Kesihatan jantung

Ketahui Hipertensi, Gejala dan Cara Mengubatinya

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan kesihatan serius yang biasa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa sekitar 1.13 bilion orang di dunia menderita penyakit ini. Sebilangan besar daripadanya berlaku kerana faktor yang tidak menentu, yang disebut hipertensi penting atau utama. Apa itu hipertensi penting dan bagaimana merawatnya?

Apa itu hipertensi penting?

Seperti disebutkan di atas, hipertensi penting, juga dikenal sebagai hipertensi primer, adalah jenis tekanan darah tinggi yang tidak mempunyai sebab yang pasti (idiopatik). Namun, para pakar percaya, keadaan ini mungkin berkaitan dengan faktor genetik, diet yang buruk, tidak aktif, dan kegemukan.

Hipertensi primer adalah kes hipertensi yang paling biasa. Sebanyak 95% penghidap hipertensi di dunia tergolong dalam hipertensi jenis ini. Selebihnya adalah kes hipertensi sekunder, yang berlaku kerana keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit buah pinggang.

Menurut Mayo Clinic, hipertensi primer cenderung berkembang secara beransur-ansur selama bertahun-tahun. Oleh itu, seseorang yang menghidap hipertensi primer perlu mengawal tekanan darahnya untuk mengelakkan berlakunya penyakit serius lain, seperti penyakit jantung.

Mengawal tekanan darah pada hipertensi primer biasanya dilakukan dengan perubahan gaya hidup. Rawatan perubatan biasanya diberikan jika tekanan darah pesakit hipertensi tidak menunjukkan perubahan atau bahkan terus menunjukkan peningkatan walaupun menerapkan gaya hidup sihat seperti yang disarankan.

Apakah tanda dan gejala hipertensi penting?

Secara amnya, pesakit dengan hipertensi utama atau primer tidak mengalami tanda dan gejala tertentu. Biasanya, anda hanya melihat peningkatan tekanan darah ketika anda melakukan pemeriksaan tekanan darah di klinik atau hospital.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang menghidap hipertensi mungkin mengalami sakit kepala, sesak nafas, atau mimisan. Namun, biasanya gejala hipertensi hanya muncul ketika tekanan darah tinggi anda memasuki tahap yang lebih parah atau disebut krisis hipertensi.

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, segera berjumpa doktor.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Gejala yang perlu anda perhatikan adalah sakit dada, sesak nafas, dan penurunan refleks badan. Ada kemungkinan organ anda terjejas dan keadaan anda boleh berkembang menjadi kes hipertensi yang lebih serius.

Walau bagaimanapun, tubuh setiap pesakit menunjukkan tanda dan gejala yang berbeza-beza. Supaya anda mendapat rawatan yang paling tepat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda, periksa segala gejala yang muncul kepada doktor anda atau pusat perkhidmatan kesihatan terdekat.

Apakah sebab dan faktor risiko hipertensi penting?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kes hipertensi dapat dikategorikan sebagai mustahak jika tidak ada sebab yang jelas. Oleh itu, hipertensi penting atau primer sering disebut sebagai keadaan idiopatik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap hipertensi penting. Salah satunya adalah faktor genetik.

Seseorang yang mempunyai faktor genetik atau hipertensi keturunan dari keluarganya berisiko lebih tinggi terkena tekanan darah tinggi. Orang dengan hipertensi keturunan juga cenderung lebih sensitif terhadap pengambilan natrium atau garam, yang merupakan salah satu penyebab hipertensi.

Sebenarnya, kira-kira 50-60 peratus pesakit hipertensi lebih sensitif terhadap garam daripada orang biasa, jadi mereka lebih cenderung menderita darah tinggi walaupun mereka mengambil garam dalam had yang munasabah.

Selain faktor genetik, gaya hidup yang buruk dan keadaan tertentu juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi. Berikut adalah keadaan yang boleh mencetuskan hipertensi penting:

 • Berat badan berlebihan (kegemukan).
 • Terdapat ketahanan insulin di dalam badan.
 • Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan.
 • Pengambilan garam terlalu banyak.
 • Kekurangan pengambilan kalium dan kalsium.
 • Peningkatan tahap lemak dalam darah (dislipidemia).
 • Tekanan di luar kawalan.
 • Jarang melakukan aktiviti fizikal atau bersenam.

Bagaimana doktor mendiagnosis hipertensi penting?

Doktor secara amnya mendiagnosis hipertensi penting dengan mengukur tekanan darah. Tekanan darah boleh dikatakan tinggi, jika dalam jumlah sistolik dan diastolik tertentu. Nombor sistolik adalah nombor yang menunjukkan tekanan ketika jantung mengepam darah, sementara nombor diastolik menunjukkan tekanan ketika jantung dalam keadaan rehat.

Anda diklasifikasikan sebagai hipertensi jika anda mempunyai tekanan darah 140/90 mmHg atau lebih. Tekanan darah normal di bawah 120/80 mmHg. Apabila tekanan darah anda berada di antara normal dan hipertensi, keadaan ini juga dikenali sebagai prehipertensi.

Sekiranya hasil pengukuran tekanan darah anda tinggi, doktor secara amnya akan melakukan beberapa pemeriksaan. Di samping itu, doktor juga boleh meminta anda mengukur tekanan darah anda selama 24 jam dengan meter tekanan darah ambulatori, untuk menentukan sama ada anda tergolong sebagai hipertensi penting atau hanya darah tinggi kot putih.

Sekiranya hasilnya masih tinggi, doktor akan menyemak rekod perubatan anda, melakukan pemeriksaan fizikal, dan boleh memerintahkan beberapa ujian, terutama jika terdapat gejala tertentu. Ini penting untuk menentukan sama ada hipertensi yang anda alami telah mempengaruhi organ-organ badan.

Bagaimana rawatan hipertensi penting?

Pada dasarnya, hipertensi primer atau primer tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Sekiranya anda menghidap hipertensi jenis ini, anda perlu mengawal tekanan darah anda untuk mengelakkan tekanan darah menjadi lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, semakin tua anda, tekanan darah anda semakin meningkat.

Cara utama untuk mengawal tekanan darah adalah dengan membuat perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat. Gaya hidup sihat yang perlu anda laksanakan merangkumi diet hipertensi dengan mengurangkan pengambilan garam dan makan buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu, bersenam secara teratur, mengehadkan minum alkohol, menguruskan tekanan, dan pelbagai cara lain untuk menurunkan tekanan darah.

Dadah

Sekiranya perubahan gaya hidup tidak membantu, doktor anda mungkin menetapkan ubat antihipertensi. Ubat hipertensi perlu dimakan secara teratur dan teratur, sesuai dengan preskripsi doktor agar berkesan dalam mengawal tekanan darah. Beberapa ubat tekanan darah tinggi yang mungkin diberikan adalah:

 • Penyekat beta, seperti metoprolol (Lopressor).
 • Penyekat saluran kalsium, seperti amlodipine (Norvasc).
 • Diuretik, seperti hidroklorotiazid / HCTZ (Mikrozida).
 • Enzim penukar angiotensin (ACE) perencat, seperti captopril (Capoten).
 • Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB), seperti losartan (Cozaar).

Beberapa jenis ubat tekanan darah tinggi lain juga boleh diberikan dalam keadaan tertentu. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa doktor untuk mendapatkan jalan keluar terbaik untuk masalah anda.

Apa kemungkinan komplikasi hipertensi penting?

Hipertensi, termasuk hipertensi penting, boleh membawa maut jika tidak dikawal. Tekanan darah yang lebih tinggi boleh merosakkan saluran darah, yang boleh menyebabkan masalah dengan organ lain di dalam badan.

Sekiranya ia telah menjejaskan organ lain, rawatan tambahan mungkin diperlukan oleh anda. Berikut adalah beberapa komplikasi hipertensi yang mungkin berlaku jika anda tidak dapat mengawal hipertensi primer:

 • Masalah jantung, seperti serangan jantung atau kegagalan jantung.
 • Masalah buah pinggang, seperti kegagalan buah pinggang.
 • Pukulan.
 • Masalah dengan ingatan atau ingatan.
 • Sindrom metabolisme.
 • Masalah mata.