Keibubapaan

Sekolah terlalu awal sebenarnya boleh merosakkan kesihatan anak-anak

Waktu permulaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di Indonesia adalah antara yang terawal di dunia. Kanak-kanak sekolah di DKI Jakarta, misalnya, dikehendaki bersekolah pada pukul 6.30 pagi.

Waktu masuk sekolah, yang dinilai awal, tidak diragukan lagi dibanjiri kritikan hebat dari pelbagai institusi pendidikan tempatan. Dilaporkan dari Okezone, Forum Musyawarah Guru Jakarta (FMGJ) mengatakan bahawa waktu sekolah awal melanggar hak kanak-kanak. Waktu belajar awal juga meningkatkan risiko gangguan pencernaan kerana kebanyakan kanak-kanak sekolah tidak mempunyai masa untuk makan untuk waktu yang lama.

Di samping itu, corak bersekolah yang memaksa kanak-kanak tidur pada waktu larut malam dan bangun pagi menganggu kualiti tidur mereka. Tidak sedikit kajian membuktikan bahawa kurang tidur akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental anak-anak sekolah.

Apakah kesannya sekiranya anak-anak sekolah kurang tidur?

Kanak-kanak sekolah perlu belajar dengan sebaik mungkin. Tetapi ada satu perkara yang sama pentingnya tetapi sering diabaikan: Tidur.

Tidur adalah salah satu keperluan kanak-kanak. Tidur menyokong proses otak yang penting untuk pembelajaran, pemeliharaan memori, dan peraturan emosi. Pada waktu malam, otak mengkaji dan menguatkan maklumat yang diperolehnya sepanjang hari. Ini menjadikan maklumat yang mereka dapat di kelas pada hari itu akan lebih mudah diingat pada masa akan datang.

Melewatkan waktu tidur boleh menjadi sangat berbahaya. Seiring berjalannya waktu, corak "tidur lambat, bangun pagi" ini boleh menyebabkan sejumlah risiko kesihatan.

Remaja yang kurang tidur juga cenderung tidak waspada, impulsif, hiperaktif, dan menantang, jadi bukan lagi berita bahawa remaja yang tidak cukup tidur tidak cemerlang dari segi akademik dan tingkah laku. Kanak-kanak yang kurang tidur cenderung tidur di kelas semasa pelajaran.

Selain itu, kurang tidur juga dikaitkan dengan risiko kolesterol tinggi dan kegemukan pada masa akan datang. Satu kajian mendapati bahawa kesan jangka pendek dari kurang tidur, seperti selsema, selesema, dan gangguan pencernaan, lebih sering terjadi ketika anak-anak tidur kurang dari tujuh jam.

Kajian pada tahun 2015 dalam Journal of Youth and Adolescence, yang dilaporkan oleh Huffington Post, mendapati bahawa remaja yang tidur rata-rata enam jam setiap malam dilaporkan tiga kali lebih mungkin menderita kemurungan. Kurang tidur juga meningkatkan risiko percubaan bunuh diri kanak-kanak sebanyak 58 peratus.

Satu kajian mendapati bahawa jika murid sekolah terlambat hanya 10 minit, terdapat peningkatan risiko 6 peratus bagi mereka untuk minum alkohol atau ganja pada bulan lalu. Kurang tidur juga meningkatkan risiko anak-anak sekolah bergantung pada ubat-ubatan anti-kecemasan dan pil tidur. Kemudian, kesan penyalahgunaan ubat ini mendorong kanak-kanak menjadi lebih cemas dan sukar tidur.

Bilakah masa terbaik untuk bersekolah di sekolah untuk kanak-kanak sekolah?

Pengamat pendidikan Doni Koesoema, seperti yang dilaporkan oleh Berita Satu, menilai bahawa waktu belajar pelajar Indonesia terlalu lama. Dalam Kurikulum 2013, rata-rata anak sekolah di Indonesia memulakan sekolah pada pukul 6.30 hingga 7 pagi, dan tamat pada pukul 15.00 WIB.

Selepas sekolah mereka mungkin sibuk dengan serangkaian aktiviti ekstrakurikuler, seperti kelab sukan atau Sejak kecil Adakah anda mengikuti pelajaran atau kursus, adakah itu baik untuk perkembangan anak? sana sini, jadi mereka mungkin pulang lewat malam. Ironinya, skor yang ditunjukkan oleh anak-anak Indonesia setelah melalui 8 jam pembelajaran tanpa henti masih terbukti lebih rendah daripada pelajar Singapura, yang sebenarnya hanya belajar 5 jam.

American Academy of Pediatrics menekankan bahawa setiap sekolah menangguhkan waktu permulaan aktiviti pembelajaran untuk kanak-kanak, terutamanya remaja, kerana kesan yang lebih baik terhadap kesihatan mental dan fizikal mereka. Oleh itu, bilakah waktu persekolahan paling sesuai untuk kanak-kanak sekolah jika dilihat dari waktu tidur mereka?

Sekolah Rendah (berumur 6-12 tahun)

Tempoh tidur yang diperlukan untuk kanak-kanak sekolah rendah (6-13 tahun) adalah sekitar 9-11 jam sehari. Sekiranya waktu tidur kanak-kanak rata-rata pukul 8 malam, ini bermakna mereka harus bangun lebih awal sekitar jam 6.15-6.30 pagi.

Dan dengan mengambil kira masa anak-anak bersiap-siap (tanpa perlu tergesa-gesa atau berteriak kepada ibu bapa mereka) dan sarapan pagi, waktu untuk anak-anak sekolah rendah di Jakarta bermula jam 6.30 harus dipindahkan ke 7.30 pagi. Retno Listyarti, Ketua Setiausaha Gabungan Gabungan Guru Indonesia (FSGI), mengatakan, dipetik dari Parenting.

Sekolah Menengah (13-18 tahun)

Sedikit berbeza dengan kanak-kanak sekolah rendah, kecenderungan pelajar sekolah menengah dan menengah untuk tidur lewat bukan hanya disebabkan oleh tumpukan kerja rumah tetapi juga disebabkan oleh turun naik hormon semasa akil baligh. Jam dalaman badan, yang disebut irama sirkadian, pada remaja mungkin sedikit berubah ketika mereka memasuki akil baligh, kata Judith Owens, MD, MPH, pengarah Pusat Gangguan Tidur Pediatrik di Hospital Kanak-kanak Boston. Pergeseran jam sirkadian tubuh menghalang otak remaja mula menghasilkan melatonin (hormon tidur), hingga larut malam.

Di samping itu, remaja mempunyai waktu tidur yang lebih lambat daripada anak kecil, yang bermaksud mereka tetap terjaga lebih lama, walaupun mereka kurang tidur. "Akan lebih sukar bagi mereka untuk tidur secara semula jadi di bawah pukul 11 ​​malam," kata Owens. Itulah sebabnya menunda permulaan sekolah mungkin lebih masuk akal dan lebih berkesan daripada membuat anak anda tidur lebih awal.

Sebaik-baiknya, remaja memerlukan lebih kurang 9 jam tidur setiap hari. Sebilangan remaja yang sangat aktif dan sibuk sepanjang hari khususnya memerlukan 10 jam tidur nyenyak. Oleh itu, jika waktu tidur remaja diratakan hingga pukul sebelas malam, mereka mesti bangun lebih awal sekitar jam 8 pagi.

Dan jika anda mengambil kira jangka masa anak-anak bersiap-siap (tanpa perlu tergesa-gesa atau berteriak kepada ibu bapa mereka) dan sarapan, waktu masuk sekolah yang sesuai untuk pelajar sekolah menengah dan menengah di Jakarta harus bermula pada pukul 9 pagi.

Menurut Doni Koesoemo, waktu sekolah yang ideal di Indonesia adalah jam 07.00 hingga 13.00, termasuk waktu rehat. Dengan cara itu, anak-anak sekolah mendapat lima jam belajar setiap hari.