Pemakanan

Manfaat Lycopene untuk Kesihatan: Tulang Kuat Untuk Mencegah Kanser

Tubuh manusia tidak dapat menghasilkan likopen jadi ia mesti diperoleh dari sumber makanan. Lycopene tergolong dalam keluarga antioksidan karotenoid, yang memberikan buah-buahan dan sayur-sayuran warna merah mereka. Apakah faedah kesihatan likopena?

Pelbagai kebaikan lycopene untuk kesihatan badan

Seperti yang dijelaskan di atas, likopen dimasukkan sebagai antioksidan. Di dalam badan, antioksidan melawan radikal bebas untuk melindungi anda dari pelbagai risiko penyakit degeneratif. Sebut saja artritis, penyakit jantung, aterosklerosis, strok, darah tinggi, bisul perut, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, barah, hingga penuaan dini.

Itulah sebabnya, terdapat banyak kajian yang memfokuskan pada memerhatikan faedah lycopene. Antara lain adalah:

1. Membantu mencegah barah

Lycopene adalah antioksidan yang kuat, yang dapat mencegah dan melambatkan beberapa jenis barah. Penyelidik di University of Portsmouth, England, melaporkan bahawa likopen berguna untuk menghalang pertumbuhan barah payudara dan sel barah prostat.

Manfaat likopen terhadap perkembangan barah prostat juga dijumpai oleh kajian lain yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, setelah melibatkan 46,000 lelaki yang diminta untuk makan sos tomato.

2. Jaga kesihatan mata anda

Radikal bebas boleh menyebabkan masalah kesihatan mata. Dalam eksperimen oleh Jabatan Farmakologi di Institut Sains Perubatan All India, pasukan penyelidik mendapati bahawa lycopene mungkin mempunyai kemampuan untuk mencegah atau melambatkan perkembangan katarak pada kebanyakan kes.

Lycopene juga mempunyai kesan perlindungan terhadap degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Keadaan ini adalah penyebab utama kebutaan pada orang tua. Pada tahun 2012, sebuah artikel dalam jurnal Experimental Biology and Medicine menyatakan bahawa memakan lycopene dapat melindungi dari degenerasi makula berkat sifat antioksidan dan anti-radangnya. Lycopene didapati memperlambat tekanan oksidatif pada sel-sel mata yang boleh menyebabkan degenerasi makula. Walau bagaimanapun, bukti saintifik masih terhad.

Lycopene dan karotenoid lain juga berguna dalam rawatan glaukoma.

3. Menjaga kesihatan jantung

Kajian tinjauan yang diterbitkan dalam jurnal Maturity pada tahun 2010 menyimpulkan bahawa pengambilan suplemen likopena dosis tinggi (sekurang-kurangnya 25 mg sehari) dapat menurunkan jumlah kolesterol sebanyak 8 mg / dL dan kolesterol LDL sebanyak 10.35 mg / dL, setelah melihat 12 kajian sebelumnya . Kajian tinjauan ini juga menyebutkan pengambilan suplemen likopena dapat mengurangkan tekanan darah sistolik.

Menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah dapat melindungi anda dari risiko penyakit jantung dan menjaga kesihatan jantung anda.

4. Melegakan kesakitan neuropatik

Neuropati adalah keadaan kesakitan kronik yang disebabkan oleh kerosakan saraf dan kerosakan tisu lembut. Banyak perkara boleh menyebabkan neuropati, dari penyalahgunaan alkohol hingga diabetes. Kadang kala, neuropati tidak menemui sebab yang pasti.

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam European Journal of Pain, ditunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi lycopene berpotensi kuat untuk meredakan kesakitan kronik yang disebabkan oleh neuropati.

5. Pastikan tulang sihat dan kuat

Sebagai tambahan kepada vitamin K dan kalsium, pengambilan likopen adalah sama pentingnya untuk menjaga kesihatan tulang dan kuat. Sifat antioksidan likopen membantu mengatasi tekanan oksidatif yang menyebabkan kerapuhan tulang. Lycopene juga memudahkan pembentukan tulang dan meningkatkan kepadatan tulang.

Manfaat likopen lebih berkesan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran segar, daripada makanan tambahan

Kini terdapat banyak makanan tambahan dan vitamin yang diperkaya dengan likopen. Walau bagaimanapun, suplemen tidak dikawal ketat seperti ubat perubatan oleh BPOM sehingga peraturan dos yang tepat tidak diketahui. Secara amnya, dos suplemen likopen akan disesuaikan mengikut usia, keadaan kesihatan, dan keperluan setiap orang. Melaporkan dari WebMD, suplemen harian yang mengandungi 120 mg lycopene selamat digunakan sehingga satu tahun.

Perlu difahami, dos yang tinggi dan jangka panjang dari pengambilan suplemen likopena sebenarnya dapat menurunkan sistem ketahanan badan untuk melawan penyakit. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum menggunakan makanan tambahan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah lycopene untuk mengekalkan tubuh yang sihat, lebih baik mendapatkannya dari sumber semula jadi. Lycopene boleh didapati di tembikai, jambu biji, betik, mangga, kubis ungu, dan wortel. Walaupun begitu, kandungan likopena yang paling banyak terdapat dalam tomato segar dan produk tomato yang diproses - seperti jus tomato, sos tomato, atau pes tomato. Kandungan likopena dalam produk tomato juga lebih mudah diserap oleh badan sehingga anda dapat memperoleh pelbagai faedah likopen dengan sepenuhnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found