Kesihatan Seksual

Punca Zakar Berdarah Selepas Seks: Adakah Berbahaya?

Salah satu cara mudah untuk mengekalkan zakar yang sihat adalah membersihkan organ penting ini selepas setiap kali kencing atau melakukan hubungan seks. Cara lain adalah dengan memperhatikan apa yang berlaku pada zakar. Salah satu perkara yang sering membuat lelaki gugup adalah ketika zakar berdarah setelah melakukan hubungan seks. Ini boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius.

Dalam beberapa kes pendarahan zakar, biasanya pendarahan akan berhenti dengan sendirinya, tetapi jika berterusan atau sesuatu yang lebih buruk berlaku. Anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca pendarahan.

Apa yang menyebabkan zakar berdarah selepas hubungan seks?

Pendarahan dari zakar biasanya berasal dari saluran darah yang rapuh di dalam prostat. Prostat membantu menghasilkan cecair yang menyuburkan dan melindungi sperma. Apabila ejakulasi berlaku, prostat mengeluarkan cecair ini ke dalam uretra. Cecair yang dikeluarkan akan mengalir bersama sperma sebagai air mani.

Ejakulasi semasa hubungan seks menjadikan prostat berkontraksi dan menyebabkan saluran darah di prostat menjadi rapuh dan terkoyak sehingga darah bercampur dengan air mani. Keadaan ini dikenali sebagai hematospermia.

Tidak hanya selepas hubungan seks, pendarahan zakar juga dapat dialami pada awal atau pada akhir kencing. Seks tanpa ejakulasi, pengambilan makanan pedas yang berlebihan juga boleh menyebabkan zakar anda berdarah. Kerengsaan kelenjar prostat juga dapat menyebabkan keradangan yang meningkatkan risiko pendarahan. Bukan hanya itu, alkohol, menunggang basikal atau aktiviti serupa juga dapat meningkatkan risiko pendarahan zakar setelah berhubungan seks.

Dengan bertambahnya usia, saluran darah di prostat akan membesar dan terkoyak dengan lebih mudah. Antibiotik dan proscar biasanya diresepkan untuk mengurangkan gejala ini.

Terlalu bersemangat semasa melakukan hubungan seks dan terlalu lama tanpa hubungan seks juga boleh menyebabkan zakar berdarah selepas melakukan hubungan seks

Seorang lelaki yang sudah lama tidak melakukan hubungan seks, biasanya akan terdedah kepada pendarahan zakar setelah melakukan hubungan seks. Lelaki yang mengalami ini akan merasa sakit semasa ejakulasi dan berdarah selepas ejakulasi.

Terdapat pelbagai keadaan yang menyebabkan zakar berdarah selepas melakukan hubungan seks. Dalam kebanyakan kes, kerengsaan prostat dan uretra kerana aktiviti seksual adalah penyebabnya. Ini berlaku kerana seks terlalu 'ghairah' atau lelaki yang melakukan hubungan seks sangat jarang. Rehat biasanya dapat mengurangkan gejala yang disebabkan oleh keadaan ini.

Pendarahan ringan selepas hubungan seks juga mungkin berlaku akibat keradangan prostat, terutama jika ada rasa sakit semasa ejakulasi. Ia lebih biasa pada lelaki yang lebih tua. Doktor akan melakukan pemeriksaan berkala untuk melihat apakah prostat meradang atau rapuh. Sekiranya rasa sakit dijumpai semasa pemeriksaan, doktor akan mengambil tindakan untuk mencegah 'kerosakan' selanjutnya.

Jangkitan saluran kencing juga menyebabkan zakar anda berdarah

Mengapa jangkitan saluran kencing menyebabkan zakar berdarah? Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah keadaan ketika organ-organ yang tergolong dalam sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra, dijangkiti. Jangkitan tersebut menyebabkan kerosakan, pembengkakan, dan pendarahan di bahagian-bahagian sistem kencing sehingga air kencing yang dikeluarkan mengandung darah.