Kehamilan

Dapatkan Buasir Semasa Hamil, Bolehkah Anda Mengendalikan Atau Tidak?

Buasir, juga dikenal sebagai buasir, adalah keadaan di mana urat di sekitar dubur meradang atau membengkak. Keadaan ini juga sering disebut sebagai buasir. Buasir boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi ia lebih kerap berlaku pada wanita hamil dan pesakit dengan sembelit atau cirit-birit kronik. Buasir semasa kehamilan adalah perkara biasa dan mempengaruhi banyak wanita hamil, terutama pada akhir kehamilan kedua dan ketiga kehamilan.

Buasir semasa kehamilan berlaku kerana rahim anda semakin besar semasa anda hamil. Ini memampatkan urat pelvis dan urat bawah (vena cava inferior), urat besar di bahagian kanan badan yang menerima darah dari kaki bawah.

Tekanan ini dapat memperlambat aliran darah kembali dari badan bawah ke jantung, yang kemudian meningkatkan tekanan pada saluran darah rahim. Akibatnya, saluran darah melebar dan membengkak. Walaupun begitu, buasir semasa kehamilan bukanlah keadaan yang sangat membimbangkan. Buasir semasa hamil dapat diubati.

Adakah pembedahan buasir diperlukan semasa kehamilan?

Pembedahan buasir, juga dikenali sebagai hemoroidektomi, bukanlah rawatan utama untuk buasir semasa kehamilan. Walaupun begitu, pembedahan buasir adalah mungkin dan jarang berlaku semasa kehamilan atau sejurus selepas bersalin.

Ramai wanita mengalami buasir semasa mengandung atau semasa melahirkan. Sebilangan wanita mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif daripada yang lain kerana keadaan yang lebih teruk.

Sebenarnya, kedua-dua wanita hamil dan bukan hamil tidak memerlukan pembedahan buasir dengan segera. Biasanya doktor akan memberikan kaedah rawatan atau rawatan lain terlebih dahulu untuk mengelakkan gejala menjadi semakin teruk.

Doktor anda akan menetapkan pelembut najis untuk mengelakkan sembelit dan krim topikal yang dapat membantu melegakan gejala. Doktor juga akan mengesyorkan mengambil rawatan ini bersama dengan perubahan dalam diet dan aktiviti anda.

Di samping itu, anda boleh melakukan kaedah mudah untuk mengurangkan kesakitan dan pembengkakan buasir.

  • Rendam pantat dengan air suam (mandi sitz) selama 10-15 minit setiap hari. Jangan masukkan sabun atau busa ke dalam air. Lakukan 2-3 kali sehari.
  • Minum banyak air dan makan banyak serat untuk mengelakkan sembelit.
  • Lakukan senaman Kegel.
  • Gunakan bantal yang mempunyai lubang di tengahnya sebagai tempat duduk.
  • Jangan duduk terlalu lama. Sekiranya anda mesti duduk, ubah kedudukan setiap beberapa minit dan bergerak sekerap mungkin.
  • Kompres dubur anda dengan ais.

Sekiranya rawatan yang disebutkan di atas tidak berkesan, doktor juga akan memberikan rawatan yang tidak invasif, yang dilakukan bergantung pada gejala dan keadaan anda.

Doktor akan cuba mengelakkan pembedahan dengan cuba mengecilkan tisu yang meradang dengan rawatan yang tidak invasif atau menguruskan gejala sehingga anda dapat melahirkan.

Pembedahan adalah rawatan terakhir untuk buasir semasa kehamilan

Pembedahan buasir kadang-kadang diperlukan dalam kes-kes tertentu. Pembedahan buasir boleh dilakukan semasa kehamilan atau segera setelah melahirkan.

Wanita hamil mungkin perlu menjalani pembedahan buasir jika rawatan lain tidak berkesan dan sangat menyakitkan atau gejala bertambah buruk. Sekiranya buasir pada wanita hamil menyebabkan pendarahan yang tidak terkawal atau buasir dalaman, perlu dilakukan pembedahan buasir.

Secara amnya, buasir semasa kehamilan sering bertambah teruk pada trimester ketiga. Walau bagaimanapun, jika keadaan tidak bertambah buruk atau masalah lain tidak muncul sehingga selepas minggu kehamilan ke-27 atau ke-28, doktor akan menentukan sama ada pembedahan diperlukan segera atau harus menunggu selepas bersalin. Keputusan ini bergantung pada keadaan anda.

Pilihan pembedahan buasir semasa kehamilan

Sekiranya seorang wanita hamil perlu menjalani pembedahan buasir, ubat bius tempatan akan diberikan semasa operasi. Terdapat 3 pilihan untuk pembedahan buasir semasa kehamilan.

1. Prosedur untuk prolaps dan buasir (PPH)

Prosedur ini memberikan alternatif yang berkesan untuk pembedahan buasir semasa kehamilan. Prosedur ini berkesan untuk mengubati buasir dalaman dan memberikan sedikit kesakitan selepas operasi.

2. Penyinaran hemorrhoidal transanal (THD)

Prosedur ini dilakukan dengan mengenal pasti saluran darah melalui sistem Doppler dan tidak memerlukan penyingkiran tisu hemoroid. Setelah dikenal pasti, bundle hemorrhoidal diikat. Oleh kerana tiada tisu yang dikeluarkan, masa pemulihan dapat lebih cepat daripada dengan hemorrhoidectomy tradisional.

3. Hemorrhoidektomi tradisional

Dalam beberapa kes, hemoroidektomi tradisional adalah pilihan terbaik untuk menghilangkan buasir dalaman dan menghentikan gejala. Prosedur ini dilakukan dengan menghentikan aliran darah ke tisu, kemudian memotongnya dengan pisau bedah. Prosedur ini mungkin memerlukan jahitan, dan mungkin ada pendarahan dari prosedur tersebut.

Anda mungkin perlu menginap satu atau dua malam di hospital selepas prosedur ini. Kesakitan selepas prosedur pembedahan ini biasanya akan berlangsung selama beberapa minggu dan mungkin memerlukan 6 minggu atau lebih untuk sembuh sepenuhnya.