Kesihatan mata

4 Jenis Lensa Kacamata Anti silau Yang Boleh Melindungi Mata Anda

Anda mungkin merasa bingung semasa memakai cermin mata anda di luar ketika cahaya matahari di atasnya. Ia tidak berbahaya, tetapi kerana silau, anda tidak dapat bergerak dengan selesa. Anda boleh mencuba beberapa lensa kaca mata yang dibuat khas agar tidak silau dan melindungi mata anda dari cahaya matahari.

Pelbagai cermin mata anti silau

1. Kanta definisi tinggi

Kanta ini direka khas secara digital supaya anda dapat melihat dengan jelas dan tepat. Ketepatan perubahan tolak atau tambah boleh mencapai 0.01 diopter. Ini sangat berbeza dengan pembentuk lensa konvensional yang ketepatannya hanya dalam lingkungan 0.125 - 0.25 diopter.

Selain itu, proses pembentukan lensa juga disesuaikan dengan jenis pemegang kacamata yang dimiliki. Perkara-perkara ini menjadikan cermin mata yang menggunakan lensa anti silau dapat membantu pengguna melihat lebih tajam dan lebih berwaspada.

2. Lensa adaptif

Bukan hanya anti silau, cermin mata yang dilengkapi lensa ini akan berubah warna mengikut keadaan cahaya di sekitarnya. Contohnya, ketika di dalam ruangan lensa akan kelihatan jelas, tetapi berubah menjadi kelabu atau coklat apabila terkena cahaya matahari. Lebih tepat lagi, lensa dapat berubah warna ketika terkena sinar ultraviolet (UV), jadi walaupun dalam keadaan mendung lensa tetap akan berubah warna.

Perubahan warna ini membantu mengurangkan silau dari sinaran cahaya matahari. Kelebihannya ialah lensa dapat melindungi mata dari sinar UV dan dapat digunakan dalam berbagai jenis kesalahan pembiasan, mata minus, mata plus, dan astigmatisme.

3. Kanta terpolarisasi

Kanta ini dapat melengkapkan kacamata anti silau kerana mempunyai lapisan kimia yang menghalangnya daripada memantulkan cahaya. Sekiranya tangkapan pantulan cahaya alias silau dikurangkan, anda akan lebih mudah menangkap warna. Terdapat 2 jenis ketebalan lensa untuk dipilih, iaitu:

  • 0.75 milimeter - sesuai untuk anda yang sering melakukan aktiviti luar yang ringan.
  • 1.1 milimeter - lebih sesuai untuk anda yang sering melakukan aktiviti luar yang melampau. Menambah ketebalan lensa tidak mengurangkan silau.

Jenis lensa ini lebih kerap dijumpai pada cermin mata hitam atau biasa dikenali sebagai cermin mata hitam. Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui sama ada cermin mata hitam anda mempunyai lapisan polarisasi anti silau atau tidak:

  • Terdapat perbezaan ketajaman warna ketika anda memakai dan tidak memakai cermin mata.
  • Secara amnya lensa akan kelihatan lebih gelap daripada lensa lain.
  • Terdapat pengurangan silau dari pantulan kereta atau aspal ketika memandu pada siang hari.

4. Lapisan anti-reflektif

Jika anda mahu mengubah cermin mata yang ada agar tidak silau, anda boleh menggunakan lapisan ini. Lapisan ini boleh digunakan pada semua jenis lensa.

Penggunaan lapisan anti-reflektif akan membantu mengurangkan silau sambil mengurangkan pantulan cahaya pada permukaan lensa kaca mata. Beberapa jenama lapisan anti-reflektif bahkan dilengkapi dengan keupayaan untuk mengurangkan calar dan kesan minyak pada lensa.