Pemakanan

Bakteria Asid Laktik Terdapat dalam Makanan Sihat Ini

Bakteria asid laktik, seperti Lactobacillus, adalah sejenis bakteria baik yang terdapat dalam banyak makanan dan minuman yang sihat. Apa fungsinya, dan apa faedah bakteria jenis ini untuk kesihatan?

Apakah bakteria asid laktik?

Bakteria asid laktik adalah sekumpulan bakteria yang mampu menukar karbohidrat (glukosa) menjadi asid laktik. Sebilangan bakteria baik ini berpotensi memberi kesan positif terhadap kesihatan dan pemakanan manusia

Beberapa faedahnya adalah meningkatkan nilai gizi makanan, mencegah jangkitan pada usus, memperbaiki pencernaan laktosa, mencegah jenis barah tertentu (terutama barah usus dan perut), dan mengawal kadar kolesterol dalam darah.

Sebenarnya, tubuh manusia dapat menghasilkan asid laktik dengan sendirinya. Asid laktik berfungsi mengubah karbohidrat menjadi tenaga apabila tahap oksigen dalam darah rendah.

Sementara itu, asam laktat dalam makanan umumnya digunakan sebagai cara untuk memanjangkan jangka hayat makanan dan sebagai nutrien baik yang diberikan kepada usus manusia.

Makanan dan minuman yang mengandungi bakteria asid laktik

1. Yogurt

Jenis Lactobacillus dan Streptokokus secara semula jadi menghasilkan asid laktik. Salah satu minuman terkenal yang dibuat dari bakteria baik ini adalah yogurt.

Yogurt dibuat dengan menambahkan campuran bakteria bermanfaat, seperti Lactobacillus bulgaricus dan Streptococcus thermophilus ke dalam susu. Bakteria ini menghasilkan asid laktik semasa proses penapaian dengan laktosa (gula) dalam susu.

Sementara itu, asam laktat yang muncul dapat menurunkan tahap pH susu fermentasi. Ini boleh menyebabkan protein dalam susu fermentasi menebal dan memberi rasa masam yogurt.

2. Sayuran acar dan kimchi

Sayuran acar umumnya dibuat dari timun dan wortel yang dicampurkan dengan asam jawa dan garam. Sayuran acar ini pada dasarnya diperbuat daripada asid laktik.

Asid laktik memainkan peranan penting dalam proses penapaian yang menghasilkan rasa masam yang berbeza dalam acar atau kimchi. Sebabnya, bakteria jenis ini seperti Lactobacillus boleh menukar karbohidrat menjadi asid laktik tanpa memerlukan oksigen.

Perlu diingat, proses penapaian asid dalam acar dibuat dengan menutup makanan dalam bekas kedap udara selama beberapa waktu. Oleh itu, rasa masam timbul kerana bakteria asid laktik yang tumbuh secara semula jadi semasa penapaian makanan.

3. Keju

Keju yang biasanya anda makan adalah salah satu produk tenusu yang mengandungi bakteria baik di dalamnya.

Beberapa jenis bakteria di dalamnya adalah: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bifidus, Lactobacillus bulgaricus, dan Lactobacillus acidophilus. Mereka bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun dan pencernaan yang sihat.

4. Anggur

Anggur dibuat dari anggur fermentasi yang dicampur dengan bakteria jenis ini. Setelah fermentasi kandungan gula dalam anggur menjadi alkohol, bakteria mengubah rasa anggur menjadi sebatian asam malat dan asid laktik.

Inilah yang menjadikan rasa anggur dalam anggur unik dan boleh dimakan.

5. Tahu

Tidak ramai yang memahami bahawa tahu adalah makanan yang juga mengandungi asid laktik. Bersama dengan vitamin B12, kandungan bakteria baik ini atau boleh disebut probiotik.

Kandungannya bagus untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda. Sebenarnya, kandungan protein dalam tahu lebih tinggi daripada protein dari segelas susu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found