Kehamilan

Antibiotik Semasa Kehamilan: Mana Yang Perlu Dielakkan?

Antibiotik adalah salah satu ubat yang sering diresepkan semasa kehamilan. Sebilangan antibiotik selamat diambil semasa mengandung, tetapi sebilangannya tidak boleh digunakan kerana berbahaya kepada janin, terutama pada trimester pertama. Keselamatan antibiotik semasa kehamilan bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, jenis antibiotik yang digunakan, pada trimester apa ubat itu digunakan, berapa banyak dan berapa lama antibiotik itu digunakan.

Penyelidikan baru mendapati hubungan antara antibiotik tertentu semasa kehamilan diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Kanada dan Jurnal British Farmakologi Klinikal pada tahun 2017. Kemungkinan kesan sampingan termasuk kecacatan kelahiran dan risiko keguguran. Kajian ini merangkumi analisis maklumat mengenai 139.938 kelahiran hidup di Quebec, Kanada, antara tahun 1998 dan 2008.

Jenis antibiotik apa yang dikaji dan harus dielakkan semasa mengandung? Inilah maklumat lengkap.

Antibiotik semasa mengandung untuk dielakkan

1. Kumpulan tetrasiklin

Antibiotik yang tergolong dalam kumpulan tetrasiklin adalah tetrasiklin, doxycycline, minocycline. Tetrasiklin ketika digunakan semasa kehamilan akan menghalang pengeluaran jenis protein tertentu dan mengganggu pengeluaran enzim yang penting dalam penyusunan semula tisu dan perubahan bentuk endometrium (otot dalaman rahim).

Ubat antibiotik ini biasanya digunakan untuk merawat jangkitan bakteria, termasuk jerawat. Oleh itu, beritahu doktor anda jika anda hamil sebelum mengambil ubat preskripsi ini.

2. Quinolones

Terdapat banyak anggota kumpulan antibiotik quinolone, misalnya, ciprofloxacin, norfloxacin, dan moxifloxacin. Antibiotik kelas Quinolone dapat menghalang proses pertumbuhan dan pembelahan sel dan ini boleh mempengaruhi risiko keguguran. Dalam kajian ini, juga didapati bahawa pendedahan pada moxifloxacin dikaitkan dengan peningkatan kecacatan sistem pernafasan janin.

Antibiotik Quinolone paling kerap diresepkan untuk merawat jangkitan saluran kencing (UTI).

3. Kumpulan makrolida

Antibiotik yang dikaji dan dimasukkan dalam kumpulan makrolida adalah azitromisin, klaritromisin, dan eritromisin. Dalam kajian di atas, ketika penyelidik membatasi analisis mereka pada kehamilan dengan jangkitan saluran pernafasan, mereka mendapati bahawa penggunaan makrolida (kecuali eritromisin) meningkatkan kejadian keguguran jika dibandingkan dengan antibiotik penisilin.

4. Kumpulan sulfonamida

Antibiotik kelas sulfonamida mempunyai jenis ubat yang cukup terkenal, iaitu trimethoprim atau sulfamethoxazole. Pada kehamilan, ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan saluran kencing. Walau bagaimanapun, ubat ini juga sering digunakan untuk membasmi jerawat.

Nasib baik, ada antibiotik lain yang boleh digunakan sebagai alternatif untuk tujuan di atas dan tidak menyebabkan risiko keguguran, iaitu nitrofurantoin.

5. Metronidazole

Metronidazole tidak boleh diberikan pada trimester pertama kehamilan. Ubat ini dapat digunakan untuk mengobati berbagai jenis penyakit, termasuk trichomoniasis, jangkitan bakteria vagina, hingga radang paru-paru.

6. Clindamycin

Clindamycin adalah ahli antibiotik kelas lincosamide atau lincomycin. Pendedahan kepada clindamycin dan juga ofloxacin (quinolone) dikaitkan dengan peningkatan kejadian kecacatan kelahiran.

7. Phenoxymethylpenicillin (penisilin V)

Pendedahan penisilin V tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko kecacatan kelahiran dan penyakit jantung kongenital, tetapi pendedahan kepada penisilin V melalui rahim (rahim) dikaitkan dengan peningkatan risiko kecacatan sistem saraf janin.

Oleh itu, perhatikan jika anda mempunyai jangkitan bakteria dan diberi antibiotik semasa mengandung. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda hamil dan jangan ragu untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kesan sampingan rawatan yang diberikan kepada kesihatan bayi dan rahim.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found