Kesihatan mata

Tanda-tanda Jeragat di Mata Ditambah Sebabnya

Kemunculan bintik coklat aka jeragat pada wajah agak biasa. Namun, ternyata jeragat juga boleh muncul di bola mata. Apakah punca dan bagaimana mengenali simptomnya?

Apa itu jeragat mata?

Jeragat pada dasarnya jeragat serupa dengan tahi lalat. Keadaan ini berlaku apabila melanosit (pigmen pewarna pada kulit) berkumpul.

pada mata, jeragat Juga dikenali sebagai nevus. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh mempunyai nama yang berbeza bergantung pada lokasinya, seperti:

  • Nevus konjunktiva, terletak di permukaan mata (bahagian putih mata)
  • Nevus iris, terletak di bahagian mata yang berwarna
  • Nevus koroid, di bawah retina atau di belakang mata

Penampilan jeragat pada mata secara amnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berkembang menjadi barah mata. Oleh itu, keadaan ini perlu dipantau secara berkala oleh doktor.

Sebab jeragat di mata

Sebab jeragat di permukaan bola mata tidak diketahui dengan pasti. Tetapi yang jelas adalah bahawa nevus terdiri daripada sel melanosit.

Sel-sel ini menghasilkan pigmen yang memberi warna pada rambut, kulit, dan mata.

Biasanya, melanosit diedarkan secara merata ke seluruh tisu badan. Tetapi kadang-kadang, sel-sel ini juga dapat berkumpul dan membentuk nevi atau nevus.

Walaupun penyebab penampilannya tidak diketahui, terdapat beberapa faktor yang sangat disyaki menjadi pencetus kemunculan jeragat di mata, seperti berikut.

Perlumbaan

Nevus koroid, khususnya, jauh lebih biasa pada kulit putih daripada kulit hitam. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat mengapa perlumbaan boleh mempengaruhi keadaan ini.

Pendedahan cahaya matahari

Cahaya matahari dianggap meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan keadaan mata ini.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Penyelidikan Oftalmologi & Sains Visual, kira-kira 6 daripada 10 orang mempunyai keadaan ini. Maksudnya, keadaan ini agak biasa dan bukan keadaan yang jarang berlaku.

Penyelidikan juga menghubungkan bahawa pendedahan cahaya matahari dapat menyebabkan tompok-tompok nevus iris baru muncul pada seseorang. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

Tanda dan gejala jeragat di mata mengikut jenisnya

Pelbagai tanda dan gejala jeragat pada mata adalah seperti berikut.

Konjunktiva Nevus

jeragat jeragat Biasanya muncul di bahagian putih mata tanpa gejala lain. Warnanya berkisar kekuningan hingga coklat.

Bentuk dan warnanya cenderung stabil, yang bermaksud tidak berubah dari masa ke masa. Tetapi perubahan warna kadang-kadang berlaku semasa akil baligh dan kehamilan seseorang.

Nevus iris

Jeragat iris kadang-kadang agak sukar dilihat dengan mata kasar, terutama pada orang yang mempunyai iris gelap. Oleh itu, doktor akan melihat keadaan ini melalui ujian mata.

Namun, dibandingkan dengan orang yang irisnya gelap, jeragat Jenis ini lebih biasa pada orang dengan mata biru atau cahaya.

Iris nevus biasanya dicirikan oleh penampilan bintik-bintik coklat gelap atau hitam yang muncul di bahagian mata yang berwarna.

Nevus choroid

Keadaan ini muncul di bahagian dalam mata, tepat di bawah retina dalam lapisan tisu yang disebut koroid.

Nevus koroid hanya dapat dilihat ketika mata diperiksa. Selalunya jeragat di bahagian ini cenderung berwarna kelabu, kuning, coklat, atau banyak warna lain.

Jeragat Jenis ini secara amnya tidak menyebabkan gejala lain. Tetapi jika bermasalah, biasanya muncul cairan dari retina disertai dengan pertumbuhan saluran darah yang tidak normal.

Sebenarnya, ada beberapa kes di mana nevus koroid membuat seseorang buta.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found