Kesihatan Otak dan Saraf

5 Penyakit Utama yang Mempengaruhi Pergerakan Badan •

Pergerakan badan kita berlaku kerana interaksi kompleks antara otak, saraf, tulang belakang, dan otot. Sebarang kerosakan atau kerosakan fungsi interaksi kompleks ini akan menyebabkan pergerakan terganggu. Jenis gangguan pergerakan yang berbeza bergantung pada lokasi kerosakan. Berikut adalah 3 kawasan utama di mana kerosakan boleh berlaku:

  • Kerosakan pada bahagian otak yang mengawal pergerakan boleh menyebabkan kelemahan otot atau kelumpuhan dan refleks berlebihan.
  • Ganglia basal. Ia adalah kumpulan sel saraf yang terletak di pangkal otak, bahagian dalam otak, yang mengawal koordinasi pergerakan. Kerosakan kawasan ini akan menyebabkan pergerakan paksa atau pergerakan berkurang
  • Bahagian otak yang terletak di bahagian belakang tengkorak, yang mengatur koordinasi dan aktiviti otot. Kerosakan kawasan ini akan mengakibatkan kehilangan koordinasi dan aktiviti otot.

Terdapat banyak gangguan pergerakan yang boleh bersifat sementara, seperti cegukan, atau lebih kekal, seperti penyakit Parkinson. Berikut adalah gangguan pergerakan yang paling biasa yang harus anda ketahui:

penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson adalah gangguan neurologi yang perlahan-lahan progresif dan degeneratif yang menyebabkan hilangnya kawalan terhadap pergerakan badan. Beberapa simptom yang biasa adalah gegaran ketika otot dalam keadaan rehat ( gegaran rehat ), peningkatan nada otot (kekakuan), pergerakan perlahan, dan kesukaran mengekalkan keseimbangan (ketidakstabilan postur).

Penyebab utama penyakit Parkinson adalah kehilangan dopamin yang dihasilkan sel-sel otak, juga dikenali sebagai substantia nigra. Ia terletak di bahagian tengah otak. Dopamine adalah bahan kimia otak yang bertanggungjawab untuk pergerakan dan koordinasi otot. Apabila substansia nigra bertambah buruk, kurang dopamin dihasilkan. Ini mengganggu tindak balas isyarat dari otak anda ke otot anda.

Penyakit Parkinson boleh mengecewakan pesakit dan keluarganya. Pergerakan dan pergerakan pergerakan yang tidak dapat diramalkan menjadikannya sukar untuk mengatur aktiviti rutin harian. Aktiviti seperti mandi, berpakaian, dan makan boleh menjadi sukar

Sindrom Tourette

Sindrom Tourette adalah gangguan neurologi yang dicirikan oleh pergerakan berulang dan / atau suara kuat, juga dikenal sebagai tic. Gangguan ini paling sering dijumpai pada kanak-kanak berumur antara 6 hingga 15 tahun. Ini adalah gangguan biasa yang menimpa lebih banyak lelaki berbanding wanita.

Sindrom Tourette biasanya bermula dengan sakit otot seperti sakit kepala, berkedip berterusan dan meringis. Kemudian gejala boleh berkembang menjadi lebih kuat. Ini mungkin termasuk ucapan lantang, memukul, menendang, dan sesak nafas secara tiba-tiba. Pertuturan vokal sukar dikawal dan memalukan, terutama di khalayak ramai. Oleh kerana kebanyakan orang tidak memahami apa itu sindrom Tourette, bersuara ketika sindrom ini berulang boleh dianggap sebagai tindakan yang disengaja. Ucapan vokal biasanya berbentuk geram, menjerit, dan menyalak.

Gegaran penting

Gegaran penting bukanlah penyakit yang mengancam nyawa, tetapi boleh memberi kesan negatif kepada hidup anda. Gegaran penting adalah gegaran irama yang tidak terkawal pada bahagian badan. Selalunya, ia mempengaruhi tangan, lengan, atau kepala. Keadaan ini disebabkan oleh komunikasi yang tidak normal antara kawasan otak tertentu dan sering salah didiagnosis sebagai penyakit Parkinson.

Mungkin gangguan pergerakan neurologi yang paling biasa, gegaran penting dianggap mempengaruhi sebanyak 14,000 orang di seluruh Australia dan New Zealand. Sebahagian besarnya, ini adalah gangguan yang perlahan. Mungkin ramai yang tidak mengalami kemajuan, hanya gegaran ringan sepanjang hayat mereka.

Tidak seperti gegaran yang berkaitan dengan penyakit Parkinson yang masih ada walaupun otot tidak aktif, gejala gegaran penting tidak ada atau berkurang semasa rehat. Gegaran biasanya hilang sepenuhnya semasa tidur.

Gegaran penting boleh memalukan dan melemahkan. Beberapa orang mungkin mengalami gegaran bersamaan dengan gejala neurologi lain, seperti ketidakseimbangan ketika berjalan.

Dystonia

Dystonia adalah gangguan pergerakan neurologi yang dicirikan oleh kontraksi otot, biasanya dengan menghasilkan pergerakan berulang dan memutar, atau postur dan kedudukan yang tidak normal. Dystonia disebabkan oleh kerosakan pada ganglia basal. Pergerakan yang tidak terkawal boleh mempengaruhi lengan, kaki, kelopak mata, dan pita suara. Ini boleh menyebabkan anda tiba-tiba membeku di tengah-tengah aktiviti.

Dystonia mungkin disebabkan oleh mutasi genetik (dystonia primer) atau gangguan atau ubat (dystonia sekunder). Beberapa ubat yang boleh menyebabkan dystonia termasuk ubat antipsikotik.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda gangguan pergerakan, anda harus segera memberitahu doktor anda. Penting untuk mengesannya lebih awal untuk mendapatkan prognosis yang lebih baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found