Kesihatan mata

Mungkinkah Warna Mata Ungu? Inilah Fakta Sebenar!

Warna mata manusia berbeza-beza, ada warna hitam, coklat, hazel atau hijau. Namun, pernahkah anda melihat orang mempunyai mata ungu? Bolehkah seseorang mempunyai warna mata ungu secara semula jadi? Lihat fakta di sini.

Adakah orang benar-benar mempunyai mata ungu?

Ternyata ini hanyalah mitos yang beredar melalui dunia maya. Warna mata ungu ini dikenali sebagai Alexandria's Genesis. Keadaan ini adalah mitos mengenai manusia sempurna yang mempunyai mata ungu sejak kecil. Mitos mengenai mutasi genetik yang jarang berlaku telah tersebar di internet sejak tahun 2005.

Mitos Alexandrian mempunyai beberapa kisah asal yang pelik dan tidak jelas. Mitos ini mendakwa bahawa orang dengan keadaan ini dilahirkan dengan mata ungu atau bahawa warna mata mereka berubah menjadi ungu sejurus selepas kelahiran.

Selain itu, orang dengan keadaan ini juga mempunyai kulit pucat dan badan yang sebanding yang tidak menambah berat badan, dan mempunyai sistem imun yang baik.

Manusia sempurna ini dikatakan telah berumur lebih dari 100 tahun dan menghasilkan sisa badan yang sangat sedikit.

Kejadian Alexandria bukanlah keadaan perubatan yang sebenar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan kehidupan sebenar yang boleh mempengaruhi warna mata.

Perubahan warna mata semasa kelahiran

Warna mata manusia ditentukan oleh bahagian mata yang disebut iris, yang merupakan lingkaran berwarna di sekeliling murid yang mengawal seberapa banyak cahaya yang memasuki mata.

Perubahan warna iris berlaku kerana protein yang disebut melanin, yang juga terdapat pada rambut dan kulit. Sel yang disebut melanosit menghasilkan melanin ketika mata terkena cahaya.

Melanosit di mata bayi yang baru lahir tidak pernah terdedah kepada cahaya, sehingga tidak aktif sepenuhnya. Melanosit menjadi lebih aktif pada tahun pertama kelahiran.

Sebilangan besar bayi yang baru lahir mempunyai mata coklat, tanpa mengira bangsa. Tetapi banyak bayi Kaukasia dilahirkan dengan mata biru atau kelabu. Kerana melanosit diaktifkan oleh pendedahan cahaya pada tahun pertama kehidupan bayi, warna mata dapat berubah. Jadi mata bayi boleh berubah dari biru atau kelabu (melanin rendah) menjadi hazel atau hijau (melanin sederhana), atau coklat (melanin tinggi).

Biasanya, perubahan warna mata berhenti pada usia 6 tahun, walaupun sebilangan orang mengalaminya sepanjang masa remaja dan dewasa. Penyelidikan menunjukkan bahawa fenomena ini mempengaruhi 10-15 peratus orang dari kaum Kaukasia.

Keadaan yang mempengaruhi warna mata

Walaupun diatur oleh gen, ada beberapa keadaan yang boleh menyebabkan warna mata berubah.

Heterokromia

Orang dengan heterokromia mempunyai warna iris mata yang berbeza. Contohnya, anda mungkin mempunyai satu mata biru dan satu mata coklat.

Bentuk lain dari keadaan ini, yang disebut heterokromia segmental, menyebabkan variasi warna dalam iris yang sama. Contohnya, separuh dari mata kiri anda mungkin berwarna biru dan separuh lagi berwarna coklat.

Sebilangan besar heterokromia bukan disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, tetapi disebabkan oleh faktor genetik. Heterokromia jarang menjadi tanda keadaan kongenital semasa kelahiran atau akibat kecederaan atau penyakit.

Dalam kes yang jarang berlaku, ia mungkin berkaitan dengan keadaan lain, seperti sindrom Horner, sindrom Parry-Romberg, sindrom Sturge-Weber, atau sindrom Waardenburg.

Sindrom Fuchs Uveitis

Keadaan ini juga dikenali sebagai Fves heterochromic uveitis (FHU) atau Fuchs 'heterochromic iridocyclitis. Sindrom Fuchs uveitis adalah keadaan yang jarang berlaku yang dicirikan oleh keradangan iris jangka panjang dan bahagian mata yang lain.

FHU menyebabkan perubahan warna mata. Warna iris biasanya lebih ringan, walaupun dalam beberapa kes mungkin gelap. Menurut American Uveitis Society, FHU biasanya menyerang sebelah mata, tetapi 15 peratus orang mengalami perubahan pada kedua-duanya.

Gejala lain termasuk penurunan penglihatan. FHU dapat meningkatkan risiko keadaan mata yang lain, seperti katarak dan glaukoma.

Sindrom Horner

Sindrom Horner, atau sindrom Horner-Bernard, adalah sekumpulan gejala yang disebabkan oleh gangguan saluran saraf yang menuju dari otak ke muka dan mata di satu sisi badan.

Sindrom Horner biasanya disebabkan oleh masalah perubatan lain, seperti strok, kecederaan saraf tunjang, atau tumor. Kadang-kadang tidak ada sebab yang mendasari.

Gejala sindrom Horner termasuk penurunan ukuran pupil (bahagian hitam mata), kelopak mata yang terkulai, dan penurunan berkeringat di satu sisi wajah.

Perbezaan ukuran murid antara mata yang terkena dan tidak terjejas dapat memberikan penampilan warna mata yang berbeza. Iris mata yang terkena juga mungkin berwarna lebih ringan ketika sindrom ini berkembang pada bayi di bawah usia 1 tahun.

Glaukoma pigmen

Glaukoma adalah sekumpulan keadaan mata yang disebabkan oleh kerosakan pada saraf optik. Kerosakan ini sering dikaitkan dengan tekanan tinggi pada mata yang tidak normal. Glaukoma boleh menyebabkan kehilangan penglihatan jika tidak dirawat.

Pada glaukoma pigmen, pigmen berwarna dari mata terperangkap dalam butiran kecil, menyebabkan penyumbatan yang memperlambat aliran cairan dan meningkatkan tekanan. Ini boleh menyebabkan kelainan pada iris, walaupun warna mata tidak akan berubah sepenuhnya.

Gejala glaukoma pigmen serupa dengan jenis glaukoma lain. Simptom utamanya adalah kehilangan penglihatan pada bahagian pinggir mata, menyukarkan anda melihat dari sebelah mata anda.

Rawatan yang melibatkan ubat-ubatan, laser, atau pembedahan dapat mengurangkan penumpukan tekanan, tetapi sukar untuk mencegah pembebasan pigmen.

Tumor iris

Tumor boleh tumbuh di belakang atau di dalam iris. Sebilangan besar tumor iris adalah kista atau pertumbuhan berpigmen (seperti tahi lalat), tetapi ada yang melanoma malignan (bentuk kanser yang agresif dan mengancam nyawa).

Tumor di iris biasanya tidak menimbulkan gejala, tetapi beberapa orang mungkin mengalami perubahan warna mata. Tompok pigmen tebal yang disebut nevi dapat berubah, tumbuh lebih besar, atau menarik murid ke arah yang berbeza.

Sekiranya anda mengesyaki tumor pada mata, berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk mengesampingkan melanoma atau memulakan rawatan barah. Rawatan mungkin melibatkan radiasi atau pembedahan.