Kehamilan

Petua Mengatasi Selsema dan Batuk Semasa Kehamilan •

Bagaimana jika anda demam dan batuk ketika hamil? Adakah risiko kepada janin?

Selesema dan batuk mudah menyerang sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Terdapat lebih daripada 200 virus yang tersebar di udara yang boleh menyebabkan tubuh mengalami selesema. Semasa anda hamil, terdapat pelbagai perubahan dalam fungsi badan, termasuk sistem imun. Perubahan ini memungkinkan anda menahan selesema dan batuk ketika anda hamil. Sekiranya yang anda alami adalah selesema dan batuk biasa, maka tidak akan memberi kesan buruk kepada janin anda. Namun, penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga agar selsema dan batuk tidak bertambah teruk dan boleh memberi kesan negatif kepada janin.

Apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah selesema dan batuk ketika hamil?

Menurut Cleveland Clinic, terdapat penurunan imuniti pada wanita hamil. Ini berlaku sehingga sistem badan ibu tidak menolak janin yang sedang berkembang. Oleh itu, wanita hamil mudah dijangkiti virus dan bakteria, termasuk selesema dan batuk. Salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan menyuntikkan vaksin selesema untuk mengurangkan risiko terkena virus selesema. Telah diketahui bahawa pemberian vaksin selesema kepada wanita hamil dapat membantu melindungi ibu dan bayi sehingga enam bulan setelah melahirkan. Jadi, penting bagi wanita hamil untuk memberi vaksin ketika hamil untuk mencegah jangkitan akibat virus dan bakteria.

Selain itu, tingkah laku bersih yang diterapkan setiap hari juga dapat mencegah anda terkena selesema, seperti sering mencuci tangan dengan sabun dan air, tidur yang cukup, makan makanan yang sihat dan mengelakkan makanan atau minuman yang tidak dijaga kebersihan, mengelakkan kontak atau hubungan rapat dengan keluarga / rakan sekerja yang sakit.

Sekiranya anda demam dan batuk, bagaimana anda mengatasinya?

1. Dapatkan rehat yang banyak

Rehatkan badan dengan tidur siang, cukup tidur pada waktu malam, dan tidak melakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat. Kaedah ini adalah salah satu kaedah yang paling mampu meningkatkan imuniti. Di samping itu, dengan berehat, anda memberi masa kepada badan anda untuk menormalkan keadaannya.

2. Mengonsumsi banyak cecair

Anda harus memenuhi keperluan cairan dalam sehari, dengan minum air mineral, jus buah, atau minuman sihat yang lain. Cuba minum secara semula jadi, tidak dibungkus.

3. Makan dengan baik

Titik makan dengan baik adalah memenuhi keperluan anda dalam satu hari. Sekiranya gejala selesema dan batuk anda menyebabkan anda tidak mahu makan, maka anda boleh makan sebahagian kecil tetapi kerap. Makan makanan sihat dan memenuhi prinsip pemakanan seimbang, dan memastikan kebersihan.

4. Melakukan senaman secara berkala

Menjadi hamil tidak bermaksud anda tidak boleh bersenam secara teratur. Sukan masih boleh dilakukan oleh wanita hamil, sukan yang boleh dilakukan adalah yoga, berenang, dan berjalan-jalan santai. Selain baik untuk menjaga berat badan yang dapat terus berfluktuasi selama kehamilan, olahraga juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah tubuh mengalami infeksi.

5. Elakkan tekanan

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa tekanan dikaitkan dengan penurunan keadaan badan dan sistem kekebalan tubuh. Oleh itu, untuk mengelakkan kelemahan sistem imun pada wanita hamil, anda harus melakukan pelbagai perkara yang dapat menjadikan tubuh dan minda menjadi tenang dan santai.

6. Melegakan simptom selesema dan batuk

Gejala selesema biasa adalah hidung tersumbat dan sakit tekak. Sekiranya anda mempunyai hidung tersumbat, anda boleh meletakkan pelembap (pelembap) di sekeliling anda, menggunakan jalur pernafasan hidung alat pernafasan dalam bentuk jalur untuk memudahkan anda bernafas, dan mengangkat bantal ketika tidur. Sementara itu, untuk meredakan tekak, anda boleh mengambil makanan atau minuman hangat, seperti makan sup atau minum teh suam. Ini dapat merangsang pengeluaran lendir dan air liur, yang dapat melegakan tekak dan hidung yang tersumbat. Atau anda boleh menambah lemon atau madu ke dalam teh panas, yang dapat menghilangkan rasa tidak sedap di tekak dan membuat anda tidur lebih lena.

Bolehkah saya minum ubat selsema semasa mengandung?

mengikut Sistem Kesihatan Universiti Michigan, anda harus mengelakkan mengambil pelbagai ubat pada 12 minggu pertama kehamilan, kerana pada masa itu pembentukan organ penting pada janin sedang berlaku. Ramai doktor mengesyorkan lebih baik mengambil ubat selepas kehamilan 28 minggu. Walau bagaimanapun, perkara ini harus dibincangkan dengan pakar.

Di samping itu, anda harus mengelakkan ubat-ubatan yang mempunyai banyak fungsi dan dapat merawat pelbagai gejala, seperti ibuprofen, codeine, bactrim, naproxen, dan aspirin. Ubat-ubatan ini biasanya mudah didapati di kedai atau di sekitar anda, oleh itu jika gejala yang anda alami semakin teruk, lebih baik berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi lain.

BACA JUGA

  • Mengapa wanita hamil dengan perawakan caesar disarankan?
  • 4 Masalah Yang Sering Berlaku Semasa Anda Mengandung
  • Senarai nutrien yang diperlukan semasa merancang kehamilan