Pemakanan

Kekalkan Berat Selepas Diet Dengan 5 Petua Ini

Selamat! Usaha diet anda berjaya, dan berat badan ideal telah dicapai. Makan, walaupun berat badan ideal telah digenggam, itu tidak bermakna anda hanya boleh makan dan berhenti bersenam. Apa yang kemudiannya berat badan boleh naik lagi. Inilah sebabnya mengapa menjaga berat badan lebih sukar daripada ketika menurunkan berat badan. Apa yang anda fikir menjadikan berat badan lebih sukar? Ada petua untuk memastikan berat badan anda stabil dan seimbang?

Mengapa menjaga berat badan begitu sukar?

Pada saat anda mencapai berat badan maksimum anda, keseluruhan sistem biologi anda akan berubah. tetapi apabila anda berjaya menurunkan berat badan, berat badan asal dapat kembali. Dr. Rachel Batterham, ketua Pusat Rawatan Obesiti di hospital University College London, mengatakan alasannya adalah kerana sistem biologi badan ingin kembali ke berat maksimum yang telah mereka capai.

Ken Fujioka, MD, pengarah klinikal pemakanan dan metabolik di Scripps Clinic California, juga menyatakan perkara yang sama. Sel otak dan badan akan bergerak untuk mencari pengambilan lemak dari setiap selok-belok badan. Dan apabila tidak, mereka menjadikan badan lebih gemuk. Akibatnya, badan anda mungkin selalu lapar, walaupun anda telah menurunkan berat badan.

Lalu, bagaimana mengekalkan berat badan yang ideal?

1. Catat dan perhatikan apa yang anda makan

Buku harian makanan dapat membantu mengurangkan berat badan agar tidak kembali normal. Menyimpan rekod makanan bermaksud anda dapat menahan dan mengawal jenis makanan yang anda boleh dan tidak boleh makan, dan anda dapat mengenal pasti jumlah kalori yang masuk ke dalam badan anda. Selain menyimpan buku harian makanan, anda juga mesti mencatat waktu makan, ini supaya anda tidak terus makan.

2. Kekal aktif dalam sukan

Menurut American College of Sports Medicine, walaupun berat badan anda stabil dan seimbang, bersenam atau bersenam sekurang-kurangnya 250 minit seminggu akan membantu anda mengekalkan berat badan yang seimbang. CDC juga menyarankan pemakanan, atau mereka yang telah berjaya melakukan diet, untuk bersenam dengan sederhana selama 60-90 minit setiap hari dalam seminggu.

3. Sentiasa periksa berat badan anda

Cara lain untuk membantu mengekalkan berat badan yang seimbang adalah dengan menimbang berat badan secara berkala. Dr. Fujioka mengatakan bahawa dengan selalu menimbang diri, ini dapat menjadikan otak dan badan anda melawan rasa lapar yang anda alami. Buat diri anda mengawal nafsu dan rasa lapar anda. Anda tidak mahu, adakah berat badan dan bentuk badan anda berlebihan seperti sebelumnya?

4. Jangan lupa untuk membiasakan diri dengan sarapan pagi

Pendaftaran Kawalan Berat Nasional, mengkaji lebih daripada 3,000 orang Amerika yang telah menurunkan berat badan sekitar 60 paun dan menjauhkannya selama kira-kira enam tahun. Para penyelidik mendapati bahawa sarapan pagi adalah faktor penting untuk mencegah kenaikan berat badan lagi. Jadi dengan sarapan pagi, ini boleh menjadi salah satu cara yang harus dilakukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

5. Sentiasa bermotivasi diri

Tidak ada salahnya memotivasi diri untuk kekal sihat, cergas dan menarik. Dengan cara itu, anda dapat mengingatkan diri anda bahawa makan makanan sihat dan bersenam secara teratur adalah kaedah paten yang mesti diterapkan seumur hidup. Masalah stabil atau penurunan berat badan adalah satu-satunya bonus yang anda dapat dari menjalani kehidupan yang sihat. Selain itu, menjaga berat badan dan hidup yang sihat juga dapat mencegah anda dari risiko kesihatan yang serius seperti penyakit jantung, diabetes, strok, barah tertentu, dan masalah kesihatan yang lain.