Alahan

Alahan Kacang Tanah: Punca, Gejala, Rawatan, dll.

Sebilangan daripada anda mungkin mempunyai alahan yang berbeza. Sebahagiannya mempunyai alahan terhadap makanan tertentu, alergi debu, alergi sejuk, dan sebagainya. Alahan makanan adalah salah satu jenis alahan yang paling biasa. Salah satu makanan yang sering menyebabkan alahan adalah kacang tanah. Adakah anda mempunyai alahan kacang tanah? Adakah anda tahu mengapa anda boleh mengalaminya?

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami alahan kacang tanah?

Alahan berkaitan dengan sistem imun anda. Sistem imun yang normal akan melawan jangkitan dari bahan asing yang boleh membahayakan tubuh. Bahan yang menyebabkan alahan sering disebut alergen.

Nah, pada orang yang mengalami alahan kacang tanah, sistem kekebalan tubuh secara salah mengenal pasti protein dalam kacang tanah. Sistem kekebalan tubuh menyalah anggap protein dalam kacang sebagai bahan asing yang berbahaya. Ini menyebabkan badan bertindak balas secara berlebihan dan melepaskan bahan kimia (seperti histamin) ke dalam darah.

Histamin ini kemudian boleh mempengaruhi pelbagai tisu di dalam badan, seperti kulit, mata, hidung, saluran pernafasan, paru-paru, saluran pencernaan, dan saluran darah. Oleh itu, pelbagai reaksi muncul di dalam badan apabila badan terkena kacang tanah.

Ya, hubungan langsung atau tidak langsung dengan alergen dari makanan ini boleh menyebabkan tubuh melepaskan histamin dan menyebabkan reaksi alergi. Ini bergantung kepada keparahan alahan anda.

Tubuh dapat bertindak balas apabila terkena kacang dengan pelbagai cara, seperti:

 • Hubungan terus, seperti makan kacang atau makanan yang mengandungi kacang. Kadang kala, sentuhan kulit langsung dengan kacang tanah boleh mencetuskan reaksi alergi.
 • Hubungan silang, seperti makan makanan yang terkena kacang semasa proses pembuatannya.
 • menyedut, Reaksi alergi boleh berlaku semasa anda menghirup udara yang mengandungi kacang, seperti dari tepung kacang. Protein kacang yang disedut dan masuk ke dalam badan anda boleh menyebabkan reaksi alergi.

Alergi ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu alergi terhadap kacang tanah dan alahan kacang pokok. Beberapa kacang yang termasuk dalam kacang pokok adalah kacang almond, kacang mete, macademia, dan walnut. Sementara yang tumbuh di bawah tanah adalah kacang biasa, kacang kedelai, dan kacang polong.

Orang yang sensitif terhadap kacang tidak semestinya sensitif terhadap alergen pada kacang pokok. Walau bagaimanapun, mereka masih berisiko tinggi mengalami alergi terhadap sekurang-kurangnya satu jenis kacang pokok. Dianggarkan risikonya boleh meningkat dari 25% hingga 40%.

Apa yang berlaku jika orang yang mengalami alahan memakan kacang tanah?

Alergi kacang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa. Seseorang yang mempunyai alergi ini dapat menunjukkan reaksi alergi, walaupun dia hanya makan sebilangan kecil kacang atau makanan yang mengandungi kacang. Reaksi alergi ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk, bahkan mengancam nyawa, yang disebut anafilaksis.

Reaksi alergi ini timbul kerana tubuh mengeluarkan sekatan histamin untuk melawan bahan asing. Beberapa reaksi biasa yang boleh timbul adalah:

 • Reaksi kulit: gatal, bintik merah pada kulit, bengkak, dan ruam
 • Reaksi pada saluran pernafasan: hidung berair, bersin, sakit tekak, batuk, mengi, sukar bernafas
 • Reaksi terhadap sistem pencernaan: sakit perut, cirit-birit, muntah, mual dan kekejangan perut
 • Gatal di sekitar mulut dan tekak
 • Mata gatal, berair atau bengkak

Tindak balas ini boleh berlaku beberapa minit hingga beberapa jam selepas anda makan kacang. Reaksi yang muncul mungkin berbeza antara individu. Semuanya bergantung pada badan anda. Sebenarnya, reaksi boleh muncul berbeza pada masa yang berbeza pada orang yang sama.

Tindak balas yang timbul setelah memakan kacang tentu harus segera diatasi. Sekiranya tidak diperiksa, reaksi alahan boleh bertambah teruk. Lebih-lebih lagi, kacang tanah adalah salah satu alergen yang paling sering menyebabkan reaksi anaphylactic atau kejutan anaphylactic berbanding alergen lain.

Anafilaksis adalah keadaan di mana anda mengalami reaksi alergi yang serupa dengan reaksi alahan biasa tetapi dengan keadaan yang lebih teruk. Selain itu, anafilaksis akan diikuti dengan reaksi kejutan dalam bentuk penurunan tekanan darah yang drastik dan pembengkakan di kerongkong yang membuat anda sesak nafas. Anda mungkin kehilangan kesedaran kerana reaksi ini.

Siapa yang berisiko mengalami alergi ini?

Sehingga kini tidak jelas mengapa sebilangan orang alah kepada kacang tanah dan ada juga yang tidak. Namun, ada sebilangan orang yang mempunyai risiko lebih besar terkena alergi ini daripada yang lain. Beberapa faktor risiko adalah:

 • Umur. Alahan ini biasanya lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.
 • Tidak pernah mengalami alahan kacang tanah. Alahan kacang mungkin telah diatasi oleh beberapa kanak-kanak pada masa lalu. Namun, kemungkinan alahan kacang akan berulang lagi.
 • Mempunyai alahan lain. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap satu makanan, maka risiko anda mengalami alergi terhadap makanan lain akan meningkat.
 • Terdapat ahli keluarga yang mengalami alahan. Risiko anda mengalami alergi kacang meningkat sekiranya ada ahli keluarga anda yang mengalami alahan, terutamanya alahan makanan.
 • Dermatitis atopik. Sebilangan orang dengan keadaan kulit dermatitis atopik biasanya juga mempunyai alahan makanan.

Bagaimana mengatasi alahan kacang tanah?

Sumber: Fokus Untuk Kesihatan

Hingga kini, belum diketahui secara pasti apakah alergi kacang dapat disembuhkan dan ubat apa yang dapat menghilangkannya. Kaedah terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mengelakkan semua makanan yang mengandungi alergen. Apabila diberi ubat untuk alahan makanan, ia hanya berfungsi untuk melegakan gejala apabila reaksi alergi berulang.

Sebelum itu, sudah tentu, anda mesti membuat pemeriksaan terlebih dahulu untuk mendiagnosis alahan. Ujian yang dilakukan untuk menentukan alergi kacang sama dengan alergi makanan biasa. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal dan memberitahu doktor mengenai gejala anda, anda akan diminta menjalani ujian lebih lanjut seperti ujian tusukan kulit dan ujian darah.

Selepas itu, lakukan pelbagai langkah untuk mengelakkan reaksi. Baca maklumat mengenai komposisi bahan sebelum membeli produk untuk memastikan tidak ada kacang di dalamnya, masak makanan dengan alat yang berbeza untuk mengelakkan pencemaran silang dari hidangan yang menggunakan kacang.

Untuk mengelakkan berlakunya reaksi alahan, tentu anda juga perlu bekerjasama dengan orang terdekat yang tinggal bersama anda. Pastikan sebarang simpanan makanan atau alat makan yang digunakan selamat dari alergen makanan.

Begitu juga, ketika anda makan di restoran, ada baiknya anda melihat menu terlebih dahulu sebelum memilih restoran yang akan dikunjungi. Sekiranya anda tidak pasti, tanyakan bahan-bahan dan cara koki restoran untuk menyediakan makanan. Beritahu mereka bahawa anda mempunyai alahan dan minta cadangan mengenai menu yang selamat untuk anda.

Sekiranya anda berisiko mengalami alergi yang lebih teruk, doktor anda mungkin akan menetapkan suntikan automatik epinefrin seperti EpiPen. Peranti ini adalah suntikan automatik yang mesti disuntik ke bahagian atas paha anda setiap kali anda mengalami kejutan anafilaksis. Selepas suntikan, anda harus segera dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Jangan lupa bawa alat ini ke mana sahaja anda pergi, jika perlu, sediakan lebih daripada satu suntikan epinefrin dan letakkan di tempat yang kerap anda kunjungi seperti bilik, ruang kerja, atau kereta anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found