Kehamilan

6 Tahun Pengalaman Menunggu Bayi kerana PCOS

Pada awal perkahwinan, saya melihat dua garis merah tertulis di pek ujian . Namun, ketika dia berjumpa doktor, tidak ada kehamilan yang dikesan. Seminggu kemudian saya mendapat kembali haid saya. Rasanya tidak 6 tahun berlalu sejak itu, saya belum hamil. Setelah memeriksa, ternyata saya mempunyai PCOS ( sindrom ovari polikistik ). Ini adalah pengalaman saya untuk hamil dan merawat sindrom ovarium polikistik yang saya alami.

Pengalaman PCOS dan berat badan berlebihan menghalang kehamilan saya

Saya dan suami tidak pernah bermaksud untuk melambatkan kehamilan sejak awal perkahwinan kami. Namun, kami juga tidak bersemangat untuk dapat memiliki anak dengan segera. Sebagai bidan, saya pasti berasa cukup bersedia untuk hamil dengan segera. Tetapi sehingga enam tahun berkahwin, saya tidak pernah hamil.

Suatu ketika, pada tahun pertama perkahwinan saya, saya terlambat untuk haid saya dan hasil ujian menunjukkan dua garis merah samar. Sebagai bidan, saya tidak mahu terburu-buru mempercayai hasilnya pek ujian .

Saya dan suami pergi ke doktor untuk pemeriksaan kehamilan. Hasil ultrasound (ultrasound) pada masa itu tidak mendedahkan adanya kantung kehamilan di rahim saya. Untuk mengekalkan kemungkinan hamil, saya mengambil ubat penambah kehamilan. Tetapi seminggu selepas ultrasound, saya mengalami haid sekali lagi.

Saya tidak menyangka saya mengalami keguguran kerana darah yang keluar seperti darah haid yang normal, tetapi lebih tebal daripada biasa. "Oh, itu bermakna ia tidak benar-benar hamil," saya fikir ketika itu. Saya tidak terfikir untuk melakukan kuret atau membersihkan kantung kehamilan, kerana tidak ada.

Selepas kejadian itu, saya dan suami tidak pernah membincangkan rancangan kehamilan lagi. Kami cuba menikmati dan bersyukur dengan apa yang ada. Keluarga tidak banyak bertanya mengenai bayi itu. Soalan seperti, "Sudah selesai?" kita tidak peduli.

Dua tahun berkahwin, berat badan saya meningkat secara drastik. Saya dan suami sangat gemar makan dan pelancongan kuliner. Pada tahun itu saya mula berfikir untuk mempunyai anak, jadi saya memutuskan untuk berjumpa doktor. Saya rasa adalah wajar bagi saya untuk memeriksa kesuburan terlebih dahulu, kerana lelaki biasanya lebih bangga untuk memeriksa kesuburannya.

Saya didiagnosis dengan PCOS ( sindrom ovari polikistik ). Sindrom ini adalah keadaan apabila wanita mempunyai androgen berlebihan (hormon lelaki) dan ketahanan insulin berlaku. Keadaan ini menyebabkan saya mempunyai banyak sista kecil pada ovari atau ovari saya. Setiap kristal sista mengandungi telur kecil dan belum matang, inilah yang menjadikan sel telur tidak dapat disenyawakan oleh sperma.

Doktor menetapkan ubat metformin. Ini adalah ubat diabetes yang boleh diresepkan oleh doktor untuk PCOS, kerana saya juga menghidap diabetes mellitus (DM). Doktor juga mengesyorkan mengamalkan gaya hidup sihat dengan diet dan rajin bersenam.

Tidak meneruskan program kehamilan kepada doktor

Saya memang mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor, tetapi saya tidak mengikuti nasihat mengenai diet. Selepas beberapa pemeriksaan, keadaan telur saya semakin baik tetapi hormon masih menjadi masalah. Doktor juga mencadangkan agar suami saya melakukan ujian sperma.

Di samping itu, doktor masih menasihati saya untuk menjalani diet, bersenam, dan mengamalkan gaya hidup sihat. Semua itu sukar untuk saya lakukan. Niat untuk berdiet atau bersenam berkali-kali memudar kerana godaan untuk terus makan makanan ringan dan makanan yang tidak dapat saya elakkan.

Selain itu, saya dan suami suka makan dan pelancongan kuliner. Hampir setiap minggu kami memilih untuk makan di luar atau membeli makanan segera. Makan makanan ringan dan restoran semua yang anda boleh makan adalah kegemaran kami. Saya juga tidak bersukan, kerana suami saya tidak pernah menyatakan bantahan terhadap badan saya yang semakin gemuk.

Dalam 2 tahun, saya telah memperoleh hampir 30 Kg. Peningkatan berat badan bukan hanya disebabkan oleh gaya hidup saya yang sering makan makanan ringan dan makanan, tetapi juga kerana keadaan PCOS saya.

Tahun-tahun berlalu begitu cepat, pemikiran saya untuk merancang kehamilan semakin rendah dan tinggi. Terutama kerana suami saya juga jarang membesarkannya.

Saya tahu ada banyak komen di luar sana. " Apa yang awak buat mempunyai banyak kekayaan, tetapi mandul, ”adalah salah satu lelucon yang saya dengar. Kata-kata ini sering membuat saya sakit hati, tetapi saya cuba untuk tidak peduli.

Untuk mengelakkan persoalan kapan mempunyai anak dan pelbagai variasinya, saya jarang menghadiri perjumpaan atau berkumpul dengan rakan-rakan yang tidak rapat. saya tidak mahu baper dengan rasa gembira tentang anak-anak yang pasti muncul.

Program kedua setelah 4 tahun berkahwin

Selepas tahun keempat perkahwinan saya, saya kembali ke doktor untuk pemeriksaan PCOS. Namun, ia tidak bertujuan untuk program kehamilan. Selepas ultrasound, PCOS saya hilang, ia bersih. Cuma saiz telurnya masih belum cukup besar untuk disenyawakan.

Saya berasa penuh harapan dan fokus untuk bersiap sedia untuk hamil. Doktor mengatakan anda boleh mengambil ubat untuk meningkatkan kualiti telur sehingga matang dan siap disenyawakan. Saya mula menjalani pemeriksaan rutin, ultrasound transvaginal bulanan, sehingga suami saya akhirnya ingin memeriksa kesuburan sperma.

Selepas tujuh bulan telur saya dalam keadaan normal. Selain itu, sperma suami juga dalam keadaan baik. Tetapi saya juga tidak hamil.

Semangat kami semakin pudar. Suami saya jarang bercakap mengenai kehamilan. "Saya telah menyerah, sayangnya oleh Tuhan. Anda sudah berusaha, saya tidak mahu anda tertekan, "kata suami suatu ketika.

Saya dan suami cuba untuk tidak memikirkan program kehamilan lagi dan benar-benar menyerahkan segalanya kepada Tuhan. Ada niat untuk mengadopsi anak, tetapi suami tidak setuju. Kami berusaha untuk bersama-sama bahagia.

Diet yang sihat, niat untuk menurunkan gula darah tetapi selamat berakhir

Keadaan kesihatan saya tidak begitu baik. Pada usia 29 tahun, kadar gula dalam darah puasa saya boleh mencapai 290 mg / dL, tekanan darah saya selalu tinggi, asid urik, kolesterol dan berat badan tidak terkawal.

Akhirnya saya memutuskan untuk berdiet dan mencuba gaya hidup sihat. Lebih-lebih lagi, ada rakan yang juga ingin berdiet. Saya berasa lebih teruja kerana saya mempunyai rakan untuk mengikuti program diet. Seperti saya, dia juga mempunyai PCOS.

Saya mengganti sarapan saya dengan goncangan pemakanan dari jenama yang telah didaftarkan dengan BPOM. Saya juga berhenti makan makanan berlemak atau berminyak, saya berhenti makan makanan goreng yang sangat saya gemari.

Saya menetapkan bahagian makan tengah hari saya cukup berkhasiat tetapi rendah kalori, semakin banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang saya makan rendah gula, semakin banyak saya makan. Setiap hari, sekurang-kurangnya 45 minit saya bersenam sama ada berjalan kaki, berjoging, atau berbasikal. Bukan senaman yang berat, tetapi saya hampir tidak pernah ketinggalan.

Saya menjalani diet ini dengan selesa. Ini adalah kali pertama saya menjalani diet dengan serius dalam hidup saya. Hasilnya, selama 4 bulan menjalani gaya hidup ini, berat badan saya turun 24 Kg, dari 83 Kg menjadi 59 Kg.

Selain berjaya menurunkan berat badan, gaya hidup sihat ini menjadikan diabetes dan darah tinggi saya berada pada tahap yang stabil. Saya gembira dengan hasil yang saya dapat.

Ketika berat badan saya berada pada 59 Kg, saya mengurangkan intensiti latihan, hanya duduk dan push up yang saya lakukan di rumah. Dua bulan kemudian, setelah 6 bulan berdiet, saya merasa sakit di bahagian bawah perut setiap kali saya bersenam.

Saya juga menyedari bahawa saya terlambat untuk tempoh saya. Rakan mencadangkan untuk memeriksa kehamilan dengan pek ujian . Tetapi saya tidak yakin, biasanya jadual haid saya selalu tidak kemas.

Dalam beberapa hari, kesakitan berterusan setiap kali saya bersenam atau membawa anak saudara saya. Saya akhirnya memberitahu suami. " Baiklah kalau begitu , Saya beli pek ujian iya. Cuma satu, "jawabnya.

Hamil selepas diet dan PCOS sembuh

Selepas semalam suami saya membeli pek ujian , pada awal pagi saya memberanikan diri untuk melakukan ujian. Setelah mencelupkan kit ujian, saya hanya dapat memejamkan mata, risau. Semasa saya membuka mata, dua garis merah ditulis dengan jelas di pek ujian yang.

Melihat ini suami saya terpegun dengan mata yang bergenang. "Saya beli pek ujian satu lagi sekarang, "katanya, menahan rasa gembira dan tidak percaya. Pukul 04.30 pagi dia segera berkeliling mencari farmasi terbuka.

Setelah mendapatkannya, dia segera menyuruh saya melakukan ujian yang lain. "Tapi kamu belum ingin kencing, bagaimana dengan kamu?" Saya berkata separuh bergurau. Dia segera memberi saya banyak minuman. Akhirnya, keputusan ujian kedua juga menunjukkan dua garis merah, walaupun kelihatan lebih samar.

Pada hari yang sama kami memutuskan untuk pergi ke pakar obstetrik. Tetapi pada hari Sabtu, ramai pakar kebidanan tidak lagi berlatih. "Bagaimanapun, kami mencari yang terbuka," kata suami.

Pada doktor saya melakukan ultrasound, sekali lagi kantung kehamilan tidak kelihatan. Kami segera meminta ultrasound transvaginal. Kami ingin memastikan bahawa saya benar-benar hamil atau tidak.

Terima kasih Tuhan, saya benar-benar hamil dan saya baru hamil 4 minggu. Sekarang kita dengan sabar menunggu kelahiran anak pertama kita yang telah kita tunggu selama 6 tahun.

Fani Mardliani (29) menceritakan kisah untuk pembaca.

Mempunyai kisah atau pengalaman kehamilan yang menarik dan memberi inspirasi? Mari berkongsi cerita dengan ibu bapa yang lain di sini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found