Pemakanan

BAB Segera Setelah Makan, Adakah Biasa? •

Berapa kerap anda membuang air besar atau membuang air besar? Adakah setiap hari? Atau beberapa kali sehari? Setiap orang sebenarnya mempunyai jadual BAB sendiri. Bahkan ada orang yang sering membuang air besar sebaik sahaja makan. Mereka mengatakan bahawa buang air besar setelah makan boleh membuat orang kurus kerana makanan yang baru mereka makan segera dikeluarkan. Adakah ini benar?

Mengapa sebilangan orang segera mahu membuang air besar setelah makan?

Semua makanan yang anda makan memerlukan masa untuk dicerna, diproses, diproses sehingga akhirnya dibuang oleh badan. Apa sahaja makanan yang anda makan, memerlukan masa untuk mencapai perut anda. Jadi, makanan dan minuman yang anda makan hanya akan melalui proses pencernaan dalam perut sekurang-kurangnya empat hingga lapan jam.

Tempoh pencernaan seseorang juga berbeza-beza, bergantung pada setiap keadaan individu dan jenis makanan yang dimakan. Walau bagaimanapun, dapat disimpulkan bahawa makanan sebenar yang anda makan tidak akan dikeluarkan menjadi najis dengan cepat.

Lalu mengapa saya sering mahu membuang air besar sebaik sahaja makan? Ini masih normal, kerana perut anda mengeluarkan makanan dan minuman yang anda makan beberapa jam yang lalu, bukan makanan yang baru anda makan. Masih normal jika anda membuang air besar 1-2 kali sehari.

Bolehkah membuang air besar selepas makan menjadikan anda kurus?

Sekiranya anda berfikir bahawa pergerakan usus yang kerap selepas makan dapat menurunkan berat badan anda, anggapan anda tidak tepat. Buang air besar memang boleh mempengaruhi skala berat badan anda, tetapi tidak akan terlalu banyak mengubahnya. Perkara utama yang menjadikan anda kurus atau gemuk adalah pengumpulan lemak yang berasal dari makanan dan minuman anda.

Satu kajian menyatakan bahawa dalam satu hari badan dapat menghasilkan 100-170 gram tinja yang siap diekskresikan. Tetapi, tentu ini bergantung pada diet anda, berapa banyak makanan serat yang anda makan sehari. Semakin banyak sumber serat yang anda makan, semakin kerap anda membuang air besar dan ini dapat membantu menurunkan berat badan secara perlahan.

Berhati-hati jika anda membuang air besar terlalu kerap selepas makan

BAB selepas makan boleh menjadi tanda gangguan perubatan tertentu yang anda alami. Sekiranya anda sering mengalami keadaan ini, cuba perhatikan tekstur najis anda, keras atau cair. Kerana, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami gangguan pencernaan seperti: sindrom iritasi usus (IBS).

Sindrom iritasi usus adalah penyakit pencernaan yang mempengaruhi kerja usus besar. Keadaan ini menjadikan pergerakan usus anda terganggu dan tidak normal. Beberapa gejala yang muncul jika anda mengalami sindrom iritasi usus adalah kontraksi perut dan keinginan untuk membuang air besar terlalu kerap, kembung perut, dan cirit-birit. Sekiranya anda mengalami beberapa perkara ini, anda harus berjumpa doktor.