Kesihatan Muskuloskeletal

Pelbagai Punca Keretakan (Fraktur) Yang Mungkin Berlaku

Tulang patah atau patah bukan sahaja menyebabkan gejala yang menyakitkan, tetapi juga boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain. Sebenarnya, dalam kes yang teruk, patah tulang boleh menyebabkan hilang upaya kematian pada penghidapnya. Namun, tahukah anda apakah punca patah tulang atau patah tulang? Adakah terdapat faktor-faktor tertentu yang meningkatkan risiko patah tulang seseorang? Inilah ulasan untuk anda.

Punca patah tulang atau patah tulang yang perlu anda ketahui

Pada dasarnya, tulang kaku, kuat, dan kuat, yang dapat menyokong tubuh dan membantu manusia bergerak. Walau bagaimanapun, tisu yang kaku dan kuat ini dapat pecah setiap saat, menyebabkan pelbagai gejala patah tulang.

Umumnya, penyebab patah tulang adalah tekanan pada tulang yang sangat kuat, yang melebihi kekuatan tulang itu sendiri. Dalam keadaan ini, tulang tidak dapat menahan kekuatan tekanan, menyebabkannya retak, patah, atau patah, hingga bergeser atau melepaskan diri dari titiknya.

Tetapi bukan hanya itu, penyebab patah tulang juga boleh menjadi keadaan tertentu yang melemahkan tulang. Dalam keadaan ini, tulang menjadi rentan terhadap patah tulang dan boleh menjadi serius walaupun hanya tekanan ringan yang diberikan. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan keretakan pada seseorang:

 • Kecederaan atau trauma

Kecederaan atau trauma adalah penyebab patah tulang yang paling biasa. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kejatuhan, kemalangan motosikal atau kereta, kecederaan semasa sukan, atau pukulan dan hentaman langsung ke badan. Punca ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, patah tulang pada kanak-kanak dan orang dewasa, termasuk juga yang merasa sihat.

 • gerakan berulang

Gerakan berulang atau penggunaan bahagian badan yang sama, seperti berlari atau melompat, boleh memberi tekanan pada tulang di kawasan badan, menyebabkan mereka patah atau retak. Keadaan ini biasanya mengakibatkan patah kaki (termasuk patah pergelangan kaki dan kaki) atau patah pinggul, serta jenis patah tulang tertentu, iaitu fraktur tekanan atau patah tulang. garis rambut.

Keretakan akibat gerakan berulang biasanya dialami oleh atlet atau anggota tentera. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mengalaminya.

 • Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan apabila tulang menjadi lebih rapuh kerana kerosakan tulang atau kepadatan tulang yang rendah. Dalam keadaan ini, tulang menjadi rentan patah walaupun mereka mengalami tekanan kecil, seperti kejatuhan ringan, hentaman kecil, atau hanya melakukan pergerakan sehari-hari, seperti memutar atau membongkok.

Punca patah tulang ini biasanya berlaku pada orang tua, dan biasanya mengalami patah tulang belakang.

 • Kanser tulang

Kanser tulang juga dikatakan salah satu penyebab keretakan tulang. Sama seperti osteoporosis, barah tulang juga berisiko menyebabkan tulang seseorang menjadi lemah, menjadikannya mudah patah walaupun hanya di bawah tekanan ringan.

Faktor risiko yang mungkin menjadi penyebab patah tulang

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami patah tulang. Walau bagaimanapun, mempunyai satu atau lebih faktor risiko yang disenaraikan di bawah tidak semestinya anda akan mengalami patah tulang.

Walau bagaimanapun, mengelakkan beberapa faktor ini dapat membantu mengurangkan risiko patah tulang pada masa akan datang. Faktor berikut meningkatkan risiko seseorang mengalami patah tulang atau patah tulang:

 • Umur dan jantina

American Bone Health menyebutkan, kerana faktor risiko, usia dan jantina adalah pendorong patah tulang terbesar. Wanita dikatakan lebih berisiko mengalami patah tulang pada usia tua berbanding lelaki.

Sebenarnya, satu daripada dua wanita berumur 50 tahun ke atas akan mengalami patah tulang sepanjang hayat mereka. Ini boleh berlaku kerana tulang wanita lebih kecil dan mempunyai kepadatan tulang yang lebih rendah daripada lelaki, termasuk pada usia muda.

Selain itu, penurunan estrogen yang dialami oleh wanita pada masa menopaus juga boleh menjadi penyebab keretakan tulang. Sebaliknya, dalam beberapa kajian, hanya 25 peratus lelaki berusia lebih dari 50 tahun yang berisiko mengalami patah tulang sepanjang hayat mereka.

 • Asap

Kandungan zat dalam rokok dapat mempengaruhi kepadatan tulang, mengurangkan penyerapan kalsium dan menurunkan kadar vitamin D, mengubah kadar hormon, dan mengurangkan jisim badan. Oleh itu, seseorang yang merokok mempunyai tulang yang lebih lemah, sehingga cenderung patah tulang.

Selain itu, merokok juga melambatkan proses pemulihan patah tulang, menjadikannya lebih mungkin untuk mengalami komplikasi. Khusus untuk wanita, merokok dapat mempercepat terjadinya menopaus, sehingga kemungkinan patah tulang lebih cepat.

 • Pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol yang berlebihan adalah faktor risiko patah tulang. Sebabnya, alkohol yang berlebihan dapat mengurangkan kualiti tulang dan meningkatkan risiko kehilangan tulang atau osteoporosis, yang merupakan salah satu penyebab patah tulang.

 • Ubat kortikosteroid

Penggunaan ubat kortikosteroid (steroid) dalam jangka masa panjang dan dengan peningkatan dos boleh menyebabkan seseorang mengalami kehilangan tulang. Sebabnya ialah dos ubat steroid tertentu dapat menghalang pembentukan tulang, membatasi penyerapan kalsium, dan meningkatkan perkumuhan kalsium melalui air kencing.

 • Artritis reumatoid

Penyakit reumatik atau artritis reumatoid boleh menyerang sel dan tisu yang sihat di sekitar sendi. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan tulang dan sendi yang teruk, yang merupakan salah satu penyebab patah tulang atau patah tulang. Seseorang yang menderita rematik secara amnya mengambil ubat steroid untuk merawat penyakit ini, yang merupakan faktor risiko patah tulang yang lain.

 • Gangguan kronik lain, seperti penyakit Celiac, penyakit Crohn, dan kolitis ulseratif

Sama seperti rematik, ketiga penyakit ini juga secara amnya meningkatkan risiko kehilangan tulang kerana ubat steroid yang digunakan. Selain itu, ketiga-tiga keadaan ini juga menyebabkan pengurangan keupayaan saluran gastrointestinal untuk menyerap kalsium yang cukup untuk membuat dan mengekalkan tulang yang kuat.

 • Adakah anda pernah mengalami patah tulang?

Sekiranya anda pernah mengalami patah tulang atau patah tulang pada masa lalu, anda juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk perkara yang sama pada masa akan datang. Umumnya, patah tulang belakang adalah keadaan yang dapat anda rasakan di kemudian hari. Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan ini.

 • Sejarah keluarga

Tidak semua jenis patah tulang disebabkan oleh faktor sejarah keluarga. Secara amnya, ini berlaku pada jenis patah pinggul ini. Sekiranya anda mempunyai ibu bapa yang mengalami patah tulang pinggul, anda akan menghadapi risiko yang sama pada masa akan datang.

 • Kekurangan nutrien

Kekurangan kalsium dan vitamin D dalam badan semasa anda muda dapat mengurangkan kepadatan tulang, meningkatkan risiko patah tulang di kemudian hari. Sebaliknya, kalsium dan vitamin D juga merupakan dua nutrien penting yang perlu ada dalam diet bagi penderita patah tulang, untuk membantu mempercepat proses penyembuhan.

 • Kurang aktif

Bukan hanya pemakanan dari makanan, pergerakan atau senaman yang kurang aktif juga boleh menjadi faktor penyebab keretakan pada masa akan datang. Sebabnya, senaman secara teratur dapat menguatkan tulang dan otot, jadi kemungkinan kecederaan akibat jatuh lebih rendah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found