Kehamilan

Tidur Tanpa Seluar Dalam Membuat Lelaki Mempunyai Anak Lebih Cepat, Betul?

Terdapat dua jenis lelaki di dunia ini. Mereka yang tidur lengkap dengan pakaian dan seluar, dan mereka yang tidur sebagaimana mestinya - aka telanjang. Sekiranya anda tergolong dalam golongan yang terakhir, sepertinya anda layak berbangga dengan tabiat tidur "pelik" ini. Sebabnya, sebilangan pakar kesihatan berpendapat bahawa tidur tanpa seluar dalam dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Nah, apa kaitannya dengannya?

Tidur tanpa seluar dalam adalah lebih sihat untuk sperma

Mengenai kesihatan sperma, ada tiga faktor penting yang harus dipertimbangkan: jumlah sperma, bentuk sperma, dan pergerakan sperma. Sekiranya hanya terdapat satu kelainan dari ketiga-tiga faktor ini, maka risiko masalah kesuburan anda atau bahkan ketidaksuburan dapat meningkat.

Jenis seluar dalam yang anda gunakan memberi kesan kepada kesihatan testis. Sebagai pengeluar sperma, testis dapat menghasilkan sperma dengan kuantiti dan kualiti yang baik jika suhu di sekitarnya tidak lebih tinggi daripada suhu badan anda. Inilah sebab mengapa testis terletak di luar badan. Sekiranya suhu testis terlalu panas, walaupun hanya beberapa darjah di atas normal, testis tidak akan dapat menghasilkan sperma secara optimum.

Salah satu jenis seluar dalam yang dapat meningkatkan suhu di sekitar testis adalah jenis seluar dalam yang ketat atau taklimat, termasuk taklimat petinju. Beberapa penyelidik mendedahkan bahawa seluar dalam yang ketat menyebabkan aliran darah ke testis tersumbat dan menyukarkan pernafasan. Akibatnya, suhu testis meningkat. Pada akhirnya, ini dapat mengurangkan jumlah sperma yang dihasilkan. Ini secara tidak langsung menyebabkan kualiti sperma yang buruk.

Penurunan kualiti sperma kerana kenaikan suhu bukan hanya berlaku kerana memakai pakaian dalam yang ketat pada waktu malam, tetapi juga pilihan pakaian dalam yang anda pakai sepanjang aktiviti anda di siang hari. Penyelidikan sebelumnya juga menunjukkan bahawa pendedahan pada suhu panas dan pakaian ketat mempunyai kesan negatif terhadap kesuburan.

Tidur tanpa seluar dalam akan membolehkan testis bernafas dengan lebih bebas, sehingga testis dapat menghasilkan sperma yang sihat tanpa halangan. Walau bagaimanapun, ini masih pro dan kontra. Kajian lain menunjukkan bahawa tidak ada kesan yang dijumpai pada jenis seluar dalam yang dikenakan pada kesuburan lelaki.

Tidur tanpa seluar juga lebih baik untuk kesihatan zakar

Pendedahan pada suhu tinggi di kawasan selangkangan akan memudahkan anda berpeluh. Memakai seluar dalam sepanjang hari tanpa memberi rehat pada organ intim anda boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat yang suka tinggal di tempat yang gelap, hangat, dan lembap. Ini menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan yis, yang juga memudaratkan kesihatan anda.

Melepaskan seluar dalam semasa tidur boleh menjadi usaha menjaga kebersihan alat kelamin anda. Selebihnya, sama ada untuk mengekalkan kesuburan atau kesihatan organ seks secara keseluruhan, cubalah memakai seluar dalam yang menyerap udara dan peluh pada siang hari, misalnya seluar dalam kapas.

Jangan lupa juga untuk memastikan kebersihan tilam dan tempat tidur terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk tidur tanpa seluar dalam semasa tidur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found