Kesihatan mata

Mata Cacing: Punca, Gejala, dan Cara Mengubatnya |

Cacing memang boleh hidup di dalam tubuh manusia. Cacing pita, cacing gelang, cacing cacing, dan cacing cambuk adalah cacing yang paling biasa dalam sistem pencernaan manusia. Namun, tahukah anda bahawa ada satu jenis cacing yang boleh menetap di mata? Cacing adalah nematode loa-loa, yang biasanya disebut sebagai cacing loa-loa atau cacing mata. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa yang menyebabkan cacing di mata?

Cacing Loa-loa adalah sejenis cacing filarial yang menyebabkan loiasis. Cacing ini boleh berhenti di mata kerana lalat rusa, lalat kuning, dan lalat betina yang memakan darah.

Lalat yang telah dijangkiti cacing loa-loa akan mengeluarkan mikrofilaria ke dalam darah ketika menghisap darah manusia. Mikrofilaria kemudian berkembang menjadi larva yang kemudiannya akan membentuk cacing dewasa dalam satu hingga empat minggu.

Cacing dewasa kemudian menyebabkan kemunculan cacing di mata. Walau bagaimanapun, jangkitan cacing ini tidak dapat ditularkan dari manusia ke manusia.

Apakah simptom cacing di mata?

Gejala awal sekiranya terdapat cacing di mata biasanya anda akan mengalami kerengsaan disertai dengan gatal dan sakit pada mata. Di samping itu, anda mungkin mengalami gejala berikut:

  • Mata seperti ada sesuatu yang terpaku
  • mata bengkak
  • Bengkak yang kadang-kadang boleh datang dan masuk di kelopak mata atau bahagian badan lain yang biasanya tidak disertai dengan rasa sakit

Selain itu, beberapa orang dengan penyakit mata ini juga dapat melihat cacing loa-loa dengan mata kasar keluar dari permukaan bawah bola mata mereka. Terdapat juga penghidap yang menemui cacing di bahagian badan yang lain, seperti keluar dari kulit.

Gejala cacing loa-loa yang kurang biasa adalah:

  • Gatal di seluruh badan
  • Sakit otot
  • Sakit sendi
  • Letih dengan mudah

Apabila anda mengalami loiasis dan melakukan ujian darah, anda secara amnya akan melihat peningkatan jumlah eosinofil dalam darah. Ini menunjukkan tindak balas badan terhadap sel, parasit, atau bahan yang tidak normal yang menyebabkan reaksi alergi.

Beberapa orang yang dijangkiti cacing loa-loa mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai cacing di mata mereka selama bertahun-tahun. Ini kerana sebilangan orang mungkin tidak mengalami sebarang gejala setelah dijangkiti cacing tersebut.

Bagaimana cara menyembuhkannya?

Hingga kini tidak ada vaksin untuk penyakit loasis, tetapi apabila anda dikenal pasti menghidap penyakit ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Pilihan rawatan berikut mungkin dapat merawat cacing mata:

1. Operasi

Pembedahan tidak dapat menyembuhkan jangkitan cacing 100 peratus, kerana cacing juga mungkin terdapat di bahagian tubuh yang lain tanpa disedari. Dipetik dari Jurnal Penyakit Berjangkit Global, penyingkiran cacing mata dilakukan dalam prosedur kecil (minor).

Prosedur penyingkiran cacing mata memerlukan masa yang singkat. Selepas operasi, anda perlu mengambil ubat diethylcarbamazine untuk menghilangkan cacing dan parasit lain.

2. Ubat-ubatan

Pemberian ubat antiparasit mungkin harus dipertimbangkan kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, bahkan kematian. Itulah sebabnya anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui kebaikan dan keburukan pilihan yang anda buat.

Umumnya, pesakit yang telah dikenal pasti cacing loa-loa di mata akan disarankan untuk mengambil ubat antihelmintik, seperti diethylcarbamazine. Ivermectin juga kadang-kadang digunakan untuk merawat keadaan ini.

Sekiranya kesan sampingan perlu dikurangkan, doktor anda mungkin akan memberi anda albendazole sebagai pengganti.

Bercakap dengan doktor anda mengenai dos dan cara menggunakannya. Selain itu, tidak jarang pesakit disyorkan melakukan pembedahan membuang cacing di mata.

Bagaimana cara mengelakkan cacing mata?

Orang yang paling berisiko terkena loiasis adalah mereka yang tinggal di hutan hujan di Barat, Afrika Tengah, dan India.

Para pengembara secara amnya mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi jika mereka berada di kawasan yang terkena wabak selama berbulan-bulan atau bahkan kurang dari sebulan. Untuk mengelakkan ini, ada baiknya anda berkunjung ke negara ini, pastikan anda rajin menggunakan krim penghalau serangga ke seluruh badan.

Selain itu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) menyatakan, jika anda akan tinggal di kawasan Afrika Barat yang lama terkena penyakit ini, kurangkan risiko jangkitan anda dengan mengambil diethylcarbamazine setiap minggu. . Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan sama ada ubat itu sesuai untuk anda atau tidak.