Pemakanan

Mengapa sukar untuk menurunkan berat badan, walaupun anda sudah lebih langsing?

Setiap orang yang menjalani diet untuk menurunkan berat badan harus menghadapi banyak cabaran. Sama ada kerana diet tidak membuahkan hasil, tidak ada perubahan dalam bentuk badan, atau bahkan ukuran tubuh menyusut menjadi lebih langsing, tetapi sukar untuk menurunkan berat badan.

Ya, sebilangan orang merasakan perubahan pada lilitan badan, tetapi apabila ditimbang sebenarnya, berat badan mereka tidak mengalami perubahan yang ketara. Macam mana boleh jadi?

Mengapa sukar untuk menurunkan berat badan, walaupun lilitan badan telah menurun?

Berat badan berkait rapat dengan bilangan jarum skala. Itulah sebabnya seseorang yang menjalani diet akan selalu menimbang berat badan mereka, untuk mengetahui sejauh mana program diet yang mereka jalani berjaya.

Sebilangan orang malah mengeluh bahawa badan mereka lebih langsing - sama ada diukur dengan keliling lengan, pinggul, perut, atau paha mereka - tetapi ternyata berat badannya sukar untuk turun atau sama sekali tidak berubah.

Sebenarnya usaha untuk menurunkan berat badan tidak semestinya diukur dengan angka pada skala sahaja. Masalahnya adalah, mungkin lemak dalam badan anda berkurang, tetapi berat otot sebenarnya meningkat. Akhirnya, ini menyebabkan lilitan beberapa bahagian badan cenderung mengecut (kerana otot sudah terbentuk), tetapi berat badan masih sama.

Sangat mudah, jika anda melihat badan atlet atau ahli bina badan, pasti anda akan mengesyaki bahawa mereka mempunyai berat badan yang ideal. Sebenarnya, berat badan mereka agak besar. Bahkan ada yang tergolong gemuk.

Walau bagaimanapun, harus digarisbawahi, bahawa berat badan yang cukup tinggi untuk memasukkan obesiti tidak bermaksud bahawa atlet ini benar-benar berisiko terkumpul dan kegemukan lemak. Ini kerana jika dibandingkan dengan simpanan lemak mereka, jumlah jisim otot yang lebih besar dalam badan atlet dan pembina badan menyumbang sebahagian besar berat badan mereka.

Melaporkan dari halaman Verywell Fit, tidak perlu risau ketika diet dan senaman rutin anda menyukarkan penurunan berat badan jika keliling lengan, paha, pinggul, dan perut anda telah menurun. Itu petanda bahawa diet dan senaman anda berada di jalan yang benar.

Jadi, lebih baik menurunkan berat badan atau lilitan badan ketika berdiet?

Timbangan bukanlah satu-satunya penanda aras untuk diet. Sebabnya, timbangan hanya menunjukkan berat badan, tetapi tidak dapat memberitahu berat otot, lemak, dan tulang di badan anda.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikan angka-angka pada skala. Dalam keadaan tertentu, skala pasti akan sangat membantu dalam menunjukkan berat badan anda.

Sebagai contoh, bagi orang yang mempunyai masalah kesihatan yang lebih mudah untuk menurunkan berat badan, membaca nombor pada skala secara berkala akan membantu mencegah penurunan berat badan yang lebih melampau.

Pada dasarnya, kembali ke matlamat asal anda untuk menurunkan berat badan. Sekiranya anda ingin membuang lemak di dalam badan, maka mengurangkan lilitan badan dengan kehilangan lemak jauh lebih baik daripada terlalu banyak memusatkan perhatian pada jumlah berat badan.

Sebabnya, apabila lemak badan berkurang, komposisi badan anda secara automatik akan dipenuhi dengan lebih banyak jisim otot daripada lemak. Akhirnya, badan anda menjadi lebih terbentuk dan langsing. Sebaliknya, apabila fokus anda pada perubahan berat badan, tidak semestinya lemak yang dikeringkan, mungkin bahagian tubuh yang lain seperti otot atau air.

Tanpa menyedarinya, ada faedah di sebalik lilitan badan yang menyusut

Tidak hanya mencantikkan lekuk badan anda, ukuran lilitan badan yang semakin kecil ketika berdiet juga memberi kesan yang baik terhadap kesihatan tubuh anda. Peratusan lemak badan yang tinggi dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius, seperti penyakit jantung, diabetes, tekanan darah tinggi, barah, dan penurunan kualiti hidup.

Oleh itu, menggantikan lemak yang tersimpan di dalam badan dengan otot adalah salah satu penyelesaian yang tepat untuk meningkatkan sistem metabolisme anda, yang dipetik dari Livestrong.