Ubat dan Makanan Tambahan

Phenylbutazone •

Phenylbutazone Apakah Ubat?

Untuk apa Phenylbutazone?

Phenylbutazone adalah ubat yang dapat membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh ankylosing spondylitis apabila ubat lain mungkin tidak sesuai.

Ankylosing spondylitis adalah keradangan yang menyebabkan penyakit sendi yang menyerang tulang belakang.

Bagaimana menggunakan Phenylbutazone?

Sentiasa gunakan tablet Phenylbutazone tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan selalu baca labelnya. Doktor anda akan menentukan dos yang tepat mengikut keadaan anda. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda tidak pasti.

  • Ambil tablet dengan makanan atau sejurus selepas makan.
  • Telan tablet keseluruhan dengan banyak air. Doktor anda mungkin meminta anda mengambil antacid (ubat pencernaan) pada masa yang sama.
  • Minum alkohol semasa mengambil Phenylbutazone boleh menyebabkan kesan alkohol lebih daripada biasa.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Phenylbutazone disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.