Kesihatan Pencernaan

Ketahui Punca Faktor Esofagus dan Pencetus Barrett

Pernahkah anda mendengar penyakit yang disebut Esofagus Barrett ? Gangguan yang mempengaruhi kerongkongan atau kerongkongan jarang terdengar, tetapi cukup berbahaya kerana boleh mencetuskan barah. Jadi, apakah penyebabnya? Esofagus Barrett ?

Sebab Esofagus Barrett

Esofagus Barrett adalah keadaan di mana sel-sel esofagus (esofagus) rosak oleh pendedahan jangka panjang kepada asid perut.

Pada asasnya, penyebab Esofagus Barrett tidak diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling biasa pada orang dengan GERD.

GERD ( penyakit refluks gastroesophageal) berlaku apabila injap di hujung perut tidak berfungsi dengan baik, sehingga asid perut sering naik dan mencederakan dinding esofagus.

Sebagai tambahan kepada sejarah GERD, Esofagus Barrett juga boleh berlaku apabila asid perut naik secara senyap atau disebut refluks senyap sehingga tidak ada gejala.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan GERD akan mengalami Esofagus Barrett . Hanya sekitar 10 hingga 15 peratus orang dengan GERD yang menghidap keadaan ini.

Walaupun, Esofagus Barrett adalah gangguan sistem pencernaan yang dapat berkembang menjadi barah esofagus jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat.

Pendedahan asid perut yang berterusan dapat mengubah bentuk sel-sel esofagus seperti sel-sel di dalam usus. Sel-sel esofagus yang rosak ini juga dapat berubah menjadi sel barah.

Walaupun begitu, itu bukan semua kes Esofagus Barrett akan membawa kepada barah. Ini bergantung pada keadaan, faktor risiko, dan rawatan anda.

Pelbagai faktor risiko Esofagus Barrett

Sekiranya anda menghidap GERD selama lebih dari 10 tahun, risiko anda terkena penyakit ini Esofagus Barrett akan jauh lebih besar daripada yang lain.

Sebenarnya, faktor risiko atau keadaan yang mencetuskan kedua-dua gangguan pencernaan ini hampir serupa.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami Esofagus Barrett .

1. Umur dan bangsa tertentu

Penyelidik menganggarkan bahawa antara 1.6 dan 6.8 peratus orang di seluruh populasi mempunyai penyakit ini Esofagus Barrett .

Menurut Medscape, usia rata-rata orang yang mengalami gangguan pencernaan berkisar antara 55 hingga 65 tahun.

Keadaan ini sebenarnya boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi jarang berlaku pada kanak-kanak.

Lelaki dua kali lebih mungkin mengalami Esofagus Barrett daripada wanita.

Di samping itu, lebih daripada 80 peratus kes gangguan ini berlaku pada lelaki kulit putih atau Kaukasia.

2. Genetik

Sebab Esofagus Barrett Ia juga boleh dipengaruhi oleh faktor genetik.

Peluang anda untuk mengembangkannya meningkat jika anda mempunyai sejarah keluarga GERD atau gangguan esofagus yang lain.

Kajian di Jurnal Gastroenterologi India menunjukkan bahawa kepelbagaian bentuk struktur gen dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit GERD.

Ini juga boleh mempengaruhi komplikasi, termasuk Esofagus Barrett dan adenokarsinoma esofagus.

Walaupun begitu, kajian lanjutan diperlukan untuk menentukan perkaitan gen dengan Esofagus Barrett

3. Merokok

Merokok boleh meningkatkan risiko anda menghidap GERD. Keadaan ini boleh menjadi penyebabnya Esofagus Barrett .

Merokok boleh mencetuskan pedih ulu hati kerana merokok dapat mengurangkan jumlah air liur, memperlambat pengosongan perut, dan meningkatkan asid perut.

Untuk mengurangkan risiko refluks asid, anda harus berhenti merokok dan mengelakkan seberapa banyak yang mungkin terdedah kepada asap rokok.

4. Obesiti

Orang yang mengalami kegemukan cenderung mempunyai simpanan lemak yang berlebihan di rongga perut.

Lemak badan ini di sekitar perut dapat meningkatkan tekanan di perut yang menjadikan gejala GERD bertambah buruk.

Pada akhirnya, keadaan ini boleh mencetuskan risiko Esofagus Barrett .

Mengurangkan dan mengekalkan berat badan yang ideal tentunya merupakan jalan keluar bagi orang yang gemuk. Anda boleh menyesuaikan diet, bersenam, dan berjumpa doktor atau pakar pemakanan jika diperlukan.

5. Pemakanan dan pengambilan makanan yang lemah

Beberapa makanan yang menyebabkan GERD boleh meningkatkan risiko anda Esofagus Barrett .

Makan makanan pedas, berlemak, kopi, dan alkohol boleh mencetuskan keradangan esofagus.

Makanan jenis ini juga dapat mengendurkan otot sfingter esofagus bawah (LES) sehingga asid perut naik kembali ke esofagus dan menyebabkan bisul perut. pedih ulu hati .

Selain pengambilan, anda juga perlu memperhatikan diet anda.

Gangguan pencernaan boleh berlaku jika anda sering makan sebahagian besar, tergesa-gesa, atau tidur sebaik sahaja makan.

6. Kesan sampingan ubat

Penggunaan ubat-ubatan tertentu boleh memburukkan lagi gejala GERD. Salah satu yang paling biasa adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen.

Kajian di Jurnal Gastroenterologi Amerika menunjukkan bahawa penggunaan NSAID dapat mengurangkan risiko terkena barah pada pesakit dengan Esofagus Barrett .

Meski begitu, penggunaan ubat-ubatan tentu harus sesuai dengan preskripsi doktor. Juga berjumpa dengan apakah ubat yang anda ambil memicu keparahan gejala GERD.

Bila perlu diperiksa Esofagus Barrett diperlukan?

Tidak ada gejala khas yang muncul ketika sel-sel esofagus mulai berubah.

Oleh itu, anda memerlukan pemeriksaan perubatan susulan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai Esofagus Barrett atau tidak.

Walaupun terdapat tanda-tanda dan gejala yang khas, umumnya gejalanya adalah: Esofagus Barrett serupa dengan GERD.

Beberapa simptom biasa Esofagus Barrett, termasuk:

  • dada terasa panas seperti terbakar,
  • sakit perut yang kerap,
  • kesukaran menelan makanan,
  • sakit dada,
  • muntah darah, dan
  • najis hitam atau berdarah.

Anda mungkin tidak mengalami semua gejala ini. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasakan tanda dan simptom sekurang-kurangnya lima tahun.

Doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh untuk menentukan risikonya Esofagus Barrett . Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.