Perubatan Herba dan Alternatif

Penggunaan Kayu Manis yang berlebihan, Waspadalah terhadap Risiko Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Manfaat kayu manis sebagai rempah memasak, perasa minuman, dan perubatan herba telah lama diketahui. Tetapi bagi anda yang menyukai rempah yang satu ini, anda harus berhati-hati. Kerana pengambilan kayu manis terlalu banyak boleh menimbulkan risiko kesan sampingan yang berbahaya. Ada apa-apa? Lihat ulasan dalam artikel ini.

Risiko memakan kayu manis terlalu banyak

Beberapa risiko yang perlu anda perhatikan termasuk:

1. Gula darah terlalu rendah

Rempah khas ini terkenal dengan kemampuannya menurunkan gula darah. Berbagai kajian mendapati bahawa rempah-rempah yang satu ini dapat meniru kesan insulin, hormon yang membantu menstabilkan gula darah.

Malangnya, terlalu banyak memakan rempah ini boleh menyebabkan kadar glukosa darah turun terlalu rendah. Orang yang paling berisiko mengalami kesan sampingan ini adalah mereka yang mengambil ubat diabetes. Sebabnya, kayu manis dapat meningkatkan kesan ubat ini dan menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah menjadi terlalu rendah. Keadaan ini dari segi perubatan disebut hipoglikemia, yang boleh menyebabkan keletihan, pening, dan juga pingsan.

2. Risiko kerosakan hati

Beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan kayu manis terlalu banyak boleh menyebabkan keracunan hati atau kerosakan. Ini kerana kayu manis mengandungi kumarin, yang merupakan bahan yang beracun bagi hati ketika dimakan dalam jumlah besar. Bukan hanya itu, jika anda mengambil ubat seperti paracetamol dan statin, makan terlalu banyak rempah ini juga dapat meningkatkan risiko kerosakan hati.

Oleh itu, adalah mustahak bagi orang yang mempunyai gangguan hati untuk membatasi pengambilan rempah yang satu ini dalam jumlah besar. Bagi anda yang dalam tempoh pengambilan ubat tertentu secara berkala dan ingin mengonsumsi kayu manis, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai kesan sampingan rempah ini pada ubat yang anda ambil.

3. Menyebabkan alahan

Kandungan sebatian cinnamaldehyde dalam kayu manis boleh menimbulkan risiko mencetuskan reaksi alergi dan kerengsaan pada tisu di mulut dan bibir apabila dikonsumsi dalam jumlah besar.

Gejala alahan cinnamaldehyde yang paling biasa termasuk pembengkakan lidah atau gusi, sensasi terbakar, gatal-gatal dan tompok-tompok putih di mulut. Keadaan ini bukanlah gejala yang serius, tetapi boleh menyebabkan rasa tidak selesa jika tidak segera diubati.

Dalam banyak kes, orang yang mengalami alergi disebabkan oleh pengambilan gula-gula berperisa kayu manis, kerana produk ini umumnya mengandungi lebih banyak sebatian cinnamaldehyde. Selain mulut dan bibir, kulit anda juga boleh mengalami kegatalan dan kemerahan jika anda menggunakan minyak rempah ini secara langsung pada kulit

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa sebatian cinnamaldehyde hanya akan menyebabkan alergi atau kerengsaan jika anda mempunyai alergi kayu manis sebelumnya.

4. Masalah pernafasan

Mengonsumsi kayu manis terlalu banyak dalam satu gigitan boleh menyebabkan masalah pernafasan kerana mempunyai tekstur yang sangat halus sehingga mudah untuk menyedut. Itulah sebabnya, apabila anda menyedut secara sengaja atau tidak sengaja, ia boleh menyebabkan batuk, tersedak, dan bahkan sukar bernafas.

Sebatian cinnamaldehyde dalam rempah ini juga merengsakan tekak sehingga boleh menyebabkan masalah pernafasan yang lebih serius.

Orang yang menghidap asma atau keadaan perubatan lain yang berkaitan dengan sistem pernafasan perlu diperhatikan terutamanya jika mereka menyedut serbuk rempah ini dengan sengaja atau tidak sengaja. Sebabnya, mereka cenderung lebih mudah menghadapi masalah pernafasan.

Jadi berapa banyak kayu manis yang boleh anda makan masih selamat?

Maka berapa banyak kayu manis yang dibenarkan untuk dimakan? Sebenarnya, kayu manis terbukti selamat untuk dimakan dan banyak kajian menunjukkan manfaat kesihatannya.

Walau bagaimanapun, perhatian mesti diambil mengenai jumlah kumarin yang dikonsumsi dalam satu hari. Pengambilan harian yang masih dibenarkan ialah 0.1 mg per kg berat badan. Ini bersamaan dengan 1 sudu teh kayu manis Cassia atau 2.5 sudu teh kayu manis Ceylon.