Kehamilan

Adakah Sakit Perineal Normal Selepas Melahirkan? •

Kesakitan di perineum atau kawasan antara faraj dan dubur adalah perkara biasa setelah anda melahirkan. Ini disebabkan oleh regangan semasa proses kelahiran.

Anda mungkin hanya mengalami sedikit lebam akibat tekanan dari kepala bayi. Namun, sebilangan ibu juga mengalami terkoyak semasa bersalin. Biasanya air mata itu kecil, tetapi boleh menyebabkan kesakitan.

Sekiranya anda mengalami air mata, rasa sakit akan bergantung pada seberapa dalam air mata itu. Air mata kecil tidak memerlukan jahitan, tetapi beberapa kes memerlukan jahitan untuk mempercepat proses penyembuhan.

Anda mungkin memerlukan episiostomi untuk mempermudah kelahiran bayi, atau sekiranya bayi anda perlu bersalin dengan segera.

Berapa lama kesakitan di perineum akan berlanjutan?

Lebam dan sakit akibat koyakan atau luka akan bertambah dalam beberapa hari, tetapi parut akan hilang dalam beberapa minggu.

Selepas pemeriksaan kelahiran dengan doktor anda, kira-kira 6 minggu selepas melahirkan, anda harus dalam perjalanan untuk pulih. Selepas 2 bulan, anda tidak lagi kesakitan.

Bagaimana mengurangkan kesakitan di perineum?

Bidan anda akan memberi nasihat mengenai cara menjaga kebersihan perineum dan bagaimana mempercepat proses penyembuhan.

Sekiranya anda memerlukan penahan sakit, ambil parasetamol terlebih dahulu. Paracetamol selamat digunakan untuk ibu menyusu. Sekiranya anda memerlukan ubat penahan sakit yang lebih kuat, anda boleh mencuba ibuprofen. Walau bagaimanapun, jika bayi anda pramatang atau lahir dengan berat lahir rendah, tanyakan kepada doktor anda sebelum mengambil ibuprofen.

Berikut adalah kaedah yang boleh anda gunakan untuk meredakan kesakitan:

  • Berbaring, supaya tekanan di bahagian bawah badan dikurangkan.
  • Letakkan kompres sejuk atau ais batu dalam plastik yang dibalut dengan flanel bersih di perineum.
  • Rehat dan beri masa untuk sembuh.
  • Mandi dengan air suam.
  • Siram kawasan itu dengan air suam selepas membuang air kecil. Ini dapat membuang air kecil dan mengurangkan kesakitan dan menjaga kebersihan kawasan perineum. Keringkan dengan kertas tandas selepas itu.

Anda akan menjadi lebih baik sendiri. Fokus pada proses penyembuhan dan kumpulkan kekuatan yang anda perlukan untuk menjaga bayi anda.

Pastikan luka bersih dan mandi setiap hari. Tukar alas dengan kerap, dan basuh tangan sebelum atau selepasnya untuk mengelakkan jangkitan. Hubungi doktor atau bidan anda jika anda demam, atau rasa sakit tidak bertambah. Demam boleh menjadi tanda jangkitan.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bantuan untuk kesakitan, doktor anda boleh memberi ubat penahan sakit yang lebih kuat, seperti semburan atau krim khas.

BACA JUGA:

  • 10 Petua untuk Mengembalikan Berat Badan Ideal Anda Selepas Bersalin
  • Kelebihan dan Kekurangan Penghantaran Normal vs Caesarean
  • Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Ibu Semasa Bersalin?