah anda tahu apa kelebihan menggunakan pendakap lutsinar? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Kelebihan menggunakan pendakap lutsinar

Pemasangan pendakap gigi adalah rawatan utama untuk gigi yang tidak disusun dengan kemas. Salah satu jenis sanggur yang sedang meningkat kini ialah pendakap lutsinar atau penjajaran yang jelas. Nah, berikut adalah beberapa kelebihan penjajaran yang jelas berbanding pendakap jenis lain.

1. Tidak kelihatan

Walaupun pendakap berkesan untuk memperbaiki susunan gigi, tidak semua orang mahu memakainya. Terutama untuk pendakap jenis ini kerana rawatan ini menunjukkan wayar dalam bentuk logam dan kurungan (jangkar dawai) pada gigi.

Tidak seperti pendakap logam, seperti namanya, pendakap lutsinar mempunyai warna yang jelas yang tidak akan mengubah penampilan gigi anda.

Pendakap ini berbentuk seperti "jaket" jernih yang menutupi gigi. Jadi, semasa digunakan, anda tidak perlu lagi risau dengan penampilan gigi semasa bercakap, tersenyum, dan ketawa.

2. Lebih selesa dipakai

Selain tidak mengubah penampilan gigi anda, keselesaan juga merupakan kelebihan pendakap lutsinar. Pendakap logam memerlukan anda memakainya sepanjang masa, tetapi tidak menggunakan pendakap lutsinar.

Anda boleh menanggalkannya dan menggunakannya semula pada bila-bila masa. Anda boleh melepaskannya semasa menggosok gigi, makan, dan berkumur. Oleh itu, anda boleh menggosok gigi dengan selesa dan dapat menikmati makanan yang anda sukai.

Di samping itu, menggunakan wayar logam menghendaki anda kerap berjumpa doktor gigi untuk membuat penyesuaian. Untuk sanggul telus, anda tidak perlu melakukan lawatan berkala sebulan sekali.

3. Tiada kesakitan

Proses memasang pendakap lutsinar juga tidak menyakitkan. Ini adalah kelebihan yang paling ketara dari pendakap lutsinar berbanding pendakap yang sering menyebabkan kesakitan selepas pemasangan.

Pendakap lutsinar dibuat berlubang mengikut bentuk gigi. Doktor gigi hanya perlu memeriksa bentuk gigi dan mencetak jaket yang jelas yang sesuai dengan bentuk gigi dengan bahan lembut yang menyokong gigi untuk bergerak.

Bahan yang digunakan juga lebih lembut sehingga tidak menimbulkan rasa sakit untuk meratakan gigi.

4. Tempoh rawatan lebih pendek

Di samping proses pemasangan yang lebih mudah, penggunaan sanggur lut sinar juga jauh lebih pendek. Tempoh rawatan akan disesuaikan dengan keadaan gigi, biasanya sekitar 3 hingga 9 bulan menurut kajian dalam jurnal Jurnal Persekutuan Dunia Orthodontis.

Sementara itu, pendakap logam biasanya harus digunakan untuk jangka masa yang lebih lama.

5. Meningkatkan penampilan dan keyakinan diri

Kelebihan pendakap lutsinar seterusnya ialah anda dapat menunjukkan senyuman ceria dengan bebas. Anda tidak perlu lagi risau dengan penampilan gigi yang kelihatan seperti "berpagar".

Selain itu, sanggur telus juga tidak mempengaruhi cara seseorang bercakap. Dengan cara itu, anda akan lebih yakin untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Perhatikan perkara ini sebelum memasang sikat telus

Sekiranya anda berminat untuk menggunakan pendakap lut sinar, pastikan anda memilih pendakap lutsinar yang berkualiti. Anda mungkin dapat dengan mudah melihat iklan untuk sikat telus yang tersebar di media sosial yang menawarkan harga rendah. Tidak ketinggalan, iklan tersebut menjanjikan bahawa anda boleh "memasangnya" sendiri di rumah tanpa perlu pergi ke doktor gigi.

Namun, berhati-hati dengan tawaran seperti itu. Walaupun hasilnya sama, sanggur lutsinar dengan harga rendah tentu mempunyai kualiti yang berbeza daripada yang dihasilkan oleh pengeluar yang dipercayai.

Pendakap buatan sendiri biasanya tidak selesa digunakan kerana bentuknya tidak mengikut rongga dan struktur gigi. Hasilnya, hasil yang diperoleh tidak seperti yang diharapkan dan gigi anda tetap tidak kemas.

Walaupun ini adalah penyelesaian paling mudah, pendakap lutsinar yang betul tetap memerlukan perundingan doktor gigi untuk pembuatan dan pemasangan. Jika tidak, anda mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami masalah gigi dan mulut di kemudian hari, seperti sariawan atau gusi yang meradang.

Oleh sebab itu, anda perlu berjumpa doktor gigi dan memilih produk pendakap lutsinar yang boleh dipercayai yang diiktiraf di peringkat antarabangsa agar keselamatannya terjamin. Biasanya rawatan ini bermula dari harga 20 juta rupiah. Pastikan anda memilih rawatan terbaik sehingga hasilnya seperti yang anda harapkan.