Kehamilan

Senarai Pemakanan Wajib untuk Wanita Hamil Semasa Trimester Kedua

Tidak kurang dari trimester pertama kehamilan, pada trimester kedua kehamilan wanita hamil juga masih memerlukan nutrien penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Pada trimester kedua kehamilan, janin di dalam rahim masih mengalami pelbagai pertumbuhan dan perkembangan penting yang boleh memberi kesan kepada kehidupan di kemudian hari. Apakah nutrien pada trimester kedua kehamilan yang mesti dipenuhi oleh wanita hamil?

Apa yang berlaku semasa trimester kedua kehamilan?

Pada trimester kehamilan kedua, janin di rahim menunjukkan perkembangan yang semakin banyak. Hampir semua organ dan bahagian badan bayi sudah terbentuk.

Menjelang minggu ke-15 kehamilan, tulang bayi telah mula terbentuk dan kemudian akan mula menguat. Corak kepala dan rambut bayi juga mula dilihat pada gambar ultrasound. Bukan hanya itu, sebenarnya organ, saraf, dan ototnya sudah mula berfungsi. Menjelang akhir trimester kedua (iaitu pada kehamilan 27 minggu), sistem saraf dan paru-paru bayi mula matang.

Untuk menyokong semua perkembangan bayi ini, tentunya memerlukan banyak nutrien penting yang mesti dipenuhi oleh ibu hamil.

Apakah pemakanan trimester kedua yang mesti dipenuhi oleh wanita hamil?

Pemakanan pada trimester kehamilan kedua tidak jauh berbeza dengan trimester pertama kehamilan. Beberapa nutrien penting semasa trimester pertama masih perlu dipenuhi semasa trimester kedua. Berikut adalah nutrien trimester kedua yang penting untuk dipenuhi oleh wanita hamil:

1. Folat

Ya, anda masih perlu memenuhi keperluan folat semasa trimester kedua. Keperluan folat yang mesti anda penuhi pada trimester kedua ialah 600 mikrogram sehari. Memenuhi keperluan folat adalah penting untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, seperti spina bifida. Anda boleh mendapatkan folat dari pelbagai jenis makanan, seperti sayur-sayuran hijau, jeruk, ayam, kerang, dan kacang-kacangan.

2. Asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 diperlukan untuk meningkatkan perkembangan otak dan saraf bayi sejak ia berada di dalam rahim. Pengambilan asid lemak omega-3 yang mencukupi semasa mengandung boleh memberi kesan kepada perkembangan penglihatan, ingatan, dan pemahaman bahasa di kemudian hari. Anda memerlukan 1.4 g asid lemak omega-3 semasa kehamilan. Anda dapat memenuhi keperluan asid lemak omega-3 dari pengambilan ikan berlemak (seperti salmon, tuna, dan sardin), minyak kenari, dan telur yang diperkaya dengan omega-3.

3. Kalsium

Pada trimester kedua ini, terdapat pembentukan tulang dan pemadatan tulang di dalam badan bayi. Oleh itu, keperluan kalsium ibu hamil cukup tinggi dan penting untuk dipenuhi. Keperluan kalsium ibu hamil pada masa ini adalah 1200 mg. Anda dapat memenuhi keperluan ini dengan memakan susu, keju, yogurt, sayur-sayuran hijau (seperti brokoli, bayam, dan kangkung), ikan bertulang (seperti sardin dan ikan teri), kacang soya dan produknya, dan telur.

4. Besi

Keperluan zat besi ibu hamil semakin tinggi menjelang waktu bersalin. Zat besi diperlukan untuk menyokong peningkatan pembentukan sel darah merah. Keperluan zat besi anda pada trimester kedua ialah 35 mg. Anda dapat memenuhi keperluan zat besi anda dari daging merah, sayur-sayuran hijau, kuning telur, dan kacang. Sebilangan daripada anda mungkin juga memerlukan makanan tambahan zat besi.

5. Zink

Seperti besi, keperluan zink meningkat pada trimester kedua dan ketiga kehamilan. Keperluan zink pada trimester kedua ialah 14 mg. Keperluan zink yang tidak dipenuhi dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, sekatan pertumbuhan bayi, dan kelahiran pramatang. Untuk itu, anda perlu memenuhi keperluan zink ini dari pelbagai makanan, seperti daging merah, makanan laut, sayur-sayuran hijau, dan kacang-kacangan.

Perhatikan kenaikan berat badan anda

Anda mungkin melihat perubahan bentuk badan anda dengan lebih jelas semasa memasuki trimester kedua. Trimester kedua adalah ketika anda menambah berat badan. Peningkatan berat badan ini semasa kehamilan dapat disesuaikan dengan berat badan sebelum kehamilan, jadi anda tidak mengalami berat badan berlebihan semasa hamil. Peningkatan berat badan ini semasa kehamilan bertujuan untuk menyediakan makanan untuk bayi semasa dalam kandungan dan juga disimpan sebagai bekalan untuk menyusui setelah anda melahirkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found