Kesihatan mata

Bukan hanya LASIK, ini adalah pilihan pembedahan pembiasan untuk mata rabun

Selama ini, mungkin orang tahu bahawa LASIK adalah kaedah untuk merawat mata yang kurang. Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat mata yang kurang. Bukan hanya itu, pelbagai pembedahan pembetulan ini sebenarnya juga dapat dilakukan untuk merawat pelbagai kesalahan pembiasan, seperti rabun jauh, mata tua, dan mata silinder. Lihat ulasan pelbagai jenis pembedahan pembiasan untuk merawat mata rabun dan bebas dari kacamata.

Pelbagai pembedahan pembiasan untuk merawat mata rabun

Sebilangan besar pembedahan pembiasan yang dilakukan hari ini bergantung pada teknologi laser. Namun, sebenarnya ada pembedahan yang menggunakan prosedur lain untuk membetulkan kesalahan pembiasan, seperti keratektomi pembiasan foto (PRK) atau implan lensa.

Walaupun berbeza cara, pembedahan yang sama bertujuan untuk mengubah bentuk kornea sehingga mata dapat menumpukan cahaya pada retina.

American Academy of Ophthalmology menjelaskan bahawa pembedahan bias akan mengurangkan kelengkungan kornea yang terlalu memanjang pada mata rabun (rabun). Sebaliknya, pada mata rabun jauh (hipertmetropia), kelengkungan kornea akan memanjang kerana pada mulanya terlalu rata.

Berikut ini adalah pelbagai pembedahan pembiasan yang dilakukan untuk menghilangkan mata minus, plus, dan silinder:

1. LASIK

Pembedahan bias ini digunakan untuk meningkatkan penglihatan pada orang dengan rabun jauh, rabun jauh, atau mata silinder. Semasa pembedahan LASIK (keratomileusis in situ yang dibantu laser, tisu kornea akan dibentuk semula sehingga mata dapat memusatkan cahaya tepat pada retina.

Dalam pembedahan mata LASIK, akan dibuat kepak (lipatan) di lapisan luar kornea. LASIK juga dilakukan dengan penambahan pengimejan komputer yang dikenali sebagai teknologi laser muka gelombang yang dapat menangkap gambar terperinci struktur di depan mata manusia, terutama kornea.

2. PRK (keratektomi photorefractive)

Pembedahan mata ini digunakan untuk membetulkan rabun jauh, rabun jauh, atau silinder mata. Semasa pembedahan PRK, pakar bedah bias menggunakan laser untuk membentuk semula kornea.

Laser ini yang memancarkan sinar ultraviolet digunakan di permukaan kornea, bukan di bawah kepak kornea seperti di LASIK. PRK juga boleh dilakukan dengan mencitrakan kornea di komputer.

3. LASEK (keratomileusis epitel laser)

Ini adalah sejenis pembedahan pembiasan yang berkaitan dengan PRK. Kepak atau lipatan epitelium dibuat dan kemudian sel epitelium dilonggarkan menggunakan larutan alkohol. Laser digunakan untuk membentuk semula kornea kepak diganti dan dilindungi oleh kanta lekap lembut semasa pemulihan. Pembedahan LASEK digunakan untuk merawat rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme.

4. RLE (pertukaran kanta biasan)

RLE sama dengan pembedahan mata yang dilakukan untuk katarak dengan membuat sayatan kecil di pinggir kornea untuk mengeluarkan lensa semula jadi mata dan menggantinya dengan lensa silikon atau plastik. Pembedahan pembiasan ini digunakan untuk membetulkan rabun jauh atau rabun jauh.

Ini mungkin sesuai untuk seseorang yang mempunyai kornea nipis, mata kering, atau masalah kornea lain. Untuk membetulkan mata silinder, pembedahan LASIK atau kaedah LASIK lain dapat digabungkan dengan RLE.

5. Epi-LASIK

Dalam prosedur pembedahan biasan ini, lapisan sel yang sangat tipis dipisahkan dari kornea dan bahagian dalam kornea dibentuk semula dengan laser pengujung . Bergantung pada kaedah yang dipilih, lapisan nipis boleh dibiarkan atau diganti. Kawasan yang dikendalikan akan diberikan kanta lekap lembut semasa menyembuhkan.

6. PRELEX (pertukaran lensa presbyopik)

Ini adalah kaedah di mana lensa multifokal ditanamkan untuk membetulkan presbiopia (keadaan di mana lensa mata kehilangan kelenturan, sehingga sukar untuk fokus pada objek dekat).

7. Intac

Pembedahan pembiasan ini juga dikenali sebagai ICR ( segmen cincin intrakornea ). Kaedah ini melibatkan membuat sayatan kecil di kornea dan meletakkan dua cincin berbentuk sabit plastik di rim luar atau kornea, sehingga mengubah cara fokus cahaya pada retina.

ICR pernah digunakan untuk mengobati rabun jauh dan rabun jauh, tetapi itu telah digantikan dengan prosedur berdasarkan laser.

Ketidakteraturan kornea, yang merupakan bentuk keratoconus, adalah keadaan yang paling biasa dirawat intac.

8. Implan lensa intraokular Phakic

Pembedahan pembiasan ini dirancang untuk pesakit rabun jauh yang tidak dapat dirawat oleh LASIK dan PRK. Implan Phakic dimasukkan melalui sayatan kecil di pinggir kornea dan dilekatkan pada iris atau dimasukkan di belakang murid. Prosedur ini berbeza dengan RLE kerana kanta semula jadi mata tetap ada di tempatnya.

9. AK atau LRI (keratotomi astigmatik)

Ini bukan pembedahan pembiasan laser, tetapi boleh digunakan untuk membetulkan astigmatisme atau astigmatisme. Kornea orang yang menghidap astigmatisme biasanya terlalu melengkung.

AK atau LRI membetulkan astigmatisme dengan membuat satu atau dua sayatan di bahagian paling curam kornea. Sayatan ini menjadikan kornea lebih rata dan bulat. Pembedahan mata ini boleh berdiri sendiri atau bersama dengan PRK, LASIK, atau RK.

10. RK (keratotomi radial)

Ini adalah pembedahan bias yang sering digunakan sebagai prosedur untuk memperbaiki rabun jauh. Namun, setelah munculnya pembedahan mata laser yang lebih berkesan, seperti LASIK dan PRK, RK telah digunakan lebih jarang dan dianggap sebagai prosedur usang.

Kesan sampingan pembedahan pembiasan

Walaupun kebanyakan pembedahan pembiasan terbukti dapat meningkatkan penglihatan, terdapat risiko yang terlibat dengan rawatan ini. Semakin serius dan kompleks penglihatan yang dialami, semakin tinggi risiko pembedahan.

Pembedahan bias itu sendiri hanya berlangsung kurang dari 1 jam. Selepas itu, anda boleh berehat di rumah dengan segera. Pesakit akan melalui tempoh pemulihan yang akan mempengaruhi penglihatan, tetapi hanya berlangsung beberapa minggu.

Jangka masa pemulihan akan bergantung pada jenis pembedahan pembiasan yang dilakukan. Tempoh pemulihan LASIK lebih pantas daripada prosedur PRK.

Beberapa kesan sampingan yang mungkin dialami pesakit ketika pulih dari pembedahan bias termasuk:

  • Mata kering: Pembedahan pembiasan boleh mempengaruhi pengeluaran air mata sehingga mata terasa kering. Keadaan mata kering ini dapat mengurangkan kualiti penglihatan, tetapi dapat dirawat dengan tetes mata.
  • Lebih sensitif terhadap cahaya: merasa terpukau ketika melihat cahaya terang dan dapat disertai dengan penglihatan berganda.
  • Mata kabur: Gejala seperti silinder boleh berlaku disebabkan oleh pembentukan tisu kornea yang tidak rata.

Walaupun ada juga komplikasi yang mungkin dialami akibat pembedahan pembiasan. Risiko ini lebih berbahaya, tetapi sebenarnya semakin jarang.

  • Kesan halo: kesukaran melihat pada waktu malam atau dalam keadaan kurang cahaya. Namun, dengan teknologi gelombang laser 3D komplikasi pembedahan bias ini dapat dielakkan.
  • Penglihatan menurun: berlaku apabila kesan sampingan pembedahan bias di atas berterusan melebihi tempoh pemulihan normal. Anda mungkin perlu menjalani pembedahan bias kedua.
  • Pembetulan bawah:pembedahan menyebabkan mata tidak dapat melihat dengan jelas kerana tidak membetulkan kesalahan pembiasan. Ini biasanya berlaku untuk rabun jauh kerana tidak semua tisu pada kornea dikeluarkan semasa pembedahan.
  • Pembetulan berlebihan: Keadaan ini berlaku semasa pembedahan dilakukan untuk mengeluarkan terlalu banyak tisu dari kornea.
  • Kehilangan penglihatan: Pembedahan pembiasan boleh menyebabkan mata kehilangan kemampuan untuk melihat, tetapi komplikasi ini jarang berlaku.

Pelbagai pembedahan mata yang bertujuan untuk memperbaiki kesalahan pembiasan dapat mengatasi gangguan penglihatan seperti rabun jauh, rabun jauh, dan silinder mata. Masing-masing mempunyai prosedur dan kaedah yang berbeza sehingga dapat disesuaikan dengan keperluan dan kondisi mata Anda. Rujuk doktor anda untuk mengetahui pilihan terbaik.