Pemakanan

3 Kekuatan Minda Yang Harus Anda Pegang Untuk Diet yang Berjaya dan Lancar

Pernahkah anda rajin bersenam dan menyesuaikan diet, tetapi diet tidak menunjukkan hasil yang menjanjikan? Mungkin ada yang kurang dari maksimum usaha anda. Ya, ternyata kekuatan minda kurang lebih berperanan penting dalam menjayakan program diet yang anda jalani. Oleh itu, jika anda mahukan diet berjaya dan berjalan lancar, anda harus mengetahui helah penting terlebih dahulu, OK!

Apakah kekuatan minda kunci untuk diet yang berjaya?

Sebelum memulakan diet penurunan berat badan, pertama-tama lengkapkan diri dan minda anda dengan perkara seperti…

1. Semakin sedikit jenis makanan di pinggan, semakin sedikit bahagian yang anda makan

Selain disyorkan untuk membatasi jumlah makanan setiap hari ketika melakukan diet, anda juga tidak disarankan untuk mengambil pelbagai jenis makanan ke dalam pinggan makan. Bukan tanpa sebab, kerana sebenarnya semakin banyak makanan yang terdapat di pinggan, semakin besar kemungkinan anda akan makan banyak makanan.

Dijelaskan oleh Dr. David Katz, sebagai penyelidik dalam bidang makanan di Universiti Yale, Amerika Syarikat, bahawa kehadiran pelbagai rasa dalam satu hidangan dapat merangsang bahagian hipotalamus otak untuk menghasilkan neuropeptida Y. Sebatian ini bertanggungjawab untuk meningkatkan selera makan anda.

Oleh itu, mulai sekarang cuba hadkan pilihan makanan yang cukup untuk satu hidangan.

2. Membayangkan memakan makanan yang diingini

Satu kajian dari Carneige Mellon University, menunjukkan bahawa berfikir secara berterusan semasa mengidam makanan tertentu ternyata mempunyai faedah yang baik.

Ini kerana pemikiran ini secara tidak sedar akan membuat anda makan dalam jumlah kecil, ketika menghadapi makanan yang sangat anda inginkan.

Menariknya, ternyata pengaruh minda anda yang membayangkan memakan makanan ini secara tidak langsung akan membatasi keinginan anda untuk memakannya dalam jumlah yang banyak. Inilah yang menjadikan anda berjaya dalam diet yang berjaya.

3. Mengingati bahagian makanan sebelumnya

Percaya atau tidak, kebanyakan orang makan sebahagian besar atau lebih banyak daripada yang mereka fikirkan, menurut Dr. Brian Wansink dari Universiti Cornell di New York. Hasilnya, anda boleh terus makan kerana anda berpendapat bahawa bahagian makanan sebelumnya masih kecil. Sebenarnya, ia adalah sebaliknya.

Kuncinya, cuba kembalikan fikiran ke kali terakhir anda makan, kemudian ingat dan hitung makanan apa yang masuk ke dalam badan.

Kerana menurut teori untuk diet yang berjaya, mengingat makanan yang telah dimakan sebelumnya dapat membantu menahan keinginan untuk makan dalam jumlah besar.