Pemakanan

Kalori Makanan Ringan Tidak Perlu Sesuai dengan Pakej. Ini adalah bagaimana ia dikira

Penyebab kenaikan berat badan anda ialah pengambilan kalori dalam makanan anda yang juga berlebihan dan tidak sesuai dengan keperluan anda. Dengan mengira kalori makanan, anda dapat mengawal berat badan anda dan bahkan mengurangkannya sehingga mencapai kehendak anda. Anda boleh menghitung kalori dalam makanan yang dibungkus dengan mudah dengan membaca nilai pemakanan.

Hati-hati, makanan bungkusan yang anda pilih mungkin rendah kalori, tetapi tidak. Inilah cara mengira kalori makanan dengan betul pada label pembungkusan.

Bagaimana mengira kalori makanan yang dibungkus?

Berapa kerap anda membaca label makanan semasa membeli produk? Di label, anda dapat mengetahui berapa banyak kalori yang terdapat dalam makanan dan nutrien lain dalam makanan tersebut.

Mungkin anda membeli makanan kerana anda melihatnya rendah kalori. Namun, anda boleh tertipu kerana kalori yang tertera di label bukanlah jumlah kalori yang terdapat dalam makanan. Tidak mahu tertipu? Ikut langkah-langkah ini.

1. Lihat berapa kalori makanan yang disenaraikan

Setiap makanan yang dibungkus, mesti mempunyai kandungan kalori yang berbeza. Contohnya, anda ingin membeli makanan ringan dan kalori yang tertera pada label makanan hanya sekitar 100 kalori. Apabila anda melihat nombor ini, anda mungkin tergoda untuk membelinya kerana saiz bungkusan makanan ringan yang besar, tetapi hanya mengandungi 100 kalori.

Sekiranya anda berfikir seperti itu, maka itu tidak betul. Kerana kalori yang tertera pada bungkusan makanan biasanya tidak menggambarkan jumlah kalori dalam makanan. Selain itu, makanan ringan, jumlah kalori makanan yang terkandung jauh. Anda perlu mengetahui jumlah setiap hidangan, supaya anda dapat mengira jumlah kalori.

2. Periksa jumlah setiap porsi atau saiz hidangan

Berapa banyak kalori yang terkandung dalam makanan yang dibungkus sebenarnya bergantung pada jumlah setiap hidangan. Biasanya, jumlah setiap hidangan atau saiz hidangan disenaraikan di atas atau di sebelah nombor kalori yang anda baca sebelumnya. Jumlah setiap hidangan adalah jumlah makanan yang dikira dalam unit, misalnya satu biji, satu biji, dan sebagainya. Sementara itu, ukuran hidangan dikira berdasarkan berat jumlah setiap hidangan.

Contohnya, jika label makanan menyatakan bahawa ukuran hidangan adalah 20 gram dan jumlah setiap hidangan adalah 3 keping, ini bermakna setiap 3 makanan ringan beratnya 20 gram.

3. Hitung jumlah setiap hidangan dengan kalori makanan

Setelah mengetahui jumlah kalori, saiz hidangan dan jumlah setiap hidangan, anda dapat mengira jumlah kalori. Kalori makanan yang tertera pada label biasanya hanya menggambarkan kalori setiap hidangan atau jumlah hidangan.

Oleh itu, jika terdapat 100 kalori di sana, maka anda boleh mendapatkan kandungan kalori 20 gram atau bersamaan dengan 3 makanan ringan. Bukan jumlah kalori dari satu bungkusan. Sekiranya anda ingin mengetahui jumlah kalori, maka anda boleh menggandakannya dengan berat bersih (bersih) makanan ringan yang anda beli.

Contohnya, jika berat makanan ringan adalah 80 gram, maka jumlah kalori yang anda makan adalah 400 kalori - hanya dari makanan ringan. Setelah anda mengira jumlah kalori makanan, anda hanya menyedari bahawa makanan ringan yang anda makan sebenarnya setara dengan elaun sarapan harian anda.

Ini juga berlaku untuk kandungan nutrien lain, semua kandungan nutrisi yang disenaraikan dalam maklumat nilai pemakanan bergantung pada ukuran porsi atau jumlah hidangan setiap bungkusan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found