Kehamilan

Bolehkah Anemia Pada Wanita Hamil Dirawat Secara Langsung Melalui Transfusi Darah?

Anemia adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita hamil. Walaupun agak biasa, anemia tidak boleh dipandang rendah. Anemia pada wanita hamil trimester pertama dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang, berat lahir rendah (LBW), hingga skor APGAR rendah.

Oleh itu, adakah menghidapi anemia semasa kehamilan membuat anda pasti perlu mendapatkan penderma darah agar tidak menimbulkan risiko di atas?

Wanita hamil terdedah kepada kekurangan zat besi

Anemia pada wanita hamil cenderung disebabkan oleh masalah kekurangan zat besi dari pengambilan makanan. Anemia ini dikenali sebagai anemia kekurangan zat besi.

Sebenarnya, keperluan zat besi akan meningkat secara beransur-ansur semasa kehamilan. Pada mulanya anda hanya memerlukan tambahan 0.8 mg zat besi setiap hari pada trimester pertama, hingga 7.5 mg sehari pada trimester ketiga.

Walau bagaimanapun, zat besi dari makanan sahaja tidak akan dapat memenuhi keperluan anda semasa mengandung. Itulah sebabnya wanita hamil memerlukan makanan tambahan zat besi.

Sepanjang kehamilan, ibu memerlukan pengambilan zat besi tambahan untuk memastikan proses pertumbuhan dan perkembangan janin berjalan lancar, dan untuk mengekalkan keadaan plasenta yang optimum. Pengambilan zat besi yang mencukupi dari makanan dan ubat penambah darah juga pada masa yang sama untuk mengelakkan risiko kehilangan banyak darah semasa bersalin nanti.

Tanda dan gejala anemia pada wanita hamil

Tidak seperti anemia biasa, anemia pada wanita hamil cenderung dipengaruhi oleh perubahan hormon tubuh yang mempengaruhi proses penghasilan sel darah.

Wanita hamil secara amnya mengalami peningkatan jumlah plasma darah sekitar 50% pada akhir trimester kedua, sementara sel darah merah hanya meningkat sekitar 25-30 persen. Ini akan menyebabkan penurunan tahap hemoglobin (Hb). Anemia sendiri berlaku apabila jumlah hemoglobin dalam darah menurun secara drastik.

Perubahan lain yang berkaitan dengan pengeluaran darah yang juga terdapat pada hampir 10% wanita hamil yang sihat adalah penurunan kadar platelet (platelet) yang di bawah normal - sehingga sekitar 150.000-400.000 / uL. Keadaan ini dikenali sebagai trombositopenia.

Ini penting untuk diketahui untuk mengelakkan risiko mendapat perjalanan darah yang tidak perlu kerana salah menafsirkan keputusan ujian darah semasa kehamilan.

Wanita hamil perlu memeriksa tahap Hb secara berkala

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, anemia pada wanita hamil ditentukan mengikut usia kehamilan, iaitu tahap Hb 11 g / dL atau Hct <33% pada trimester pertama dan ketiga, dan Hb tahap <10.5 g / dL atau Hct <32% pada trimester kedua.

Sementara itu, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO), secara amnya, seorang wanita hamil dikatakan mengalami anemia jika tahap hemoglobinnya (Hb) kurang dari 11 g / dL atau hematokritnya (Hct) kurang dari 33 peratus.

Mengingat risiko komplikasi anemia pada ibu dan bayi, itulah sebabnya Kementerian Kesehatan Republik Indonesia mengesyorkan setiap wanita hamil untuk melakukan ujian darah rutin (termasuk untuk memeriksa kadar Hb). Sebaik-baiknya sekali semasa pemeriksaan antenatal pertama dan sekali lagi pada trimester ketiga.

Jadi, ketika wanita hamil memerlukan perjalanan darah?

Anemia dikatakan berada dalam tahap yang teruk dan perlu dibawa ke ER apabila tahap Hb kurang dari 7 g / dL. Namun, keputusan untuk melakukan transfusi bagi wanita hamil masih memerlukan pertimbangan yang teliti dengan mempertimbangkan keperluan, serta risiko dan faedahnya.

Sekiranya pakar obstetrik anda menilai bahawa anemia menyebabkan kehamilan anda berisiko tinggi untuk hemoglobinopati atau kehilangan darah berat semasa bersalin (sama ada melalui bahagian vagina atau caesar), doktor anda mungkin memutuskan untuk segera mencari penderma darah yang sesuai untuk anda.

Wanita hamil dengan kadar Hb sekitar 6-10 g / dL juga disyorkan untuk segera melakukan pemindahan darah jika mereka mempunyai riwayat pendarahan selepas bersalin atau gangguan hematologi sebelumnya.

Transfusi diperlukan sekiranya anemia menyebabkan tahap Hb ibu hamil turun secara mendadak hingga di bawah 6 g / dL dan anda akan melahirkan dalam masa kurang dari 4 minggu.

Sasaran transfusi untuk wanita hamil pada amnya adalah:

  • Hb> 8 g ​​/ dL
  • Platelet> 75,000 / uL
  • Masa prothrombin (PT) <1.5x kawalan
  • Masa Prothrombin Diaktifkan (APTT) <1.5x kawalan
  • Fibrinogen> 1.0 g / l

Tetapi apa yang mesti diingat, keputusan doktor untuk melakukan pemindahan darah bukan hanya dengan melihat tahap Hb anda. Sekiranya menurut doktor kehamilan anda stabil atau tidak berisiko walaupun tahap Hb anda kurang dari 7 g / dL, anda tidak memerlukan pemindahan darah.

Selain itu, pemindahan darah juga tidak dapat dilihat sebagai jalan keluar untuk menghilangkan penyebab anemia pada wanita hamil atau memperbaiki kesan sampingan lain yang disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Petua untuk mencegah anemia pada wanita hamil

CDC mengesyorkan kepada semua wanita hamil untuk mengambil suplemen zat besi sebanyak 30 mg sehari sejak pemeriksaan kehamilan pertama.

Sementara itu, WHO dan Kementerian Kesehatan Indonesia mengesyorkan suplemen zat besi 60 mg untuk semua wanita hamil sebaik sahaja gejala mual dan muntah (mual pagi) reda.

Jangan lupa pengambilan folat sejak sebelum kehamilan, OK!

Walaupun kebanyakan kes anemia pada wanita hamil disebabkan oleh kekurangan zat besi, beberapa wanita hamil juga terdedah kepada anemia kerana kekurangan asid folik.

Asid folik adalah sumber pemakanan yang sangat penting bagi wanita hamil. Pada masa ini, suplemen asid folik adalah wajib bagi semua wanita hamil kerana fungsinya dalam membantu proses mensintesis DNA janin semasa dalam kandungan dan untuk pertumbuhan semula tisu badan ibu.

WHO dan Kementerian Kesihatan Indonesia mengesyorkan suplemen asid folik 400 mcg / hari. Mulakan secepat mungkin dari sebelum merancang kehamilan, dan teruskan sehingga 3 bulan selepas melahirkan.