Alahan

alahan serbet wanita pada wanita, apa simptomnya?

Tuala wanita adalah alat yang diperlukan wanita untuk mengumpulkan darah semasa haid atau selepas melahirkan. Walaupun fungsinya sangat penting, ternyata tidak semua wanita boleh memakai pembalut. Bagi sesetengah wanita, memakai pembalut boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan.

Apakah ciri dan penyebab alergi serbet kebersihan, dan bagaimana menanganinya?

Gejala alahan serbet kebersihan

Alergi terhadap pembalut boleh menyebabkan gejala pelbagai bentuk dan keparahan. Walau bagaimanapun, tanda alahan yang paling biasa termasuk:

  • ruam kulit dan gatal-gatal di pangkal paha dan vulva (bibir faraj),
  • sensasi terbakar,
  • keputihan,
  • faraj kelihatan membengkak
  • kulit merah, dan
  • benjolan gatal muncul.

Punca pembalut

Alergi serbet kebersihan sebenarnya adalah bentuk dermatitis kontak. Inilah sebabnya mengapa alergi serbet juga sering disebut dermatitis serbet, dermatitis pembalut, atau ruam pad.

Dermatitis boleh didefinisikan sebagai keradangan pada kulit. Pada dermatitis kontak, penyebabnya adalah hubungan antara kulit dengan pelbagai bahan yang boleh mencetuskan alergi (dermatitis kontak alergi) atau kerengsaan (dermatitis kontak yang merengsa).

Pelbagai bahan yang digunakan untuk membuat pembalut boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan. Walau bagaimanapun, masalah kulit akibat pembalut yang semata-mata disebabkan oleh alahan (reaksi sistem imun terhadap bahan asing) sebenarnya sangat jarang berlaku.

Menurut kajian yang diterbitkan di halaman Perpustakaan Perubatan Nasional, kes alergi tulen akibat pembalut dianggarkan hanya 0.7 peratus. Reaksi alergi biasanya disebabkan oleh pelekat yang mengandungi methyldibromo glutaronitrile (MDBGN).

Sebaliknya, sebahagian besar masalah ruam, kerengsaan, dan gatal yang dialami oleh pengguna pembalut disebabkan oleh sentuhan antara kulit dan pelbagai bahan di pembalut. Kadang-kadang, kerengsaan boleh dicetuskan oleh geseran pada kulit pangkal paha.

Sekiranya MDBGN adalah pencetus, maka memakai pembalut menyebabkan keadaan yang disebut dermatitis kontak alergi. Sementara itu, bahan-bahan yang menjengkelkan pada pembalut dan geseran antara kulit menyebabkan dermatitis kontak yang merengsa.

Bahan-bahan dalam pembalut yang mencetuskan gatal dan kerengsaan

Menurut dr. Rachna Pande dari Hospital Ruhengeri di Rwanda, pembalut tidak sepenuhnya terbuat dari kapas tulen. Banyak pengeluar serbet wanita mengatakan bahawa pelapik kapas mempunyai daya penyerap darah maksimum. Walau bagaimanapun, di dalamnya terdapat bahaya pembalut.

Sebilangan besar pembalut mengandungi dioksin, serat sintetik, dan produk petrokimia. Sebilangan bahan dalam beberapa jenama pembalut juga mengandungi plastik yang boleh menyebabkan reaksi tertentu pada vulva.

Pad biasanya mengandungi infinicel, iaitu gel yang dapat menahan sepuluh kali berat cecair. Pembalut yang mengandungi infinicel jika dibakar akan menghasilkan asap hitam yang mengembung kerana kandungan kimia di dalamnya, tidak seperti serbet organik yang diperbuat daripada 100% kapas.

Beberapa jenis pembalut juga mengandungi wangian. Kawasan selangkangan biasanya terdiri daripada kulit sensitif. Wangian yang mungkin tidak menimbulkan reaksi di bahagian lain badan anda boleh menyebabkan kerengsaan di kawasan ini.

Cara mengatasi alahan serbet kebersihan

Reaksi alergi dan kerengsaan yang timbul dari penggunaan pembalut wanita mempunyai kesan besar memandangkan produk ini adalah keperluan penting bagi wanita. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk mengatasi masalah ini:

1. Pilih pembalut organik atau herba

Pembalut organik adalah pembalut yang diperbuat daripada 100% kapas organik. Pembalut herba atau organik tidak dijamin lebih sihat, tetapi bahan-bahannya mungkin dapat mencegah alergi jika dibandingkan dengan serbet kebersihan yang mengandungi bahan kimia.

Gunakan juga pad dengan pad yang mengandungi bahan hypoallergenic. Jenis produk ini biasanya sedikit lebih mahal daripada pad biasa, tetapi ia akan membantu kulit sensitif anda dengan pembalut.

2. Menjaga kebersihan kawasan intim

Gejala alahan boleh bertambah buruk sekiranya kebersihan kawasan intim tidak dijaga dengan baik. Kerana tuala wanita atau pelekat boleh melekat pada permukaan vulva, menyebabkan gatal dan ruam.

Tukar pad sekurang-kurangnya setiap empat jam, walaupun anda tidak banyak berdarah. Anda juga harus kerap membersihkan pangkal paha dan vulva semasa haid, tetapi hanya menggunakan air dan mengelakkan produk pembersih vagina.

4. Menggunakan cawan haid

Cawan haid adalah alat untuk mengumpulkan darah haid yang terbuat dari sejenis getah dengan bentuk yang menyerupai corong. Tidak seperti pembalut, alat ini tidak mengandungi bahan tambahan sehingga risiko alergi dan kerengsaan jauh lebih kecil.

Cawan haid selalunya menjadi pilihan bagi wanita yang sensitif terhadap pembalut kerana praktikal dan tidak menyebabkan gatal. Sekiranya anda ingin mencuba alat ini, jangan lupa untuk mensterilkannya dengan merebus sebentar sebelum dan sesudah digunakan.

Apa sahaja yang bersentuhan langsung dengan kulit berpotensi menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan, dan pembalut tidak terkecuali. Lebih-lebih lagi, pembalut biasanya dipakai berjam-jam di kawasan intim yang lembap dan terdedah.

Cuba berjumpa doktor jika anda sering merasa gatal atau gejala lain kerana memakai pembalut. Sekiranya anda terbukti alergi terhadap produk ini, anda boleh menggunakan produk alternatif dengan risiko alergi yang lebih rendah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found