Kesihatan mata

8 Cara untuk Mencegah Kelopak Mata Berfungsi di Komputer |

Adakah anda pernah mengalami mata yang letih setelah seharian menatap skrin komputer? Ya, mata yang letih adalah salah satu gejala keadaan mata yang disebut sindrom penglihatan komputer atau sindrom penglihatan komputer. Penting untuk mengelakkan keletihan mata daripada bekerja di komputer demi kesihatan mata dan kualiti penglihatan anda. Lihat penjelasan di bawah.

Petua untuk mengelakkan mata letih bekerja di komputer

Anda pasti tahu bahawa menghabiskan lebih dari lima jam di hadapan skrin komputer adalah aktiviti yang tidak sihat.

Terutama jika pekerjaan anda memerlukan anda menatap skrin komputer hingga sembilan jam sehari, mata anda mungkin sakit atau menjadi sangat letih.

Apabila mata anda merasa sangat letih, anda mungkin akan mengalami sindrom penglihatan komputer. Selain mata yang letih, keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala, seperti:

  • sakit kepala,
  • penglihatan kabur,
  • mata kering, hingga
  • sakit leher dan bahu.

Keletihan mata yang berpanjangan boleh merosakkan penglihatan dan mengganggu aktiviti harian. Untuk mengelakkannya, sebenarnya cukup mudah.

Persatuan Optometrik Amerika mengatakan terdapat beberapa faktor penting untuk mencegah keletihan mata daripada bekerja di komputer, termasuk:

  • keadaan pencahayaan,
  • keselesaan kerusi,
  • memantau penempatan berdiri,
  • kedudukan monitor, dan
  • berhenti seketika atau berehat.

Berikut adalah penjelasan mengenai cara mencegah mata letih bekerja di komputer yang boleh anda mulakan.

1. Laraskan kedudukan monitor komputer

Kebanyakan orang berasa lebih selesa apabila melihat skrin komputer dengan mata ke bawah, tidak selari.

Anda boleh meletakkan skrin komputer berada 15-20 darjah di bawah garis pandang lurus anda.

Di samping itu, disarankan agar anda meletakkan skrin komputer pada jarak kira-kira 50-71 sentimeter (cm) dari mata anda.

2. Gunakan tatakan sebagai asas komputer

Penggunaan tatakan sebagai pangkalan monitor juga dapat dilakukan untuk mengelakkan mata letih bekerja seharian di depan komputer.

Tikar atau tikar ini perlu diletakkan di atas papan kekunci dan di bawah monitor anda. Silap mata ini dilakukan untuk mencapai kedudukan yang betul semasa bekerja di komputer.

3. Sesuaikan pencahayaan di dalam bilik

Posisikan skrin komputer anda agar tidak terkena sinar matahari langsung dari jendela. Ini untuk mengelakkan silau yang disebabkan oleh cahaya.

Gunakan langsir di tingkap dan ganti lampu di bilik tempat anda bekerja dengan mentol yang mempunyai watt yang lebih rendah.

4. Gunakan skrin anti silau

Sekiranya anda tidak dapat mengurangi pantulan cahaya dari tingkap di ruangan tempat Anda bekerja, pertimbangkan untuk menggunakan layar anti silau.

Penapis anti silau ini dapat mengurangkan jumlah cahaya yang dipantulkan dari layar untuk mengelakkan gejala keletihan mata yang disebabkan oleh bekerja di komputer.

5. Gunakan pemegang dokumen

Sekiranya anda perlu melihat atau merujuk pada dokumen yang telah dicetak, anda boleh menggunakannya pemegang dokumen yang diletakkan di atas papan kekunci atau di sebelah monitor.

Tujuan penggunaan alat ini adalah untuk mengurangkan berapa banyak mata anda perlu beralih dari dokumen ke skrin komputer atau sebaliknya.

6. Laraskan kedudukan duduk

Kedudukan duduk semasa bekerja juga boleh menjadi faktor penting untuk mencegah keletihan mata daripada bekerja di depan komputer.

Kerusi yang digunakan untuk bekerja di komputer harus berasa selesa dan sesuai dengan postur badan anda.

Ketinggian kerusi mesti disesuaikan agar kaki dapat berehat dengan selesa di lantai. Tambahan pula, kedudukan lengan juga perlu disesuaikan untuk memberikan kedudukan menaip yang betul.

7. Rehat antara kerja

Cara lain untuk mengelakkan mata letih bekerja di depan komputer adalah berehat di antara waktu kerja anda.

Rehatkan mata selama 15 minit setelah dua jam penggunaan komputer berterusan. Terapkan kaedah 20-20-20, setiap 20 minit, perhatikan jarak 20 kaki (sekitar 6 meter) selama 20 saat.

8. Berkelip

Ramai orang berkelip kurang daripada biasa semasa bekerja di komputer. Ini boleh menyebabkan mata kering dan meningkatkan risiko keletihan mata.

Sebenarnya, sekelip mata mengeluarkan air mata yang membasahi dan menyegarkan mata. Oleh itu, Mayo Clinic mengesyorkan membiasakan diri dengan sekelip mata semasa melihat monitor.

Selain yang disebutkan di atas, cara lain untuk mencegah keletihan mata daripada bekerja di komputer adalah dengan melakukan pemeriksaan mata secara berkala.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala mata lelah atau sindrom penglihatan komputer anda tidak bertambah baik setelah anda mengambil ubat keletihan mata di rumah.