Kehamilan

Berhubungan seks ketika janin telah memasuki pelvis, tidak mengapa?

Melakukan hubungan seks ketika janin memasuki pelvis sering menjadi perhatian pasangan suami isteri yang sudah berkahwin. Adakah berbahaya atau tidak? Mari lihat penjelasan berikut.

Adakah selamat melakukan hubungan seks ketika janin memasuki pelvis?

Pada dasarnya, melakukan hubungan seks semasa kehamilan lewat atau ketika janin memasuki pelvis tidak berbahaya, Ibu.

Semasa mengandung, ibu sihat dan tidak ada larangan dari doktor, sebenarnya selamat untuk melakukannya. Ada baiknya anda memahami perkara berikut ketika cuba menghubungi.

1. Penembusan zakar tidak akan mengganggu bayi

Bayi di dalam rahim dilindungi dengan baik oleh kantung ketuban. Oleh itu, anda tidak perlu risau dengan penembusan zakar.

2. Berhubungan seks ketika janin telah memasuki pelvis tidak menyebabkan keguguran

Dilaporkan oleh CMAJ Journal, seks semasa mengandung tidak menyebabkan keguguran. Walau bagaimanapun, jika ibu mempunyai sejarah keguguran, anda harus mengelakkan seks semasa mengandung.

3. Aktiviti ini tidak menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya

Selagi ibu dalam keadaan sihat dan tidak ada larangan khas dari doktor, tidak mengapa melakukan hubungan seks walaupun janin telah memasuki pelvis.

4. Cari posisi yang selesa jika anda melakukan persetubuhan ketika janin telah memasuki pelvis

Kedudukan yang disyorkan semasa melakukan hubungan seks pada akhir kehamilan adalah wanita di atas , gaya anjing , posisi duduk, atau menggunakan bantal.

Di samping itu, elakkan melakukan seks oral pada wanita hamil. Menurut jurnal Ugeskr Laeger, seks oral berisiko menyebabkan embolisme cairan ketuban. Itulah keadaan cecair ketuban memasuki aliran darah ibu.

Berhubungan seks semasa janin memasuki pelvis adakah berguna?

Selain selamat dilakukan, sebenarnya melakukan hubungan seks semasa kehamilan lewat dapat memberikan sejumlah faedah, anda tahu, termasuk yang berikut.

1. Membantu meningkatkan peredaran darah

Aleece Fosnight, pakar urologi dan hubungan seks, mengatakan bahawa orgasme semasa mengandung dapat menenangkan hormon dan membantu meningkatkan peredaran darah, jadi bermanfaat untuk kesihatan janin.

Seks semasa kehamilan lewat juga boleh membuatkan ibu berasa santai. Sehingga menjadi lebih tenang sementara menunggu hari penghantaran tiba.

2. Seks semasa mengandung terasa lebih sedap

Stephanie Buehler dalam bukunya yang berjudul "Pasangan Kaunseling Sebelum, Semasa, dan Selepas Kehamilan: Isu Seksualiti dan Keintiman" mengatakan bahawa melakukan hubungan seks semasa kehamilan lewat terasa lebih menyenangkan.

Ini kerana keadaan hormon wanita menyebabkan badan mereka lebih sensitif terhadap sentuhan, lebih mudah terangsang dan orgasme akan menjadi lebih senang dan menyenangkan. daripada hari biasa.

3. Membantu mempercepat proses buruh

Masalah Kelahiran di Perinatal Care melancarkan hasil kajian yang dilakukan terhadap 201 responden wanita hamil, 50.7% daripadanya melakukan usaha semula jadi untuk mempercepat persalinan, seperti berjalan, berhubungan seks, makan makanan pedas, dan rangsangan puting.

Namun, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Obstetrics and Gynecology, dari 93 responden hingga wanita hamil, tidak ada perbezaan yang signifikan antara mereka yang melakukan hubungan seks dan mereka yang tidak mengikut kelajuan kelahiran atau kelewatan bersalin.

Elakkan persetubuhan semasa janin memasuki pelvis sekiranya anda mengalami keadaan berikut:

Walaupun mempunyai pelbagai faedah dan cenderung selamat dilakukan. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang mengalami keadaan berikut harus mengelakkan melakukan hubungan seks ketika janin telah memasuki pelvis.

1. Mengalami sakit di pelvis atau perut

Sebaiknya elakkan hubungan seks sekiranya wanita hamil merasa sakit di perut atau tekanan yang berlebihan pada pelvis. Melancarkan Jonathan Schaffir dalam Journal of Obstetrics and Gynecology, keadaan ini berisiko menyebabkan persalinan awal.

2. Sekiranya anda menghidap plasenta previa

Plasenta previa adalah keadaan di mana plasenta meliputi saluran kelahiran. Sebaiknya elakkan melakukan hubungan seks sekiranya ibu mempunyai keadaan ini agar tidak memburukkan lagi keadaan.

3. Pecah membran pramatang

Dalam keadaan pecahnya pramatang membran, terdapat lendir yang keluar sebelum bayi dilahirkan. Sekiranya ini berlaku maka hubungan seks boleh berisiko membuat rahim dijangkiti.

4. Mempunyai sejarah keguguran

Sekiranya anda mempunyai sejarah keguguran pada kehamilan sebelumnya, anda harus mengelakkan hubungan seks semasa mengandung. Hal ini dikhuatiri, ibu-ibu terdedah kepada tekanan dan hormon yang meningkat semasa hubungan seks.

5. Mempunyai sejarah kelahiran pramatang

Ibu yang mempunyai riwayat persalinan pramatang tidak boleh melakukan hubungan seks, terutama ketika bayi telah memasuki pelvis. Jangan biarkan keadaan kelahiran pramatang berulang lagi.

6. Kehamilan berkembar

Kehamilan kembar lebih cenderung kepada kelahiran pramatang daripada kehamilan biasa. Oleh itu, anda dan pasangan tidak boleh melakukan hubungan seks untuk mengelakkan pelbagai risiko yang mungkin berlaku.

Rujuk doktor sebelum melakukan persetubuhan ketika janin telah memasuki pelvis

Apabila kehamilan semakin tua dan janin memasuki pelvis, ibu harus berjumpa doktor dengan lebih kerap. Tanya doktor anda sama ada selamat untuk anda melakukan hubungan seks atau tidak.