Kesihatan Muskuloskeletal

7 Garis Panduan Rawatan dan Pemulihan Fraktur Kaki •

Proses pemulihan dari patah tulang memerlukan masa yang berbeza. Kadang-kadang boleh memakan masa berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan bergantung pada jenis, lokasi, dan keparahan patah tulang. Berikut adalah beberapa petua untuk pemulihan dan perawatan selepas patah kaki.

Langkah-langkah rawatan dan pemulihan patah kaki

Bagi anda yang mengalami patah kaki, lakukan langkah berikut:

1. Rajin berjumpa doktor

Matlamat proses pemulihan adalah untuk mengurangkan kesakitan dan memulihkan fungsi kaki selepas operasi. Fasa pemulihan pada amnya akan memakan masa yang lama dan agak mencabar bergantung pada jenis patah kaki yang dialami. Selepas pembedahan, rajin berjumpa doktor mengenai strategi terbaik untuk mempercepat proses pemulihan dan sesuai dengan rawatan yang anda perlukan.

2. Atasi kesakitan

Tanda patah kaki yang biasa adalah sakit, nyeri, lebam dan bengkak. Anda boleh meminimumkan tanda-tanda ini dengan melakukan perkara-perkara sederhana seperti berbaring, memampatkan kaki dengan ketulan ais, dan menjadikan kaki anda diangkat sekurang-kurangnya dua hari. Tanya doktor anda apa ubat yang baik untuk menghilangkan rasa sakit, seperti ibuprofen atau naproxen. Sebenarnya, tidak jarang bagi mereka yang mengalami patah tulang kompleks kemungkinan besar menggunakan anestesia dan langkah-langkah lain.

3. Gunakan pendakap semasa pemulihan patah kaki

Doktor secara amnya akan memberi nasihat agar tidak menggunakan kekuatan kaki sepenuhnya untuk menyokong berat badan selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan semasa proses pemulihan tulang. Oleh itu, apabila mengalami patah tulang, banyak orang disarankan menggunakan alat sokongan seperti kruk (1 kaki) - atau pejalan kaki (mempunyai 4 kaki) yang akan membantu anda semasa proses pemulihan.

Beberapa jenis patah kaki juga dapat disembuhkan dengan kaedahnya menanggung berat badan atau berat badan - jumlah berat pesakit yang diletakkan di kaki yang berbentuk seperti but logam untuk memberikan kestabilan semasa berjalan.

4. Jangan bergerak terlalu banyak

Beberapa patah kaki yang tidak parah memerlukan masa yang singkat untuk sembuh, sehingga anda dapat bergerak lagi. Namun, ketika mengalami patah tulang yang teruk seperti tulang paha (tulang paha), tindakan yang diambil adalah daya tarikan (penarikan), rehat lengkap, atau pembedahan.

Dari dua kes tersebut, intinya adalah anda berdua mesti melakukan semua aktiviti dengan perlahan. Jangan melakukan pergerakan terlalu banyak kerana akan menyebabkan masalah baru yang semakin parah, seperti patah tulang sehingga mereka berubah posisi. Sekiranya kaki anda mula sakit atau bengkak, itu adalah tanda bahawa anda perlu berehat. Tanya doktor anda bila selamat untuk melakukan aktiviti harian anda.

5. Lakukan terapi fizikal untuk pemulihan patah kaki

Doktor anda mungkin mengesyorkan latihan terapi atau terapi fizikal untuk membantu proses pemulihan. Sekiranya anda mengalami patah tulang sederhana, doktor anda mengesyorkan latihan yang boleh anda lakukan di rumah. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, anda perlu menjalani terapi dengan ahli terapi fizikal.

Pada mulanya proses terapi akan menyakitkan, tetapi apabila dilakukan secara teratur anda dapat mengawal kesakitan yang disebabkan oleh proses terapi. Ahli terapi fizikal senaman biasanya melakukan pelbagai pergerakan seperti regangan dan latihan kekuatan.

6. Perhatikan gejala yang tidak biasa

Sangat penting untuk memperhatikan kemungkinan komplikasi kaki anda semasa proses pemulihan. Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami demam, perubahan warna pada kaki, mati rasa, kesemutan, bengkak atau kesakitan yang berlebihan, kerana ini mungkin merupakan tanda-tanda komplikasi.

Arthitis dan penyakit kronik lain adalah penyakit jangka panjang yang boleh berlaku setelah patah kaki. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami gejala yang berpanjangan atau kerap selepas patah kaki.

7. Mencegah kecederaan selanjutnya semasa pemulihan patah kaki

Perhatian adalah kunci untuk mengurangkan kecederaan. Contohnya, memakai peralatan sukan pelindung, dan menggunakan tali pinggang keledar atau topi keledar semasa memandu, mengelakkan genangan air agar tidak tergelincir, atau perkara lain yang boleh menyebabkan anda jatuh.

Anda mungkin perlu melakukan pelbagai latihan setiap hari untuk mengurangkan tekanan pada tulang anda. Selain itu, jangan lupa untuk memperhatikan pengambilan nutrien yang mencukupi seperti kalsium dan vitamin D untuk menyokong kesihatan tulang.

Bagaimana tanda-tanda patah kaki sembuh?

Pemulihan yang berjaya dari patah kaki adalah ketika kaki dapat berfungsi dengan baik tanpa rasa sakit. Walaupun begitu, ada beberapa orang yang patah kaki yang tidak dapat kembali normal setelah cedera.

Perkara yang harus anda selalu ingat adalah memulakan sesuatu dengan perlahan, seperti jangan memaksa kaki anda melakukan aktiviti yang berat. Berunding secara berkala dengan doktor untuk melihat perkembangan selepas kecederaan. Di samping itu, anda juga boleh berunding mengenai cadangan makanan untuk patah tulang sehingga cepat sembuh.