Keibubapaan

Adakah normal najis anak menjadi kelabu?

Bayi dan balita anda pasti memerlukan bantuan anda untuk menukar lampin mereka. Sekiranya anda menukar lampin dan mendapati najis anak anda berwarna kelabu, anda pasti risau. Sebenarnya, adakah normal perubahan warna najis pada kanak-kanak ini? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Adakah normal najis kanak-kanak berwarna kelabu pucat?

Najis bayi boleh berwarna kuning, hijau, coklat, hitam, merah, dan bahkan kelabu putih. Pada bayi yang hanya minum susu ibu, najis cenderung berwarna kuning terang.

Sebaik sahaja dia mula makan pelbagai makanan, warna najisnya akan menjadi lebih gelap. Namun, makanan juga dapat mengubah warna najis menjadi hijau dan coklat. Ini biasanya berlaku jika anak makan banyak sayur-sayuran hijau atau anggur.

Walau bagaimanapun, najis merah juga dapat menunjukkan adanya darah di dalam najis. Keadaan ini tentunya boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu. Oleh itu, jika najis anak anda berwarna kelabu, adakah anda perlu risau?

Dipetik dari John Hopkin Children Hospital, sangat jarang bayi atau kanak-kanak melewati najis berwarna putih, kelabu, atau kuning pucat. Sebabnya, pada beberapa minggu pertama kehidupan, bayi akan mempunyai najis kuning atau coklat terang.

Sementara itu, laman web Seattle Children Hospital menyatakan bahawa najis kanak-kanak yang berwarna kelabu atau putih cenderung dimiliki oleh kanak-kanak yang hanya minum susu. Ini juga boleh berlaku jika anak anda minum ubat, seperti aluminium hidroksida (antasid) atau barium sulfat.

Bukan hanya itu, najis pucat ini juga dapat menunjukkan bahawa anak itu mengalami kerosakan atau penyumbatan pada hati atau saluran empedu.

Beberapa masalah hati dan hempedu yang menyebabkan najis kelabu pada kanak-kanak termasuk:

  • Menghidap hepatitis A, B, dan C
  • Mempunyai penyakit autoimun yang menyerang fungsi hati dan barah hati
  • Atresia bilier, iaitu penyumbatan dan pembengkakan pundi hempedu semasa masih dalam kandungan
  • Kolestasis, iaitu pengurangan aliran empedu sehingga bilirubin memasuki aliran darah dan menyebabkan penyakit kuning. Keadaan ini boleh berlaku akibat atresia bilier yang tidak dirawat.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya najis anak anda menjadi kelabu, jangan panik. Panik boleh membuat anda lebih cemas. Selain najis yang pucat, terdapat beberapa tanda lain yang mengharuskan anda segera membawa anak anda ke doktor, termasuk:

1. Tempoh masa warna najis berlangsung

Bawa anak anda ke doktor jika najis pucat, kuning pucat, kelabu, atau putih berlaku 2 atau lebih kali sehari.

Sekiranya anak anda mengalami buang air besar dengan najis kelabu pada hari itu, perhatikan warna najis pada keesokan harinya. Sekiranya sudah lewat 24 jam, najisnya masih berwarna pucat, segera berjumpa doktor.

2. Perhatikan gejala-gejala lain

Perubahan pada najis anak menjadi kelabu kerana masalah hati dan hempedu, biasanya disertai dengan gejala lain, seperti:

  • Pening dan muntah
  • Bayi kelihatan lesu walaupun biasanya kelihatan aktif
  • Bayi mengalami bengkak di pergelangan kaki dan tangan

Selain pemeriksaan fizikal, doktor akan meminta anak itu menjalani beberapa ujian kesihatan seperti ujian darah, ujian pencitraan, dan biopsi hati.

Yang paling penting, jangan panik, kerana panik akan membuat anda lebih cemas dan sukar berfikir dengan jelas.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found