Kesihatan kulit

Manfaat dan Bahaya Pendedahan Matahari untuk Kulit

Pendedahan kepada cahaya matahari tidak hanya memberi manfaat, tetapi ada juga bahaya yang dapat ditimbulkan. Bagi anda yang sering berada di luar rumah, sangat penting untuk mengetahui pelbagai faedah dan bahaya untuk kulit jika berlebihan.

Kebaikan cahaya matahari untuk kulit

Cahaya matahari bermanfaat untuk kesihatan kulit. Pendedahan sinar matahari pagi mencetuskan reaksi kimia dan metabolik dalam tubuh untuk menghasilkan vitamin D yang hanya baik untuk mengekalkan kekuatan tulang tetapi juga baik untuk kulit.

Menurut data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pendedahan cahaya matahari membantu merawat pelbagai masalah kulit seperti psoriasis, jerawat, eksim, dan jangkitan kulat. Ini berkat kandungan vitamin D yang diperoleh dari pendedahan cahaya matahari.

Vitamin D mempunyai sifat antimikroba dan anti-radang. Dengan cara itu, pendedahan cahaya matahari yang mencukupi setiap hari dapat melegakan pelbagai masalah kulit seperti psoriasis dan masalah jerawat.

Cahaya matahari terutamanya sebelum jam 9:00 pagi adalah hebat. Hanya berjemur selama kira-kira 15 minit setiap pagi untuk mendapatkan faedahnya.

Bahaya pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari

Sebaliknya, pendedahan cahaya matahari berisiko menyebabkan pelbagai masalah pada kulit, terutama jika pendedahannya berlebihan. Berikut adalah senarai keadaan risiko.

1. Kulit terbakar (selaran matahari)

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh menjadikan kulit mengalami keadaan yang dikenali sebagai selaran matahari. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh anda mengalami selaran matahari secara langsung dalam jangka masa yang lama.

Kulit akan menunjukkan tanda selaran matahari 4-5 jam selepas terdedah kepada cahaya matahari. Pada masa itu, anda akan mengalami pelbagai gejala seperti kemerahan, sakit, bengkak, lepuh, dan kerak.

2. Menunjukkan tanda-tanda penuaan

Pendedahan sinar matahari yang berlebihan biasanya menjadikan kulit anda mengalami pelbagai perubahan, seperti warna dan teksturnya. Lama kelamaan, sinar UV dapat merosakkan serat kulit yang disebut elastin. Apabila serat ini rosak, kulit menjadi kendur dan meregang.

Pendedahan sinar UV yang berlebihan menyebabkan kulit mengalami bintik-bintik putih dan gelap. Anda juga akan melihat bahawa kulit anda lebih kasar daripada biasa dan kering. Apabila terlalu kering, kulit akan mudah berkerut, menjadikannya lebih tua dari yang sebenarnya.

3. Meningkatkan risiko barah kulit

Selain menyebabkan terbakar sinar matahari, sinar UVB dari sinar matahari juga dapat merosakkan DNA dan menekan sistem imun kulit. Sementara itu, sinar UVA dapat menembusi dan merosakkan membran sel kulit dan DNA di dalamnya.

Kerosakan ini yang kemudian berkembang selama bertahun-tahun, ditambah dengan usia, meningkatkan risiko anda menghidap barah kulit seperti karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa, dan melanoma malignan.

Petua untuk mencegah dan mengatasi bahaya pendedahan cahaya matahari

Untuk mengelakkan bahaya terdedah kepada cahaya matahari dan mengatasi selaran matahari, pertimbangkan pelbagai cara yang boleh anda lakukan sebelum meninggalkan rumah dan bagaimana cara mengatasinya jika anda terjejas di bawah.

1. Gunakan pelindung matahari

Pelindung matahari adalah barang yang mesti anda pakai semasa anda meninggalkan rumah. Terutama jika anda aktif di luar rumah setiap hari. Pelindung matahari membantu menyerap sinar UV yang memasuki kulit sehingga dapat mengurangkan kesannya.

Di samping itu, anda perlu mengulangi penggunaannya setiap dua jam terutamanya jika anda terus berpeluh. Sebaiknya elakkan keluar rumah antara pukul 10 pagi hingga 3 petang kerana inilah masanya sinaran UV yang merosakkan kulit sangat kuat.

2. Memakai pakaian tertutup

Cuba gunakan pelbagai pakaian yang menutupi kulit seperti seluar dan kemeja lengan panjang. Anda juga boleh memakai topi dengan selendang lebar untuk membantu melindungi tubuh anda daripada kesan berbahaya dari cahaya matahari.

3. Gunakan pelembap atau krim khas

Apabila kulit mengalami pelbagai kesan buruk dari sinar matahari seperti luka bakar atau tanda penuaan, anda boleh menggunakan produk pelembap atau krim khas untuk menjana semula kulit.

Tujuan langkah ini adalah agar kulit yang rosak sinar matahari dapat pulih lebih cepat dan mengelakkan kerosakan selanjutnya.

Sebaiknya gunakan krim yang mengandungi Centella asiatica (daun Gotu kola). Tumbuhan ini terbukti berkesan untuk menghilangkan kerengsaan dan dapat memperbaiki lapisan kulit terluar dengan menggantinya dengan kulit yang baru dan lebih sihat.

Sebenarnya, penyelidikan dari Jurnal Aryuveda dan Perubatan Integratif menyatakan bahawa daun gotu kola mampu meningkatkan pengeluaran kolagen. Dengan cara itu, penuaan kulit dapat diatasi dan kulit yang kendur dapat kembali tegang dan anjal.