Pemakanan

10 Sayur dan Buah Sumber Vitamin C di Suhoor |

Kekurangan pengambilan makanan dan minuman semasa berpuasa menjadikan keperluan pemakanan anda tidak dipenuhi dengan baik. Salah satu nutrien penting untuk dimakan adalah vitamin C yang boleh anda dapatkan pada waktu subuh. Kira-kira, buah dan sayur apa yang mengandungi vitamin C yang boleh anda makan pada waktu subuh?

Buah-buahan dan sayur-sayuran memenuhi keperluan vitamin C pada waktu subuh

Vitamin C atau asid askorbik penting bagi tubuh kerana mempunyai manfaat sebagai antioksidan yang berperanan melindungi kerosakan sel tubuh akibat terdedah kepada radikal bebas. Radikal bebas berbahaya dan boleh menyebabkan penyakit serius.

Keperluan harian untuk vitamin C ke dalam tubuh dapat dilakukan melalui pengambilan makanan yang tinggi kandungan vitamin C, makanan tambahan, atau juga dengan menyuntikkan vitamin C.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin C semasa berpuasa, anda boleh memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran berikut untuk dimakan pada waktu subuh.

1. Jambu batu

Buah yang menjadi sumber vitamin C adalah buah jambu biji. Kandungan vitamin C dalam 100 gram jambu biji dapat mencapai 108 mg vitamin C. Kandungan vitamin C pada buah jambu biji lebih banyak daripada kandungan vitamin C pada buah sitrus.

Kandungan vitamin C pada buah jambu biji berguna untuk menjaga sistem kekebalan tubuh dan mempunyai sifat anti-radang. Sekiranya anda tidak suka memakannya secara langsung, anda boleh menjadikan buah ini sebagai jus.

2. Epal

Kandungan vitamin C dalam epal, baik epal merah dan epal hijau, juga cukup tinggi. Kandungan vitamin C dalam 100 gram epal adalah sebanyak 5 mg vitamin C.

Anda boleh makan epal untuk memenuhi keperluan vitamin C pada waktu subuh. Anda boleh memakan buah ini sebelum makan makanan utama pada waktu subuh.

3. betik

Selain kandungan vitamin A yang tinggi pada buah pepaya, buah pepaya juga mengandung vitamin C. Kandungan vitamin C dalam 157 gram buah pepaya dapat mencapai 95.7 mg.

Manfaat lain dari buah betik adalah ia membantu melancarkan kadar metabolisme dalam pencernaan tubuh.

4. Stroberi

Stroberi adalah sejenis buah dari kumpulan beri. Kandungan vitamin C dalam 100 gram strawberi adalah 83 mg vitamin C.

Kandungan vitamin C dalam stroberi berguna untuk membantu mencegah radikal bebas, mencegah keradangan, dan mengurangkan risiko barah.

5. Buah nafsu kaya dengan vitamin C pada waktu suhoor

Buah yang dapat memenuhi keperluan vitamin C pada waktu subuh adalah buah markisa. Buah ini mempunyai beberapa kandungan termasuk vitamin C, serat, kalori, dan protein.

Kandungan vitamin C dalam 100 gram markisa adalah 72 mg vitamin C.

6. Kubis

Walaupun banyak orang tidak menyukai sayur ini kerana rasanya yang sedikit khas, kubis dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat. Kerana 100 gram kubis mengandungi 92.6 mg vitamin C.

Makan kubis setiap hari dapat memenuhi keperluan sekitar 5 gram serat, 50 kalori dan 3.76 gram protein.

7. Brokoli

Brokoli mempunyai bentuk bunga kembang kol tetapi berwarna hijau pekat. Sayuran ini sering dimasak sebagai sup, bubur atau hidangan lain.

Dalam 100 gram brokoli dijumpai 49 mg vitamin C, 3 gram serat, 23 kalori dan 1.76 gram protein. Vitamin C dalam brokoli sangat baik untuk mencegah barah dan sebagai agen antioksidan dalam badan.

8. Kembang kol

Kembang kol boleh diproses menjadi pelbagai jenis hidangan. Selain rasanya yang enak dan rangup, 100 gram brokoli mengandungi 26 mg vitamin C. Kembang kol juga mengandungi 2 gram serat, 12 kalori dan 1.23 gram protein.

Vitamin C dalam kembang kol yang dimakan pada waktu subuh baik untuk menyokong kesihatan tubuh, menjaga kekebalan tubuh dan melawan bakteria dan kuman yang menyebabkan jangkitan.

9. Labu untuk vitamin C di suhoor

Dalam 100 gram labu dijumpai 23 mg vitamin C, labu juga mengandung hingga 2.1 gram serat, 23 kalori dan 1.23 gram protein.

Kandungan vitamin C dalam buah labu juga berperanan melawan radikal bebas, mencegah barah dan mengurangkan risiko kesan penuaan dini.

10. Lada hijau

Lada hijau tidak begitu terkenal dengan lada merah. Lada hijau hanya disukai oleh beberapa orang sebagai campuran salad atau perasa. Namun, lada hijau mengandungi nutrien yang penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

Dalam 50 gram lada hijau dijumpai kira-kira 56.5 gram kandungan vitamin C, 1.6 gram serat, 13 kalori dan 0.52 protein. Kandungan semua nutrien ini dapat membantu keperluan pengambilan harian tubuh.