Corak Tidur Sihat

Cara bangun pada waktu pagi walaupun anda tidur pada waktu malam yang boleh anda cuba

Setiap orang mempunyai tabiat tidur yang berbeza. Ada yang perlu bekerja keras untuk bangun awal dan ada yang terbiasa bangun awal. Sebilangan besar orang akan bangun kemudian jika mereka tidur kemudian. Walau bagaimanapun, dalam situasi tertentu, anda mungkin perlu tidur kemudian dan bangun lebih awal. Jadi, bagaimana bangun awal walaupun anda tidur lewat? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut!

Mengapa sukar bangun awal jika anda tidur lewat?

Anda boleh mengatakan bahawa tidur adalah masa untuk badan berehat. Walaupun, sebenarnya organ dan tisu anda tidak betul-betul tidur. Tubuh anda menggunakan masa ini untuk menyiapkan sel, tisu, dan organ untuk berfungsi normal pada keesokan harinya. Itulah sebabnya, jika anda ingin berfungsi dengan optimum pada keesokan harinya, anda perlu tidur lebih awal supaya anda dapat berehat secukupnya.

Sebaliknya, anda akan mengantuk, letih, dan sukar menumpukan perhatian pada aktiviti sekiranya anda tidur lewat malam. Dalam kebanyakan kes, tidur lewat juga menyukarkan seseorang untuk bangun awal.

Sebenarnya, keadaan ini adalah perkara semula jadi. Sebabnya, badan yang seharusnya berehat pada waktu tidur biasanya terpaksa berjaga. Kesannya, badan anda akan lebih letih daripada biasa dan menyukarkan anda bangun pada waktu pagi.

Lalu, mengapa seseorang mudah bangun lebih awal walaupun mereka tidur kemudian?

Walaupun kebanyakan orang akan bangun pada waktu petang jika mereka tidur kemudian, ada juga yang masih bangun awal. Ini ternyata berkait rapat dengan kebiasaan tidur setiap hari.

Kebiasaan tidur lewat dan bangun awal, boleh membentuk penggera di badan. Penggera ini membuatkan seseorang bangun secara konsisten pada waktu pagi walaupun dia tidur lewat dari biasanya. Selain tabiat tidur, ternyata badan anda mempunyai jam biologi yang disebut irama sirkadian.

Irama sirkadian mengatur setiap aspek kehidupan kita dari dalam, terutama mengatur kapan waktunya anda pergi dan bangun mengikuti pola perubahan tabiat, aktiviti fizikal, mental, tingkah laku, bahkan keadaan cahaya persekitaran anda dalam kitaran 24 jam . Jam biologi badan juga membantu mengatur pengeluaran hormon, suhu badan, dan pelbagai fungsi badan yang lain.

Tidur adalah cara untuk jam sirkadian badan untuk mengatur semula dirinya secara automatik. Suasana yang redup dan cuaca sejuk pada waktu malam akan memicu otak untuk melepaskan hormon yang mendorong tidur, iaitu melatonin dan adenosin untuk menunjukkan bahawa sudah waktunya anda tidur. Kedua-dua hormon ini akan terus dihasilkan sepanjang malam untuk membuat anda tertidur.

Irama sirkadian berfungsi sebagai tindak balas terhadap perubahan cahaya dan kegelapan. Itulah sebabnya sebaik sahaja pagi tiba, penghasilan hormon mengantuk ini akan mula dipatahkan dan perlahan-lahan diganti dengan hormon adrenalin dan kortisol. Adrenalin dan kortisol adalah hormon tekanan yang membantu anda fokus dan berjaga-jaga ketika anda bangun pada waktu pagi. Hormon adenosin dan melatonin yang mendorong tidur biasanya berhenti dihasilkan sekitar jam 6-8 pagi.

Sebab lain untuk bangun awal walaupun anda tidur lewat

Kebiasaan bangun awal adalah berkaitan dengan irama sirkadian. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dipengaruhi oleh banyak perkara lain, seperti penuaan.

Keupayaan badan untuk tidur lebih lama secara semula jadi akan menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, walaupun anda sengaja tidur lewat malam, anda masih boleh bangun lebih awal. Orang tua yang berumur lebih dari 65 tahun sangat terdedah kepada ini. Sebenarnya, mereka mungkin tertidur pada awal jam tetapi masih bangun pada waktu subuh atau awal pagi.

Selain penuaan, kebiasaan bangun awal walaupun anda tidur pada waktu malam juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

1. Insomnia

Kesukaran untuk tidur, sering bangun pada waktu malam, atau bangun sangat awal kerana sukar untuk tidur adalah gejala insomnia. Nah, sering bangun pagi walaupun tidur lewat boleh menjadi salah satu gejala klasik insomnia.

2. Kebimbangan dan kemurungan

Gangguan kegelisahan dan kemurungan adalah gangguan mood yang boleh menyebabkan anda selalu bangun awal walaupun anda tidur larut malam. Seperti insomnia, penyakit mental ini boleh menyukarkan anda tidur, pada waktu malam, atau pada waktu pagi. Untuk mengatasi keadaan ini, anda mungkin memerlukan ubat dari psikiatri atau menjalani kaunseling dengan bantuan ahli psikologi.

3. Apnea tidur

Sleep apnea adalah gangguan tidur yang serius yang menyebabkan berhenti bernafas semasa tidur kerana penyumbatan saluran udara. Keadaan ini menyebabkan aliran udara ke paru-paru berhenti, menyebabkan seseorang bangun secara tiba-tiba dengan tergesa-gesa kerana mereka merasakan sensasi tersedak.

Apnea tidur dapat mengurangkan kualiti tidur kerana organ tubuh, terutama otak, tidak mendapat cukup oksigen. Kesannya, anda tidak tidur lena dan cepat merasa letih sehingga anda bangun lebih awal keesokan harinya.

Cara bangun awal walaupun anda tidur lewat

Salah satu cara untuk bangun pagi adalah dengan tidur lebih awal. Namun, jika ini tidak mungkin, ada cara lain yang boleh anda cuba. Mengutip Universiti Herzing yang lama, berikut adalah cara untuk menggerakkan diri untuk bangun lebih awal walaupun anda tidur lebih lewat daripada biasa.

  • Cuba luangkan masa untuk tidur sebentar. Tujuannya, agar badan anda tidak terlalu letih untuk tidur pada waktu malam dan menjaga semangat lebih awal. Ingat, anda tidak perlu tidur lama. Ikuti peraturan tidur siang, iaitu sekitar 20 minit atau tidak lebih dari 1 jam. Tidur sebentar jam 3 petang.
  • Tetapkan penggera terlebih dahulu, untuk membantu anda bangun. Pilih bunyi penggera bangun yang merdu dan tidak menghairankan kerana ini boleh membuat anda tidak sedap hati setelah bangun tidur. Letakkan penggera anda di tempat yang membangunkan anda dari tidur untuk mencapainya. Tujuannya, untuk mengelakkan anda menekan butang tunda dengan lebih mudah.
  • Sekiranya anda selesai melakukan aktiviti untuk malam ini, anda harus cepat tidur. Jangan periksa telefon anda atau melakukan aktiviti yang boleh menyusahkan tidur, seperti makan makanan besar.
  • Anda perlu menerapkan kebersihan tidur, yang merupakan cara tidur yang biasanya dilakukan untuk orang yang mengalami masalah tidur. Dengan menggunakan kaedah ini, ia juga dapat membantu anda bangun pagi.