Kesihatan wanita

Seks Selepas Pap Smear, Bolehkah Anda Melakukannya Atau Tidak?

Pap smear adalah ujian saringan wajib bagi wanita pada masa dewasa, terutamanya ketika anda sudah berkahwin atau aktif secara seksual. Terdapat beberapa perkara yang harus dan tidak boleh anda lakukan sebelum atau selepas pap smear, salah satunya adalah melakukan hubungan seks. Sebagai peraturan, anda diminta untuk tidak melakukan hubungan seks sehari sebelumnya. Namun, jika anda pernah mengalami pap smear, adakah tidak boleh melakukan hubungan seks lagi dengan pasangan anda? Inilah jawapannya.

Apa itu Pap Smear?

Sebelum anda tahu bila boleh melakukan hubungan seks selepas Pap smear, ada baiknya anda mengetahui mengenai ujian ini untuk wanita terlebih dahulu. Pap smear adalah ujian yang dilakukan untuk mencari perubahan pada sel serviks (leher rahim) yang dapat menunjukkan gejala barah serviks atau barah serviks.

Semasa ujian, alat kecil akan dimasukkan ke dalam vagina anda. Ini bertujuan untuk mengambil sampel kecil sel di permukaan serviks. Sampel kemudian disebarkan pada slaid (Pap smear) atau dicampurkan dalam fiksatif cecair (sitologi berasaskan cecair).

Kemudian sampel akan dihantar ke makmal untuk diperiksa di bawah mikroskop. Sel diperiksa untuk mengetahui kelainan yang mungkin menunjukkan perubahan sel yang tidak normal, seperti displasia atau barah serviks.

Selain itu, pap smear biasanya dilakukan pada masa yang sama dengan ujian pelvis. Semua wanita disyorkan menjalani Pap smear pada usia 21 tahun. Ujian pap dilakukan untuk mengesan barah serviks lebih awal. Wanita berumur 21-29 tahun disyorkan menjalani ujian ini setiap tiga tahun, tanpa ujian yang disertakan Papillomavirus manusia (HPV).

Jadi, adakah wajar melakukan hubungan seks selepas pap smear?

Berhubungan seks selepas Pap smear tidak mengapa. Namun, ini berlaku apabila tidak ada keadaan kesihatan vagina yang berlaku setelah ujian pap, seperti pendarahan. Pendarahan faraj selepas hubungan seks masih cukup normal dan biasa. Ini tidak semestinya disebabkan oleh pap smear itu sendiri.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan selepas ujian, adalah idea yang baik untuk tidak melakukan hubungan seks terlebih dahulu. Selagi anda mengalami pendarahan setelah ujian, gunakan pembalut. Juga penting untuk mengelakkan penggunaan tampon, melakukan hubungan seks, atau berenang.

Sekiranya pendarahan selepas pemeriksaan masih berterusan dan bertambah buruk, segera hubungi doktor anda.

Selain itu, hubungan seks selepas pap smear tidak digalakkan jika sebelum pap smear anda mengalami simptom dan mengesyaki penyakit kelamin tertentu. Untuk mengelakkan penularan penyakit kelamin, anda harus menunggu sehingga hasil Pap smear anda keluar.

Perhatikan perkara berikut sebelum melakukan pap smear

Tidak banyak perkara yang dilarang setelah melakukan pap smear. Ini juga dipertimbangkan dengan keadaan kesihatan anda setelah menjalani ujian Pap. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk memperhatikan beberapa perkara yang mesti anda sediakan sebelum melakukan pap smear. Ini berguna untuk memaksimumkan ketepatan hasil ujian. Ini adalah:

  • Jangan melakukan hubungan seks dua hari sebelum Pap smear.
  • Jangan bersihkan faraj dengan douche atau mencuci wanita dua hari sebelum pap smear. Cukup membersihkan faraj anda dengan air suam.
  • Elakkan kontraseptif vagina seperti busa, krim, atau jeli yang diletakkan di dalam vagina dua hari sebelum pap smear.
  • Elakkan juga menggunakan ubat vagina (melainkan jika ditetapkan oleh doktor anda) dua hari sebelum pap smear.
  • Kosongkan pundi kencing anda sebelum menjalani pembedahan.

Anda juga harus memberitahu doktor anda sebelum menjalani pap smear, jika anda:

  • Adakah mengambil ubat, seperti pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen atau progestin. Ubat-ubatan tertentu boleh mempengaruhi keputusan ujian.
  • Pernah menjalani Pap smear dan hasilnya tidak normal.
  • Awak mengandung.