Kesihatan Otak dan Saraf

Penyakit Kuru, Penyakit Langka yang Mematikan Kerana Memakan Otak Manusia

Sekiranya anda sudah biasa makan kari otak daging sapi di restoran Padang, adakah anda pernah ingin merasakan bagaimana rasa otak manusia? Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh bertanya kepada orang Fore di Papua New Guinea.

Suku Fore dari generasi sebelumnya mempunyai tradisi memakan mayat orang yang baru saja meninggal di pengebumian mereka. Tradisi kanibalisme ini dilaksanakan sebagai bentuk penghormatan kepada si mati semasa hidupnya. Lelaki memakan daging si mati, sementara wanita, orang tua, dan anak-anak mendapat bahagian otak.

Pada masa ini, tradisi memakan otak manusia tidak lagi dijalankan oleh mereka kerana terdapat sejarah yang menyedihkan di sebalik itu. Dari 11,000 jumlah penduduk suku Fore, lebih daripada 200 mati pada tahun 1950-an dan 1960-an akibat penyakit Kuru setelah memakan otak manusia.

Apa itu penyakit kuru?

Penyakit Kuru adalah penyakit mematikan yang jarang berlaku yang menyerang sistem saraf dan bersifat progresif, alias terus berkembang dari masa ke masa.

Penyakit Kuru termasuk dalam kumpulan penyakit ensefalopati spongiform berjangkit (TSE) yang menyerang otak kecil, bahagian otak yang bertanggungjawab untuk koordinasi dan keseimbangan. Kumpulan penyakit TSE juga merangkumi penyakit lembu gila.

Nama "kuru" itu sendiri berasal dari bahasa tempatan Fore yang bermaksud "gemetar mati" atau "menggigil mati".

Apa yang menyebabkan penyakit Kuru?

Tidak seperti kebanyakan jangkitan lain, penyakit Kuru tidak disebabkan oleh bakteria asing, virus atau parasit. Penyebabnya adalah molekul protein aneh yang disebut prion yang secara semula jadi terdapat di otak manusia. Itulah sebabnya penyakit ini juga sering disebut penyakit prion.

Walaupun prion dihasilkan secara semula jadi di semua otak mamalia, protein ini dapat berubah sendiri dan berkumpul ketika otak tidak lagi berfungsi.

Apabila anda memakan otak bangkai manusia, prion yang memasuki badan anda bertindak seperti virus yang menyerang tisu yang sihat. Prion akan menyerang anda, tuan rumah baru, dengan membuat lubang seperti span di otak anda. Selalunya ini menyebabkan gangguan koordinasi badan dan kerosakan maut.

Apakah simptom penyakit Kuru?

Gejala penyakit Kuru boleh kelihatan serupa dengan gangguan sistem saraf yang lebih biasa, seperti penyakit Parkinson atau strok.

Gejala awal termasuk kesukaran berjalan, kehilangan kawalan dan koordinasi anggota badan, melakukan gerakan menyentak secara sukarela (seperti kejang atau berkedut), insomnia, kekeliruan, sakit kepala yang teruk, dan masalah ingatan. Anda juga secara beransur-ansur akan kehilangan kawalan emosi dan tingkah laku anda, yang membawa kepada tanda-tanda psikosis, kemurungan, dan perubahan keperibadian. Penyakit ini juga boleh menyebabkan kekurangan zat makanan.

Gejala lain termasuk:

  • Kesukaran menelan.
  • Ucapan yang tidak jelas atau tidak jelas.
  • Mood tidak menentu.
  • demensia.
  • Kekejangan otot dan gegaran.
  • Tidak dapat mencapai objek.

Penyakit Kuru berlaku dalam tiga peringkat yang biasanya didahului oleh sakit kepala dan sakit sendi. Secara beransur-ansur, penghidapnya akan kehilangan kawalan terhadap tubuhnya sendiri. Akan sukar untuk mengimbangkan dan mengekalkan postur tubuh. Keluhan gegaran badan, gegaran, kejang atau kedutan, terhadap pergerakan spontan yang tidak dapat diramalkan mulai muncul pada tahap kedua.

Pada peringkat ketiga, orang dengan kuru biasanya akan terbaring di tempat tidur dan membasahi tempat tidur. Dia akan kehilangan keupayaan untuk bercakap. Dia juga mungkin menunjukkan demensia atau perubahan tingkah laku yang membuatnya tidak peduli dengan kesihatannya.

Kelaparan dan kekurangan zat makanan biasanya berlaku pada tahap ketiga kerana kesukaran makan dan menelan. Dalam setahun, anda tidak lagi dapat bangun dari lantai, memberi makan sendiri, atau mengawal semua fungsi badan. Penyakit ini biasanya mengakibatkan kematian selama beberapa bulan hingga beberapa tahun. Kebanyakan orang akhirnya mati akibat radang paru-paru (penyakit berjangkit paru-paru).

Adakah terdapat rawatan untuk penyakit Kuru?

Tidak ada rawatan yang berjaya untuk penyakit kuru. Prion tidak mudah dimusnahkan. Otak yang tercemar prion tetap menular walaupun disimpan dalam formalin selama bertahun-tahun.

Cara utama untuk mencegah penyakit ini adalah menghentikan amalan kanibalisme. Namun, kes-kes baru Kuru terus muncul selama bertahun-tahun walaupun kebiasaan kanibalistik ini dihentikan lebih dari 50 tahun yang lalu.

Ini kerana prion boleh memakan masa puluhan tahun untuk diinkubasi dalam host baru sehingga mereka dapat menunjukkan kesan sebenar. Rekod perubatan menunjukkan bahawa masa antara pendedahan jangkitan prion pertama dan kemunculan gejala boleh sampai 30 tahun. Rekod perubatan melaporkan bahawa orang terakhir yang mati dari Kuru meninggal pada tahun 2009, tetapi tidak sampai akhir 2012 wabak yang mengerikan ini secara rasmi dinyatakan telah pupus.