Kehidupan yang sihat

7 Kelakuan Hidup Bersih yang Ternyata Tidak Sihat

Setiap orang harus menjaga kebersihan diri agar sentiasa sihat. Tetapi sebenarnya, banyak tingkah laku hidup bersih yang mungkin anda laksanakan secara diam-diam merosakkan kesihatan tubuh anda. Wah! Apakah mereka?

Tingkah laku hidup bersih yang secara rahsia merosakkan kesihatan

1. Gosok gigi dengan segera setelah makan

Setiap orang sebaiknya menggosok gigi dua kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam. Tetapi, ramai orang menggosok gigi sebaik sahaja makan. Tujuannya adalah untuk mengelakkan makanan tersekat di gigi yang boleh menjadi penyebab pelbagai masalah mulut, tetapi ini benar-benar memberi kesan buruk kepada kesihatan gigi anda.

Setelah makanan masuk ke dalam mulut dan dihancurkan oleh air liur, makanan akan menghasilkan asid, salah satunya adalah asid sitrik. Asid yang masih melekat pada gigi akan diserap ke enamel gigi ketika anda menggosok gigi sebaik sahaja makan, dan kemudian menghakisnya dari dalam.

Enamel yang terhakis oleh asid akan menjadikan dentin lebih lemah. Kesannya, gigi anda akan menjadi lebih sensitif, kurus, dan mudah merasa sakit.

Untuk mengelakkan ini, Tunggu sekitar 30-60 minit selepas anda selesai makan jika anda ingin menggosok gigi.

2. Bersihkan telinga dengan Putik kapas

Nampaknya hampir semua orang terbiasa membersihkan kotoran telinga menggunakan cotton bud. Malangnya, hanya sedikit orang yang tahu bahawa ini sebenarnya adalah tingkah laku hidup bersih yang salah.

Memang akan ada sedikit kotoran yang diambil dan menempel di hujung kapas, tetapi pada masa yang sama anda juga mendorong dan memampatkan sisa telinga yang lebih dalam ke telinga. Semakin kerap anda menggunakan cotton bud, semakin banyak kotoran ditolak dan akhirnya sukar untuk menyumbat saluran telinga.

Keadaan ini disebut cerumen impaction, yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran. Cerumen yang terkena terkadang juga boleh menyebabkan rasa sakit dan tekanan di telinga, sehingga sensasi berdengung. Tidak jarang, dorongan Putik kapas sehingga menusuk gendang telinga. Lebih buruk lagi, pendarahan boleh berlaku daripada memasukkan putik kapas terlalu dalam yang akhirnya menyebabkan jangkitan atau gangguan pendengaran.

Brande Plotnick, MS. MBA yang dipetik dari Reader's Digest menyatakan bahawa telinga tidak perlu dibersihkan. Earwax biasanya akan keluar dengan sendirinya. sebagai alternatif, jalankan air bersih ke telinga semasa mandi untuk membuang kotoran.

3. Menggunakan pembersih tangan

Mencuci tangan yang rajin adalah sebahagian daripada tingkah laku hidup bersih. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh menggunakan pembersih tangan. Malangnya, sebilangan sebatian seperti triclosan, bisphenol A, alkohol, dan agen pembersih lain dalam pembersih tangan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Bahan-bahan ini mempunyai risiko meningkatkan daya tahan bakteria, mempengaruhi hormon, dan menjadikan kulit tangan lebih kering. Peti keselamatan adalah basuh tangan dengan sabun dan air mengalir Atau buat pembersih tangan semula jadi anda sendiri.

4. Menggunakan pembersih faraj

Sabun sirih, sabun feminin, dan pencucian vagina sama sekali tidak disyorkan untuk digunakan untuk membersihkan vagina. Apabila anda menggunakan sabun feminin, bahan kimia yang terkandung di dalamnya akan mengganggu keseimbangan pH vagina dengan membunuh koloni bakteria baik di dalamnya. Ini kemudian meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan bakteria atau jangkitan yis vagina.

Sama seperti telinga, vagina dapat membersihkan diri tanpa memerlukan pertolongan anda. Anda hanya perlu membilasnya dengan air bersih dan biarkan sehingga kering. Lihat pautan berikut mengenai cara yang betul untuk menjaga kebersihan vagina.

5. Mengelupas dengan kerap

Pengelupasan boleh menjadi cara yang baik untuk menjadikan kulit anda kelihatan muda. Dengan pengelupasan, sel kulit mati dapat dikeluarkan dan diganti dengan sel kulit yang sihat.

Walau bagaimanapun, melakukan rawatan ini dengan kerap dapat menghilangkan kulit minyak semula jadi, menjadikannya kering dan mudah teriritasi. Menggosok terlalu keras semasa pengelupasan juga boleh menjadi buruk.

Sekiranya kulit anda normal, Sebaik-baiknya mengelupas dua kali seminggu hanya untuk kulit sensitif seminggu sekali sudah cukup. Sebaiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengetahui jenis kulit anda dan juga cara pengelupasan dengan betul.

6. Mandi atau mandi dalam air panas terlalu lama

Merendam atau mandi air panas dapat membantu menghilangkan keletihan dan menghilangkan sakit. Tidur lebih lena selepas itu.

Namun, mandi terlalu lama atau berendam di dalam air suam boleh menghilangkan minyak semula jadi yang terdapat di permukaan kulit anda. Akibatnya, kulit menjadi kering dan terdedah kepada masalah.

Sekiranya anda masih mahu mandi air suam, tetapkan suhu terlebih dahulu agar tidak terlalu panas dan cuba jangan tertidur terlalu lama.

Bagi orang dewasa, had selamat yang disyorkan untuk mandi air suam tanpa menyebabkan kerosakan kulit adalah sekitar 41-42º Celsius dan tidak lebih dari 10 minit.

7. Tutup mulut dengan tangan anda ketika bersin

Bersin memang menjengkelkan, apatah lagi bakteria atau virus yang terdapat dalam titisan air dapat menular kepada orang lain. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menutup mulut ketika bersin - tetapi jangan menutupnya dengan kedua tangan.

Selepas anda bersin, kuman yang ada di hidung atau mulut anda akan berpindah ke tangan anda. Sekiranya anda tidak mencuci tangan dengan segera dan segera menyentuh atau menyentuh objek lain, atau berjabat tangan dengan orang lain, kuman di tangan anda akan dipindahkan lagi. Inilah sebabnya mengapa selesema dan selesema menular.

idealnya, tutup hidung dan mulut anda dengan siku atau lengan dalaman anda semasa anda hendak bersin. Atau, sentiasa ada tisu yang siap menutup mulut ketika bersin, dan segera buang ke tong sampah. Memakai penutup hidung juga mencegah penyebaran virus.