Keibubapaan

Bolehkah bau badan kanak-kanak dihilangkan dengan deodoran?

Bau badan kanak-kanak biasanya mula muncul sebaik sahaja memasuki usia baligh. Selain itu, terdapat banyak perkara lain yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami bau badan - contohnya kerana makanan atau kebersihan badan dan pakaian yang buruk. Sekiranya ini berlaku, bolehkah anda menghilangkan bau badan menggunakan deodoran untuk kanak-kanak?

Menyingkirkan bau badan anak menggunakan deodoran, tidak mengapa?

Akil baligh menyebabkan pelbagai perubahan fizikal pada anak anda. Mereka bertambah tinggi, kanak-kanak perempuan mula membesar, dan suara remaja lelaki mula berat dan lebat. Akil baligh juga menjadikan anak-anak mula tumbuh rambut halus di badan. Semasa rambut ketiak anda tumbuh, anda mungkin akan melihat bau badan anak yang berbeza dan berbeza dari biasanya.

Akil baligh kanak-kanak perempuan berlaku antara 8 hingga 13 tahun, sementara kanak-kanak lelaki berumur antara 9 hingga 14 tahun. Namun, seperti yang dilaporkan oleh Kids Health, sebenarnya tidak ada batasan usia khusus ketika anak-anak harus atau mungkin mulai menggunakan deodoran untuk menghilangkan bau badan mereka.

Sekiranya anak anda merasa cemas atau bimbang dengan peluh dan bau badannya, anda boleh mengesyorkan agar mereka mula memakai deodoran. Deodoran menghilangkan bau peluh dengan menutupnya, sementara ciri antiperspirant (antiperspirant pada label) berfungsi untuk menghentikan atau mengeringkan peluh.

Sekali lagi, tidak ada usia tertentu di mana kanak-kanak boleh mula menggunakan deodoran, tetapi mereka harus membaca dan mengikuti arahan untuk digunakan. Sebilangan deodoran berfungsi lebih baik pada waktu malam, sementara yang lain mencadangkan penggunaan pada waktu pagi.

Memilih deodoran untuk kanak-kanak yang selamat

Tidak banyak deodoran di pasar yang dirancang khusus untuk kanak-kanak, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan produk yang dipasarkan untuk remaja atau remaja.

Selain memilih produk yang sesuai dengan usia, jangan lupa membaca label keterangan pada pakej deodoran untuk kanak-kanak. Elakkan bahan-bahan yang mengandungi aluminium klorida, aluminium zirkonium, parabens dan propilena glikol yang boleh menyekat dan menghentikan kelenjar peluh,

Kemudian sebelum anak anda menggunakan deodoran, anda harus terlebih dahulu membaca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Kemudian, ajar anak itu bagaimana menggunakannya dan nyatakan di mana deodoran harus disimpan. Sekiranya deodoran untuk kanak-kanak menyebabkan reaksi alergi, hentikan penggunaannya dengan segera.

Alternatif lain yang lebih selamat adalah membuat deodoran semula jadi anda sendiri di rumah. Yang perlu anda lakukan ialah mencampurkan 1/4 cawan baking soda dan serbuk garpu dengan 4 sudu minyak kelapa dan 1/4 sudu teh minyak pati (seperti minyak pokok teh atau minyak lavender). Kemudian kacau hingga sebati sambil dipanaskan kemudian masukkan ke dalam bekas yang boleh ditutup rapat.

Jangan hanya menggunakan deodoran untuk menghilangkan bau badan anak anda

Walaupun begitu, penggunaan deodoran sahaja tidak mencukupi untuk menghilangkan bau badan kanak-kanak. Dilaporkan daripada Ibu Bapa, Wendy Sue Swanson, M.D., kaunselor keluarga dan pakar pediatrik di Hospital Kanak-kanak Seattle, percaya bahawa ibu bapa masih harus mengajar dan memberi tanggungjawab kepada anak-anak mereka untuk sentiasa menjaga kebersihan badan mereka.

Beberapa prinsip kebersihan diri yang anda perlukan untuk mengajar anak anda termasuk:

  • Mandi setiap hari - terutamanya pada waktu pagi
  • Mandi selepas bersenam atau aktiviti mengeluarkan peluh yang lain
  • Basuh semua bahagian badan, termasuk ketiak, alat kelamin, dan kaki semasa mandi
  • Memakai seluar dalam, stoking dan pakaian yang bersih setiap hari
  • Pakai pakaian kapas yang longgar yang dapat membantu menyerap peluh
  • Memakai deodoran

Ibu bapa juga perlu lebih berwaspada terhadap apa yang dimakan oleh anak-anak mereka. Kerana beberapa makanan diketahui mencetuskan bau badan, seperti bawang putih.

Deodoran tidak akan berfungsi dengan berkesan pada bau badan yang disebabkan oleh keadaan atau penyakit tertentu. Oleh itu, berjumpa lebih lanjut dengan doktor untuk mengetahui punca dan rawatan sekiranya bau badan anak masih muncul walaupun anda telah melakukan pelbagai cara di atas.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌