Keibubapaan

7 Petua Berurusan dengan Anak yang Tidak Mahu Bersekolah •

Semasa anak merajuk tidak mahu bersekolah tentunya akan membuatkan ibu bapa keliru. Sebabnya, pendidikan formal di sekolah akan membantu memperluas cakrawala dan pengetahuan anak-anak, serta meningkatkan sosialisasi. Namun, anda tidak perlu risau. Ikuti cara-cara ini untuk meyakinkan anak anda pergi ke sekolah dengan hati yang gembira.

Ketahui mengapa anak anda tidak mahu bersekolah

Agar anda dapat mengetahui cara membujuk anak anda untuk pergi ke sekolah dengan berkesan, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apakah sebab mengapa anak anda tidak mahu bersekolah. Setiap kanak-kanak mungkin mempunyai alasan yang berbeza. Berikut adalah beberapa sebab kanak-kanak mungkin mengalami keengganan untuk pergi ke sekolah.

  • Aktiviti yang membuat kanak-kanak berasa tertekan di sekolah.
  • Bergaduh dengan rakan di sekolah.
  • Kesukaran belajar mata pelajaran tertentu.
  • Anak-anak bertukar sekolah.
  • Anak-anak berpindah rumah.
  • Buli atau buli.
  • Masalah dengan guru.

Apabila seorang kanak-kanak tidak mahu pergi ke sekolah atas sebab-sebab di atas, anak itu mungkin berfikir bahawa dengan tinggal di rumah, dia akan dapat mengelakkan masalah yang dia alami di sekolah. Bukan hanya itu, kanak-kanak juga mungkin berfikir bahawa mengelakkan sekolah untuk sementara waktu dapat meringankan masalah mereka.

Di samping itu, masalah mungkin berlaku di rumah dan anak merasa lebih selamat tinggal di rumah untuk mengawasi apa yang akan berlaku di rumah. Kanak-kanak itu mungkin bimbang dengan pergi ke sekolah, masalah yang berlaku di rumah semakin besar.

Bagaimana menangani anak-anak yang tidak mahu bersekolah

Umumnya, kanak-kanak yang tidak mahu bersekolah akan menunjukkan sikap merajuk. Bagi kanak-kanak, sikap ini adalah kaedah terbaik untuk menyatakan ketidaksetujuan anak terhadap sesuatu. Contohnya, apabila anak anda tidak mahu bersekolah, anak akan menunjukkan sikap ini.

Ketika bangun untuk mandi, dia enggan bangun dari katil. Sekiranya diberi amaran, dia menjadi marah dan menangis.

Kanak-kanak yang tidak mahu bersekolah bukanlah satu fenomena yang jarang berlaku. Hampir semua ibu bapa mengalami kesukaran untuk berhadapan dengan anak-anak yang tidak mahu bersekolah. Sebenarnya, ada ibu bapa yang “mengangkat tangan” dan mematuhi kehendak anak-anak mereka agar tidak mengikuti pelajaran di kelas.

Sekiranya ini berterusan, tabiatlah merajuk kanak-kanak itu tidak akan hilang malah boleh menjadi lebih teruk. Sementara itu, memaksa anak anda ke sekolah dengan cara yang salah boleh merosakkan hubungan anda dengan anak anda. Semua salah, bukan?

Untuk mengatasinya, anda memerlukan taktik khas. Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menangani anak-anak yang tidak mahu bersekolah.

1. Ketahui mengapa anak anda tidak mahu bersekolah

Menurut Kesihatan Kanak-kanak Stanford, American Academy of Pediatrics menekankan bahawa kanak-kanak mungkin mengalami kesukaran untuk menjelaskan mengapa mereka tidak mahu bersekolah.

Seperti yang telah disebutkan, kanak-kanak mempunyai alasan tersendiri untuk tidak bersekolah. Anda mungkin menganggap anak anda malas belajar.

Namun, tidak semua kanak-kanak seperti itu. Terdapat juga anak-anak yang menghadapi pelbagai masalah di sekolah, tetapi tidak dapat menyampaikannya kepada ibu bapa mereka.

Ini memberi kesan kepada anak-anak yang menyerang sekolah. Supaya anda tahu bagaimana membujuk anak anda untuk pergi ke sekolah dengan berkesan, ketahui sebab mengapa anak anda tidak mahu bersekolah.

2. Bercakap dengan hati

Untuk mengetahui punca mogok anak anda dari sekolah, anda perlu membincangkannya dengan anak anda. Bukan dengan emosi dan kekuatan, tetapi dengan sikap tenang dan penyayang.

Dengan menunjukkan bahawa anda peduli, anak anda biasanya akan mempunyai keberanian untuk terbuka dan bercakap tentang bagaimana perasaannya. Tanyakan kepada anak anda apa yang mengganggunya sehingga dia tidak mahu bersekolah.

Bantu anak-anak mencari jalan penyelesaian terbaik, sebagai kaedah untuk meyakinkan anak-anak agar ingin bersekolah semula. Sekiranya ini berkaitan dengan kegelisahan, berikan sokongan dan ajar anak anda untuk menang. Contohnya, ajar dia atau lakukan teknik relaksasi sederhana bersama-sama.

Kemudian, tanyakan kepadanya apa yang boleh anda lakukan untuk menolongnya. Kehadiran sosok anda dapat memberi kekuatan kepada si kecil untuk mengatasi kegelisahan yang dia rasakan.

Namun, anda harus tahu bahawa tidak semua kanak-kanak dapat bercakap dengan baik mengenai masalah yang mereka hadapi. Sekiranya dia masih enggan memberitahu mengapa anak itu tidak mahu bersekolah, jangan memaksanya.

Perkara penting yang mesti anda sampaikan ialah anda yakin pada anak anda dapat mengatasi masalah ini, dan pastikan anak itu tahu bahawa anda akan sentiasa setia menemani dan menyokongnya.

3. Ajak anak-anak menikmati aktiviti sekolah

Pada dasarnya, kanak-kanak sangat suka permainan. Ini boleh menjadi muslihat bagi anda agar anak anda mogok untuk bersekolah.

Ketahui aktiviti apa yang dia gemari di sekolah. Sekiranya anak anda suka bola sepak, anda boleh mengarahkannya untuk menyertai kelab futsal.

Dengan aktiviti ini, waktu di sekolah pasti akan menjadi lebih menyeronokkan. Bukan sahaja dapat mengembangkan minat anak-anak dalam aktiviti ini, mereka juga akan memperluas persahabatan mereka.

4. Bersikap tegas ketika anak anda tidak mahu bersekolah

Walaupun kanak-kanak mungkin menghadapi masalah di sekolah, ada juga kanak-kanak yang hanya malas belajar dan bersekolah. Sekiranya anak anda menunjukkan kemalasan tanpa sebab tertentu, sudah tiba masanya anda bersikap tegas.

Bersikap lembut terhadap anak yang malas mungkin bukan cara yang berkesan untuk memujuk anak pergi ke sekolah. Namun, anda juga tidak perlu memberinya nasihat panjang lebar mengenai pentingnya pergi ke sekolah.

Tunjukkan sikap tegas anda dengan menguatkuasakan peraturan bahawa dia hanya akan tidak hadir ke sekolah, jika dia sakit atau ada urusan yang sangat mendesak.

5. Elakkan keadaan selesa di rumah ketika tidak berada di sekolah

Tunjukkan kepada anak anda bahawa peraturan yang berlaku di rumah akan tetap berlaku walaupun dia sakit dan di rumah. Contohnya, jika anda mengajar anak anda untuk tidak bermain alat pada hari persekolahan, tetaplah menerapkan peraturan ini walaupun anak itu sakit.

Walaupun anda tidak memujuk secara langsung, mungkin ini adalah salah satu cara yang tepat untuk membuat anak anda ingin kembali ke sekolah. Sekiranya anak anda meminta cuti sekolah kerana tidak sihat, bawa anak anda berjumpa doktor. Semasa pulang dari doktor, minta anak berehat sepenuhnya.

Dengan cara itu, kanak-kanak itu mungkin tidak berminat menggunakan alasan sakit kerana tinggal di rumah dan tidak bersekolah. Juga, ketika anak anda berada di rumah pada hari persekolahan, cubalah untuk tidak terlalu memperhatikan dan menunjukkan bahawa anda sibuk.

Ini boleh menjadi kaedah yang baik untuk 'memujuk' anak-anak ke sekolah dengan menyedari bahawa tinggal di rumah semasa waktu persekolahan juga tidak menyenangkan bagi anak-anak.

6. Minta anak belajar di rumah

Sekiranya anda tidak dapat membuatnya pergi ke sekolah, itu tidak bermakna usaha anda berhenti di situ. Ada cara lain yang boleh anda pujuk anak anda untuk terus bersekolah. Contohnya, jika anak itu tidak sakit tetapi berada di rumah, pastikan anak itu terus belajar.

Anda boleh memintanya untuk mempelajari subjek yang sepatutnya dia belajar di sekolah pada hari itu. Berikan tugasan agar anak-anak tetap fokus belajar di rumah. Sebenarnya, jika anda tidak dapat melakukannya kerana anda harus bekerja, mintalah orang terdekat anda untuk memerhatikannya belajar di rumah.

Ini mungkin menjadi pertimbangan baru bagi kanak-kanak, bahawa belajar di sekolah dengan rakan lebih menyenangkan daripada belajar di rumah sahaja.

7. Minta pertolongan dari ahli psikologi dan sekolah

Sekiranya alasan mogok anak ke sekolah adalah berkaitan dengan masalah buli di sekolah, maka anda memerlukan bantuan sekolah dan ahli psikologi. Sekolah akan membantu anda mencari jalan penyelesaian sambil melindungi anak kecil anda. Sementara itu, ahli psikologi akan membantu kanak-kanak menangani trauma yang mereka rasakan.

Bukan hanya itu, meminta bantuan ahli psikologi juga dapat membantu anda menangani masalah tingkah laku yang dialami oleh anak anda.

Selain sekolah dan psikologi, sokongan keluarga juga sangat diperlukan. Anda perlu bekerjasama dengan pasangan anda untuk menangani perkara ini.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌