Kesihatan jantung

Bilakah Anda Perlu Menguji Tahap Homosistein? •

Definisi ujian homosistein

Apakah ujian tahap homosistein?

Homocysteine ​​adalah salah satu daripada 20 jenis asid amino yang terdapat di dalam badan dan darah. Asid amino ini dihasilkan semasa tubuh menguraikan protein. Apabila badan perlu membentuk semula protein, bahan utama yang diperlukan adalah asid amino.

Homocysteine ​​adalah asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Oleh itu, anda perlu mendapatkan pengambilan dari diet harian anda, terutamanya makanan berprotein tinggi seperti daging, ikan, dan susu.

Anda juga perlu mengambil vitamin B6, B9, dan B12 kerana vitamin ini membantu memecahkan asid amino di dalam badan. Proses ini menghasilkan pelbagai bahan yang diperlukan oleh tubuh dan akan meninggalkan sejumlah kecil homosistein dalam aliran darah.

Tahap homosistein yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada arteri. Keadaan ini, yang dikenal sebagai homocysteineemia, juga dapat menandakan sejumlah masalah kesihatan, seperti kekurangan vitamin, masalah jantung, dan strok.

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai homosisteinemia, anda perlu menjalani ujian homosistein. Ujian darah ini akan menunjukkan seberapa tinggi tahap homosistein dalam darah anda.