Pemakanan

5 Cara Sihat dan Mudah Memasak Ikan |

Ikan kaya dengan nutrien. Walau bagaimanapun, kualiti pemakanan ikan yang anda makan mungkin berubah bergantung pada bagaimana ia dimasak. Cara memasak ikan yang salah dapat mengurangkan kandungan nutriennya sehingga tidak lagi sihat seperti yang sepatutnya.

Pelbagai cara memasak ikan yang sihat

Melancarkan Dana Penyelidikan Kanser Dunia, setiap jenis ikan mempunyai ciri yang berbeza. Sekiranya teknik pemprosesan yang anda gunakan sesuai, kandungan nutrien ikan dapat bertahan dengan optimum.

Berikut adalah beberapa teknik memasak (memproses) ikan yang lebih sihat dan boleh anda gunakan mulai hari ini:

1. Bakar

Memproses ikan dengan memanggang cukup sihat kerana anda tidak perlu menggunakan minyak tambahan. Cukup masukkan perapan dari bawang putih, lada, dan lemon. Kemudian, bakar beberapa minit sehingga ikan masak.

Teknik memanggang ini sesuai untuk ikan berminyak seperti salmon, tuna, trout air tawar dan kerang. Sebabnya, ikan jenis ini mempunyai aroma yang kuat dan tekstur yang padat sehingga dagingnya tidak mudah musnah ketika dipanggang.

2. Kukus

Mengukus adalah salah satu cara paling sihat untuk memasak ikan, kerana kurang nutrien yang hilang semasa diproses. Ikan juga akan masak sekata semasa panas menyebar ke seluruh bahagian pengukus yang tertutup rapat.

Selain itu, mengukus tidak menjadikan daging ikan cepat kering sehingga anda masih dapat menikmati tekstur lembut daging dan berair. Teknik mengukus juga sesuai untuk ikan berlemak, dan ikan berdaging putih seperti ikan kod, ikan keli, dan ikan kakap.

3. Tumis

Sekiranya anda ingin memasak ikan dengan cepat, menumis adalah pilihan yang baik. Teknik menggoreng ini sesuai untuk ikan berdaging putih serta beberapa makanan laut seperti udang, kerang, dan tiram.

Sautéing menjadikan rasa ikan sedap seperti digoreng. Namun, teknik memasak ikan ini lebih sihat kerana menggunakan minyak lebih sedikit. Anda juga tidak perlu risau untuk menambah berat badan kerana kalori sangat rendah.

4. Pemburuan haram

Pemburuan haram adalah teknik memasak dalam air panas atau kaldu yang belum mendidih, sekitar 70 - 82º Celsius. Kaedah ini sangat sihat jika anda menggunakan stok ikan dengan campuran bawang putih, bawang, dan rempah lain.

Teknik ini digunakan untuk memasak daging lembut seperti ikan kod, halibut, tuna kuning, dan nila. Masak ikan dalam kuahnya hingga bahagian tengahnya ringan, kemudian angkat dan hidangkan.

5. Pakai ketuhar gelombang mikro

Menggunakan gelombang mikro adalah cara yang tepat untuk memasak ikan dengan cepat dan praktikal. Haba yang dipancarkan masuk ketuhar gelombang mikro juga agak rendah sehingga tidak membuang banyak kandungan nutrien ikan.

Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa penggunaan ketuhar gelombang mikro dapat mencegah kehilangan asid lemak omega-3 dari ikan. Oleh itu, memasak ikan dengan ketuhar gelombang mikro boleh menjadi pilihan yang sihat untuk anda.

Kaedah pemprosesan yang sihat mesti dapat mengekalkan kandungan nutrien ikan dan mencegah pembentukan sebatian berbahaya. Kelebihan ini adalah dalam memanggang, mengukus, menumis, perburuan haram , dan gunakan ketuhar gelombang mikro .

Selain cara yang sihat, perhatikan juga bahan yang anda gunakan semasa memasak ikan. Elakkan penggunaan minyak, gula, dan garam secara berlebihan yang boleh memudaratkan kesihatan.