Kehamilan

Adakah benar bahawa Terapi Jeruk Dewi Yull Berkesan untuk Promil?

Terapi limau untuk promil telah menjadi popular di masyarakat sejak Dewi Yull, seorang artis Indonesia, memuat naik video ke saluran YouTubenya pada bulan Jun 2018. Dalam video tersebut, dia menjelaskan bahawa limau dapat meningkatkan kesuburan. Benarkah? Ayuh, lihat jawapannya di sini.

Prosedur untuk terapi limau nipis dalam gaya Dewi Yull

Dalam video kurang dari 8 minit yang dimuatnya, Dewi Yull menjelaskan bahawa dia sangat dibantu oleh terapi limau untuk program kehamilan yang pernah dilakukannya.

Dia menjelaskan bahawa limau dapat menghilangkan mioma di rahimnya. Akibatnya, dia berjaya mendapatkan anak sejak kejadian itu. Dia juga mencadangkan kepada pasangan suami isteri yang mempunyai kesukaran untuk mempunyai anak untuk melakukan terapi kapur dengan prosedur tertentu.

Prosedur untuk terapi limau nipis dalam gaya Dewi Yull adalah seperti berikut.

 • Minum air limau tanpa campuran apabila anda bangun pada waktu pagi dengan perut kosong.
 • Jus limau harus diminum setiap hari selama 14 hari tanpa putus. Sekiranya terputus, perlu menunggu 6 bulan kemudian untuk mencuba lagi dari awal.
 • Jumlah kapur yang dimakan berbeza mengikut corak tertentu, mulai dari 2 hingga 24 biji setiap hari.

Dewi Yull mengakui bahawa setelah melakukan prosedur terapi, myoma tiba-tiba keluar dari tubuhnya. Kemudian dia dapat hamil lagi untuk anak ke-4nya setelah 8 tahun tidak hamil.

Dia merasakan kesuburannya meningkat setelah melakukan terapi kapur. Ini juga disahkan oleh sejumlah keterangan dan pengakuan ibu-ibu lain yang telah melakukan terapi serupa.

Keistimewaan terapi kapur untuk promil

Untuk menjawabnya, mari kita teliti terlebih dahulu prosedur saintifik terapi kapur. Dari penjelasan dalam video terdapat sejumlah keanehan, antara lain.

 • Penentuan bilangan limau tidak berasas sehingga kelihatan tidak masuk akal.
 • Walaupun fibroid di rahim berisiko menyebabkan sukar hamil, tetapi tidak ada penyelidikan saintifik yang mengesyorkan memakan kapur untuk mengubatinya.
 • Rawatan myoma yang telah terbukti berkesan adalah dengan terapi ubat hormon dan pembuangan pembedahan.

Adakah benar bahawa terapi kapur berkesan untuk kesuburan?

Sehingga kini, belum ada kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan jus limau purut dalam meningkatkan kesuburan. Penyelidikan yang ada sebenarnya menyatakan bahawa limau boleh mengganggu kesuburan. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan pada tikus yang diterbitkan oleh Endocrine Practice.

Di samping itu, terdapat kajian yang diterbitkan dalam jurnal Agriculture and Natural Resources yang menyatakan bahawa limau sebenarnya dapat bertindak sebagai pencegah kehamilan.

Sebabnya, jika sperma bercampur dengan jus limau atau buah masam lain, ia akan membentuk kesan spermisida. Spermisida adalah bahan kontraseptif yang berfungsi untuk menghalang kadar sperma. Sekiranya bahan ini disembur ke dalam vagina, ia dapat mencegah sperma menyuburkan telur.

Kesan sampingan terapi kapur untuk program hamil

Selain tidak berkesan untuk kesuburan, memakan limau berlebihan boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, anda tahu, Ibu.

Oleh itu, anda harus berfikir semula untuk melakukan terapi ini. Lebih-lebih lagi, jumlah kapur yang disyorkan dalam terapi ini sangat besar.

Beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh minum jus limau terlalu banyak adalah seperti berikut.

1. Menyebabkan rongga

Adakah anda pernah merasa sakit ketika minum jus limau? Ya, itu kerana kandungan asidnya sangat tinggi sehingga boleh merosakkan lapisan enamel gigi.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Preventive Dentistry, jika anda mengambil limau dalam jumlah yang berlebihan dan untuk jangka masa yang panjang, anda berisiko mengalami rongga.

2. Asid perut naik

Dalam video tersebut, Dewi Yull menunjukkan bahawa anda yang mempunyai penyakit ulser tidak perlu takut melakukan terapi ini.

Kenyataan ini tentunya sangat berbahaya kerana jika anda mengikutinya, maka gangguan perut anda akan bertambah teruk.

Beberapa gejala yang menunjukkan peningkatan asid perut adalah: terbakar di perut, loya, muntah dan sukar menelan. Dalam keadaan tertentu, anda juga akan berasa pening.

3. Tindak balas alahan

Sebilangan orang menunjukkan reaksi alergi setelah memakan jus limau. Gejala alahan limau boleh merangkumi:

 • bengkak badan secara tiba-tiba,
 • gatal-gatal, dan
 • kesukaran bernafas.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Manfaat terapi kapur untuk kesihatan

Pada dasarnya, limau menawarkan pelbagai manfaat kesihatan jika dimakan dalam jumlah yang berpatutan. Beberapa faedah termasuk:

 • membantu mencegah penyakit jantung, diabetes dan barah,
 • membantu meningkatkan daya tahan,
 • membantu mencantikkan kulit,
 • membantu mengatasi rasa mual dan muntah pada wanita hamil, juga
 • membantu mengelakkan batu karang.

Walaupun mempunyai sejumlah manfaat, kapur tidak berkhasiat untuk meningkatkan kesuburan, baik pada wanita maupun pria.

Lebih baik berjumpa doktor daripada melakukan terapi kapur

Sekiranya anda menghadapi masalah hamil, bukannya menjalani terapi yang tidak berkesan, lebih baik berjumpa doktor.

Lakukan pemeriksaan menyeluruh mengenai keadaan pembiakan anda dan pasangan anda untuk mengetahui sebab-sebab kesukaran mengandung dan bagaimana menyelesaikannya.