Kesihatan kulit

7 Khasiat Penting Krim Malam untuk Kulit |

Selain toner, serum, dan pelembap, produk lain yang hampir tidak pernah hilang dari rutin penjagaan kulit anda adalah krim malam aka krim malam. Produk ini mempunyai pelbagai fungsi, mulai dari sekadar melembapkan kulit hingga diklaim mampu melawan penuaan dini.

Apa yang membuat krim malam sangat istimewa? Jadi, bagaimana anda memilih produk yang sesuai untuk anda?

Fungsi krim malam untuk kulit

Krim malam adalah produk yang fungsi utamanya adalah melembapkan kulit pada waktu malam atau semasa tidur. Semasa mencari krim malam Di pasaran, anda mungkin akan menemui produk dengan faedah berikut.

1. Memberi kelembapan tambahan pada kulit

Walaupun serupa dengan produk pelembap, krim malam berbeza dengan produk pelembap biasa. Selain pelembap, setiap jenis krim malam mengandungi bahan aktif tertentu yang mempunyai fungsi tersendiri untuk kulit anda.

Banyak produk krim malam malah diformulasikan dengan bahan pelembap tambahan untuk menjadikan kulit kering menjadi lebih lembap. Sekiranya kulit anda cukup lembap, sel-selnya dapat menahan kelembapan semasa anda tidur.

2. Melembutkan kulit

Kulit lembap adalah permulaan kulit lembut. Untuk mencapai matlamat ini, sebilangan pengeluar krim malam menambahkan bahan aktif dalam bentuk asid hyaluronik. Bahan aktif ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai kulit kering dan sensitif.

Asid hyaluronik mampu mengisi jurang pada kulit kering. Bahan ini juga merangsang penyembuhan luka dan pembaikan tisu kulit. Penggunaan krim malam mengandungi asid hyaluronik secara berkala dapat menghasilkan kulit yang lembut dan lembut.

3. Meratakan warna kulit

Ramai orang mempunyai masalah dengan warna kulit yang tidak rata, sama ada disebabkan oleh bintik hitam, bekas jerawat, atau faktor lain. Sekiranya anda mempunyai masalah yang sama, cuba gunakan krim malam berisi niacinamide dan / atau vitamin C.

Niacinamide dapat menguatkan lapisan pelindung kulit, merangsang pembahagian sel, dan mengecilkan pori sehingga kulit kelihatan lebih sekata. Sementara itu, vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas.

4. Krim malam melawan penuaan pramatang

Penuaan kulit adalah perkara biasa, tetapi faktor seperti tekanan, cahaya matahari, dan kebiasaan yang menjadikan kulit kusam dapat mempercepat prosesnya. Berita baiknya ialah krim malam yang mengandungi retinol dapat membantu mencegah penuaan pramatang.

Retinol dapat mengurangkan garis halus dan kedutan dengan mempromosikan pembentukan kolagen. Bahan aktif ini yang berasal dari vitamin A juga merangsang pembentukan saluran darah baru di bawah kulit yang menjadikan kulit kelihatan lebih sihat.

5. Mencegah kerosakan cahaya matahari

Kulit yang sering terkena sinar matahari lebih mudah terkena kerosakan. Terutama jika anda jarang menggunakan pelindung matahari dan sering terdedah kepada pencemaran. Sekiranya anda menghadapi situasi yang serupa, sila pilih krim malam yang mengandungi antioksidan seperti melatonin.

Melatonin sering ditambahkan pada krim siang dan malam, kerana ia adalah antioksidan yang membantu mencegah kerosakan pada kulit. Penggunaan secara teratur terbukti dapat menenangkan kulit dan mengurangkan bintik-bintik matahari yang disebabkan oleh sinar UV.

6. Mengetatkan dan mencerahkan kulit

Banyak produk penjagaan kulit menggunakan vitamin C sebagai bahan aktif, dan ini tidak terkecuali krim malam . Berdasarkan kajian dalam jurnal Nutrien Vitamin ini mempunyai banyak kegunaan untuk kulit, termasuk:

  • jaga kelembapan kulit,
  • mengurangkan kedutan,
  • melindungi kulit dari kesan pendedahan cahaya matahari,
  • mencerahkan kulit,
  • menganjalkan kulit, dan
  • merangsang penyembuhan luka.

Manfaat vitamin C untuk kulit berpunca dari kemampuannya untuk merangsang pengeluaran kolagen. Vitamin ini, juga dikenali sebagai asid askorbik, juga melindungi sel-sel kolagen dan kulit yang terbentuk dari faktor persekitaran yang merosakkan.

7. Membantu mengatasi jerawat

Menggunakan ubat jerawat sahaja kadang-kadang tidak mencukupi untuk merawat jerawat yang degil. Anda memerlukan produk lain yang mampu memberi khasiat pada kulit sehingga sel kulit dapat menyerap ubat jerawat dengan lebih baik, misalnya krim malam.

Produk ini dapat membantu dalam beberapa cara, bergantung pada kandungannya. Terdapat krim yang berfungsi dengan melembapkan kulit, menenangkan kulit, merangsang pembahagian sel baru, dan mengurangkan keradangan sehingga jerawat tidak lagi menyengat.

Walaupun sebahagian besar bahannya adalah bahan pelembap, krim malam mempunyai pelbagai fungsi. Untuk memaksimumkan faedah, pastikan anda memilih produk krim malam dengan kandungan yang betul.