Kehamilan

Pemindahan Embrio Beku, Teknologi Baru untuk Membekukan Prospektif Janin

Salah satu kaedah terbaru prosedur IVF adalah teknologi baru yang dipanggil IVF embrio bekupindah atau pemindahan embrio beku. Kaedah ini adalah pengembangan yang dilakukan oleh pakar untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Seperti diketahui, IVF atau IVF adalah alternatif bagi pasangan yang telah berusaha hamil selama bertahun-tahun. Jadi, apa prosedur dari pemindahan embrio beku, dan apakah prosedurnyaadakah ini lebih berkesan daripada program IVF biasa?

Prosedur pemindahan embrio beku dalam program IVF

Untuk memahami pemindahan embrio beku , maka anda perlu terlebih dahulu memahami program IVF atau IVF. Prosedur ini dimulakan dengan mengambil sampel telur dari seorang wanita dan sampel sperma dari seorang lelaki, dan kemudian digabungkan secara manual dalam piring petri sehingga persenyawaan berlaku di luar badan.

Telur yang disenyawakan, sekarang disebut embrio, kemudian "tinggal" selama beberapa hari di makmal sebelum dimasukkan kembali ke dalam rahim melalui tiub nipis. Dari sini, embrio akan berkembang menjadi janin dan ibu akan menjalani kehamilan seperti biasa.

Biasanya sampel telur dan sperma yang diambil dari setiap pihak bukan hanya satu. Dari sekian banyak yang diambil, doktor akan memilih beberapa telur dan sperma untuk disatukan semula untuk menjadi embrio yang berjaya.

Ada kemungkinan bahawa semasa IVF adalah mungkin untuk menghasilkan banyak embrio. Umumnya, doktor akan memasukkan salah satu embrio "calon" terbaik yang mempunyai peluang tertinggi untuk menjadi janin yang berjaya.

Baiklah, pada prosedur pemindahan embrio beku, selebihnya embrio akan dibekukan dengan bantuan nitrogen cair dan disimpan dalam a peti sejuk beku khas. Penyejuk ini mempunyai suhu -200ºC sebagai rancangan cadangan.

Sekiranya embrio yang pertama kali dimasukkan gagal berkembang di rahim, maka anda yang melakukan prosedur pemindahan embrio beku, boleh memanfaatkan embrio yang disimpan. Selain itu, embrio yang disimpan juga boleh digunakan untuk kehamilan masa depan.

Kaedah pemindahan embrio beku Anda juga boleh memilih ini untuk merancang untuk hamil pada masa akan datang jika pada masa ini anda masih belum bersedia untuk mempunyai anak dengan alasan apa pun.

Embrio yang telah dibekukan di pemindahan embrio beku Ini boleh disimpan selama bertahun-tahun. Malah rekod tersebut mencatatkan seorang wanita melahirkan bayi dari embrio yang telah dibekukan selama 24 tahun menggunakan kaedah tersebut pemindahan embrio beku.

Pemindahan embrio beku meningkatkan peluang untuk hamil

Keputusan untuk membekukan embrio tambahan menggunakan kaedah pemindahan embrio beku dapat membantu anda menjimatkan masa, wang serta tekanan fizikal dan emosi untuk menjalani program IVF lagi.

Masa yang diperlukan sejak embrio keluar peti sejuk beku sehingga siap dimasukkan semula ke dalam rahim, hanya sekitar 40-60 minit.

Beberapa kajian mendapati bahawa kemungkinan hamil dengan kaedah ini pemindahan embrio beku lebih baik daripada memasukkan embrio segar. Pelbagai kajian lain juga mendapati bahawa pemindahan embrio beku mungkin mempunyai hasil yang lebih baik untuk perkembangan bayi dalam kandungan.

Pembekuan embrio sama dengan memberi anda masa untuk menyiapkan rahim sebaik mungkin untuk memudahkan perkembangan bayi yang optimum. Sementara itu, embrio beku dapat dibiakkan sehingga berada dalam keadaan optimum untuk berkembang.

Janin biasanya akan dibekukan pada hari kelima atau keenam selepas pembuahan. Pada masa itu, embrio berada dalam fasa terbaik untuk berkembang. Beberapa kajian percaya bahawa embrio yang bertahan dalam pembekuan dapat menjadi lebih kuat.

Rahim yang kuat dan sihat dan embrio berkualiti dapat meningkatkan kejayaan IVF.

Adakah ia sudah tersedia di Indonesia?

Jumlah klinik IVF di Indonesia hingga kini adalah 27 klinik di 11 kota besar - termasuk Jakarta, Medan, Padang, dan Denpasar. Walau bagaimanapun, klinik yang menyediakan pemindahan embrio beku atau pemindahan embrio beku masih terhad di tempat-tempat tertentu, memandangkan sumber dan kemudahan yang terhad.

Anda boleh berunding dengan doktor kandungan atau klinik IVF yang anda kunjungi, mengenai faedah yang dapat diperoleh dari prosedur pemindahan embrio beku dan kos yang diperlukan.